A felügyelő és a pszichopata | Angela Marsons: Vérvonal

Posted on 2019. március 21. csütörtök Szerző:

0


Somogyi András |

Kim Stone nyomozó felügyelő és a pszichopata pszichiáter, dr. Alexandra Thorne nem először kerül szembe egymással Angela Marsons Angliában játszódó történeteiben. Ez az ötödik regénye – nevezzük pszichokriminek –, amelyben Kim Stone a főszereplő. Kim magányosan, rendőri hivatásának élő kemény nő, de érzékeny, és gyermekkora óta üldözi egy emlék: kisöccsét skizofrén anyja ölte meg.

Ősellensége, a gyönyörű Alexandra Thorne – maga a testet öltött Gonosz. Történetünk idején börtönlakó, ahova Kim Stone szívós munkája eredményeként került. Pszichiáterként folytatott manipulatív „lélektani kísérletei” során ugyanis többeket gyilkosságra bujtogatott azzal az ürüggyel, hogy akik ellenük rosszat tettek, azokat meg kell büntetni.

Ebben a rendkívül izgalmas, feszült, fordulatos regényben éppen olyan fontos szerepet kapnak a lélek belső történései, a vívódások, mint a bűnügyi nyomozás mozzanatai. A regény két szálon fut, amelyeket csak vázlatosan tárok az olvasó elé. Egy parkoló autóban jómódú negyvenes nő szíven szúrt holttestét találják. A helyszíni vizsgálat kizárja a rablást, de az áldozat valószínűleg ismerhette támadóját. Kim és csoportja minden lehetséges tanút (és elkövetőt) megkeres, de gyanúsítottat nem talál. Ám alig később egy fiatal, de lepusztult drogos nő hullájára akadnak, akit eltéveszthetetlenül azonos módon gyilkoltak meg. Kapcsolat közöttük, ami az azonos elkövetőre utalhatna, egy szál se. Ráadásul a csoport értesítést kap egy hónapokkal azelőtt, ugyanígy megölt kisfiúról is. Neki sincs kapcsolata az előző áldozatokkal. Kim ekkor egész csoportját ráállítja a korábbi bűnügyekre, amelyben az áldozat(ok) vagy családtagja(ik) érintett(ek). Ez hozza a nyomozás pozitív fordulatát – a továbbiakat az olvasóra bízom.

A regény másik szálát dr. Alexandra Thorne mozgatja. A börtönben tervet sző rács mögé juttatójának őrületbe kergetésére és meggyilkoltatására. Kim nevében egy sor levelet juttat el az elmegyógyintézetbe Kim anyjához, amelyekben megbocsátásról beszél, és azt kezdeményezi, hogy az elmeháborodott és gonosz asszonyt gyógyultként bocsássák el. Bár a megzakkant és bebörtönzött pszichiáter terve kudarcot vall, a kötet végén publikált levelében az író előre vetíti, hogy további regényeiben is összecsap a nyomozó és Thorne.

A krimiben, ugyebár, kötelező elem a rejtély. Lehet, hogy Marsons nem annak szánta, de a regény tartalmaz néhány (dőlt betűvel megkülönböztetett) 2007 decemberi naplójegyzetet, melyekről nem tudtam kitalálni sem azt, melyik szereplőtől származhatnak, sem azt, hogy miként kötődnek az aktuális cselekményekhez. Vajon mi lehetett a célja e beszúrásoknak? (Olvasó: törd te is a fejed!)

Szokás – és érdeme – szerint meg kell emlékeznem a fordítóról, Őri Péterről. Nem ez az első Marsons-regény, aminek kiváló magyarítását ő végezte el, s így a szövegét magyar eredetiként olvashatjuk, a felső középosztály dagályosabb kifejezésmódjától le a kemény börtönszlengig.

Angela Marsons

Angela Marsons: Vérvonal
General Press Kiadó, Budapest, 2018
352 oldal, teljes bolti ár 3490 Ft
kedvezményes webshop ár a lira.hu-n 2792 Ft,
e-könyv változat  2390 Ft
ISBN 978 963 452 1914

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Deanna Brightmant egyetlen pontos, szívet ért szúrással gyilkolták meg. Az egykori szociális munkás holttestére egy meglehetősen rossz környéken találnak rá, ezért a bűntény sokaknak egy balul sikerült rablótámadásnak tűnik. Kim Stone nyomozó azonban nem elégszik meg az egyszerű magyarázatokkal.
Amikor nem sokkal később egy kábítószerfüggő, fiatal lány holttestére bukkannak a korábbi áldozatéval megegyező sérüléssel, a nyomozó már biztos abban, hogy egy hidegvérű sorozatgyilkost kell keresniük. De milyen nyomon indulhatnak el, ha látszólag semmi sem köti össze az áldozatokat?
Ám Kim Stone-nak nem csak a rejtélyes gyilkosságsorozat ügyét kell megoldania. Egy váratlan levél ugyanis meglehetősen fölzaklatja az életét. Dr. Alex Thorne pszichiáter már egy korábbi esetnél is kis híján az őrületbe kergette, ezúttal pedig a börtönből nyúl Kim után, a legérzékenyebb pontján támadva a felügyelőt, akinek így ismét szembe kell néznie a testvére gyilkosával: a saját anyjával.