Eötvös 75 | Szerzői est a Pannon Filharmonikusokkal / Müpa

Posted on 2019. március 6. szerda Szerző:

0


Az ünnepelt: Eötvös Péter

BJI |

A világhírű magyar zeneszerző-karmestert, Eötvös Pétert 75. születésnapja alkalmából szerzői esttel köszönti a Pannon Filharmonikusok a Müpa hangversenytermében.

Eötvös életpályájának különlegessége, hogy számos műfajban jelentőset alkotott, szinte folyamatosan műsoron van valamelyik színpadi műve a világ egy pontján. Műveltsége és stílusa egyaránt egyesítő és szerteágazó, ezt sejteti a koncert műsorválasztása is: angol, olasz és latin nyelvű művek követik egymást. A közönség tehát három Eötvös-művet hallhat, köztük az Alle vittime senza nome (A névtelen áldozatoknak) című darabot, melynek hazai bemutatója a budapesti koncert előtti este lesz a pécsi Kodály Központban, ugyancsak Eötvös Péter és a Pannon Filharmonikusok előadásában.

Iris Vermillion az Oratorium Balbulum részeges angyalának szerepében, a 2016-os Salzburgi Ünnepi Játékokon (Fotó: Andreas Kolarik)

Eötvös Péter korunk egyik legismertebb zeneszerzője, Európa legkiválóbb zenekarai és operaházai rendelnek tőle új műveket. Rendszeres vendége a világ legnagyobb fesztiváljainak, hangszeres műveit és operáit világszerte játsszák, így szinte magától értetődő, hogy a Föld számos pontján koncertekkel tisztelegnek 75. születésnapja előtt.

A Pannon Filharmonikusok mellett Eötvös darabjait ebben az évadban olyan zenekarok tűzték műsorra, mint a BBC Szimfonikus Zenekar, az amsterdami Concertgebouw, a Gothenburg Szimfonikus Zenekar, az Orchestre de Paris, a Londoni Filharmonikus Zenekar vagy a Flamand Királyi Filharmonikus Zenekar.

Az Eötvös 75 koncert műsora

Eötvös Péter: The Gliding of the Eagle in the Skies (A sas siklása az égen)
Eötvös Péter: Alle vittime senza nome (A névtelen áldozatoknak)
Eötvös Péter: Halleluja – Oratorium balbulum (Dadogó oratórium)

Eric Stoklossa

Közreműködik

Iris Vermillion – mezzoszoprán
Eric Stoklossa – tenor
Mácsai Pál – narrátor
a Magyar Rádió Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán)

Műsorvezető: Fazekas Gergely
Vezényel: Eötvös Péter

MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
2019. március 8., péntek, 19:30

Az est további érdekessége, hogy a koncert előtt Mácsai Pál előadásában lesz hallható az Oratorium balbulum című operájához írt, eredeti Esterházy-szöveg teljes terjedelmében. (Az opera végleges librettójába a szövegnek csupán töredéke került bele.)

EP és EP – Eötvös és Esterházy

Esterházy Péter internetes kutatás során bukkant rá Notker Balbulus figurájára. (Róla és a műről többet itt.) A 840 és 912 között élt zenész, költő egyben próféta is, de a dadogásából kifolyólag időnként elkésik, és hiába is látná előre a jövőt: mire sikerül kimondania valamit, már be is következett, amit megjósolt volna.
Eötvös Péter az oratórium zenéjébe Monteverdi-, Mozart-, Bruckner-, Händel-, Bach- és gregorián hallelujákat szőtt.

A zenetörténeti jelentőségű koncertre jegyek vásárolhatók online a jegymester.hu oldalon, illetve a Müpa jegyirodáiban .