Molynyomozó San Franciscóban | Jennifer Chambliss Bertman: Könyvvadászok

Posted on 2019. május 1. szerda Szerző:

0


Paddington |

Edgar Allen Poe, Robert Louis Stevenson, Dashiell Hammett, San Francisco, könyvmolyok, barátság, család, kaland. Elég jó hozzávalóknak hangzanak egy izgalmas könyvhöz. A Könyvvadászok elsősorban kiskamaszoknak íródott, és a szerző, Jennifer Chambliss Bertman olyan kitűnő szakácsnak bizonyult, hogy könyvét nemcsak élveztem felnőttként, hanem bátran ajánlom a nem egykönnyen szórakoztatható célkorosztálynak is.

Tapasztalatom szerint a 9–13 éves korúaknak a legnehezebb megfelelő könyvet választani. A korosztályi besorolás szerint nekik szóló kötetek egy részét már nem szívesen olvassák, mert túl gyerekesnek gondolják, míg a felnőtt irodalomhoz, de még kicsik a ma oly népszerű young adult vagy new adult könyvekhez. A Könyvvadászok nagyon pontosan eltalálja ezt a korosztályt történetével, nyelvezetével, fordulataival.

A történet főhőse a hetedikes Emily, tehát a korosztály felső részéhez tartozik, ami szintén szerencsés választás. Az általam ismert kiskamaszok ugyanis mindig a náluk valamivel idősebbekről szeretnek olvasni.

Emily élete pedig igencsak izgalmasnak hangzik. Szülei a fejükbe vették, hogy kipróbálják, milyen az, ha végiglakják az USA mind az ötven államát. Így Emily nemcsak turistaként, hanem lakosként láthatja Amerika legfőbb nevezetességeit. Édesanyja ráadásul blogot ír a kalandról, amihez rengeteg közös program és fotó is kell. Nem unalmas, otthonülős családot ismerünk meg a könyv lapjain. Emilynek ráadásul van egy bátyja is, bár Matthew-t már főleg kedvenc együttese érdekli. Édesapja könyvszerkesztő, akitől Emily megtanulja, hogy ceruzával a kezében korrektúrázza az olvasmányait (ehhez nekem is kedvem lenne néha). Ennek a szokásnak fontos szerepe lesz a történetben.

Emily természetes módon válik könyvmollyá. A rengeteg költözés ugyanis gyakori iskolaváltást is jelent. Ismerős hát számára az érzés, amikor valaki az első iskolai napján vadidegenként csöppen be egy összeszokott közösségbe. Ráadásul általában ideje sincs arra, hogy barátságokat kössön. Igaz, nem is nagyon igyekszik, mivel nem tudja, mikor sodorja őt tovább szüleinek szeszélye. A magányban egyik menedéke a virtuális könyves közösség, a Könyvvadászat. A szülők hirtelen elhatározása most éppen az egyik legizgalmasabb városba, a könyvbeli virtuális közösség központjába, San Franciscóba sodorja őket, ahol Emily izgalmas kalandokba keveredik, ráadásul életében először megtapasztalja az igazi barátságot is.

A kiskamasz korosztálynak szóló könyvek közül nem a Könyvvadászok az első, amelyik más, klasszikusnak számító kötetek felé irányítja az olvasókat. Ebben a műfajban a legismertebb a Twilight sorozat, amiről ma már tudjuk, kamasz(lány)ok tömegét vette rá a Rómeó és Júlia vagy a Büszkeség és balítélet elolvasására. Ebben főleg elkötelezett könyvtárosok és tanárok segítették, akik a következő kötetre várakozó rajongókat az ihletadó, eredeti művek felé terelték. Bertman könyvéhez hasonlóan érdemes közelíteni. Amíg a folytatásra várunk (mert remélem, hamarosan olvasható lesz a másik két kötet is magyarul), bátran a gyerekek kezébe adhatók Poe novellái, A kincses sziget és A máltai sólyom.

A hatalmas gyerekkönyv-választékban, be kell vallanom őszintén, kivételesen a borító alapján figyeltem fel a Könyvvadászokra. Egy ismerősöm rendszeresen oszt meg izgalmas, szép borítókat a moly.hu könyves közösségi oldalon, és az eredeti, amerikai kiadás címlapját nála láttam néhány hete. Aztán kiderült, a könyv magyarul is megjelenik, és gyorsan lecsaptam rá. A magyar kiadás megőrizte az eredeti látványt, nemcsak a borítón, hanem Sarah Watts belső illusztrációival is, és bár kívül rákerült a kiadó egyik sorozatának szalagja, ez nem rontja az összképet.

Illés Róbert fordítása gördülékeny, jól olvashatóvá teszi a könyvet, habár néhány tévedés becsúszott. Olyanok ezek, amelyekről az angolul tudó (pontosabban a nyelven túli kultúrában otthonos) olvasó pontosan tudja, mi szerepelt az eredeti szövegben, de ilyenből az átlagosnál lényegesen kevesebb akad. A (nekem) legfájóbb és többször előforduló eset a San Franciscó-i Cable Car átkeresztelése siklóvá. Talán jobb lett volna a máshol megszokott lábjegyzetes magyarázatokat alkalmazni, így néhány más olyan kifejezés is érthetőbb lett volna, amelyik nem tartozik a korosztály szókincsébe. (Mint például a tangram.)

Ez a cable car (vagyis kábelvontatású, villamos külsejű jármű), és ez a tangram

Mindenesetre érdeklődéssel várom a folytatást, addig pedig mindenki figyelmébe ajánlom a kötetben megidézett klasszikusokat éppúgy, mint a magyar könyvmolyok virtuális könyvvadászatát, az évről évre megszervezett Molynyomozó játékot. Ebben hasonlóan agyafúrt könyves talányokkal találkozhatunk, mint Bertman történetében.

Jennifer Chambliss Bertman (Fotó: Joseph Jestes)

Jennifer Chambliss Bertman (Fotó: Joseph Jestes)

Jennifer Chambliss Bertman: Könyvvadászok
Illusztrációk: Sarah Watts
Fordította: Illés Róbert
Pozsonyi Pagony Kiadó, Budapest, 2019
384 oldal, teljes bolti ár 3490 Ft,
kedvezményes webshop ár a bookline.hu-n 2792 Ft,
ISBN 978 963 410 4667

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Emily szüleinek mániája, hogy minden évben új helyre költöznek (néha többször is). Most éppen San Francisco következik, ami jó hír, hiszen itt van a Könyvvadászat központja. Emily lelkes résztvevője a játéknak, melynek lényege, hogy bárki bárhol elrejthet egy könyvet, a megtalálója pedig egy online rendszer alapján pontokat kap.
Pont amikor Emily a városba érkezik, megtámadják a Könyvvadászat kitalálóját, aki éppen egy újabb játék bejelentésére készült. Ijedtében elrejti a nála lévő, teljesen egyedi kiadású kötetet. Emily véletlenül bukkan rá újdonsült barátjával, és kis csapatuk a kutatás logikáját követve nyomozni kezd. Az értékes példányra azonban másoknak is fáj a foga, így a kutató vadászok versenyt futnak egymással. De vajon kinek sikerül előbb megfejtenie a rejtvényeket?