Halott-e a halott? | Laura Marshall: Ismerősnek jelölt

Posted on 2019. február 11. hétfő Szerző:

0


Bodó Viktória Booklány |

Louise korunk tipikus nője. Sikeres belsőépítész, saját vállalkozást vezet, neveli tündéri kisfiát. Küzd mindazzal, amivel egy harmincötön túli nőnek meg kell harcolni a manapság, a túlélésért a munkában, a boldogságért a magánéletben. Szerzett már hűséges, gazdag ügyfelet, és hagyott el kevésbé hűséges férjet. Az élet akár szépnek is lenne mondható, minden küzdelmével és örömével, ám a sors már csak olyan, hogy közbeszól, mielőtt túlzottan elkényelmesednénk.

Louise üzenetet kap a Facebookon, pontosabban egy értesítést: „Maria Weston ismerősnek jelölt.” Nem is lenne semmi baj ezzel a mindennapos esettel, hiszen milliók jelölnek be másokat nap mint nap, és mindig öröm hírt hallani régi osztálytársakról. Az egyetlen probléma azonban az, hogy Maria huszonöt évvel ezelőtt, az érettségi banketten meghalt.

Lehetne hátborzongató, ostoba tréfa is, amin történetünk hőse könnyedén átléphetne, a reakciója azonban eltúlzott: irracionális zavarodottság és rettegés. Hogy miért? Mert szörnyű titkot őriz, ami negyedszázada mérgezi a lelkét és hatja át minden döntését. A félelme akkor hág tetőfokára, amikor meghívót kap a huszonöt éves, jubileumi évfolyamtalálkozóra, és a halott Maria is érdeklődni kezd az ezzel kapcsolatos terveiről. Kezdetét veszi a vesszőfutás a józan ész megőrzéséért, Henry fia megóvásáért; hiszen felszínre kerülhet a múlt minden titka.

Laura Marshall könyve ízig-vérig a máról, a mának, a mai olvasónak szól. Azoknak, akik a nyolcvanas-kilencvenes években jártak középiskolába, akik ma dolgozó emberek és, nem felhőtlen örömmel tekintenek vissza az iskolás évekre. A korra, amiben még nem volt internet, de létezett a mobbing, csak iskolai bántalmazás helyett szívatásnak nevezték, de a világon seholsem minősítették bűncselekménynek. Az emberek túlnyomó többsége őriz olyan kínos vagy egyenesen rossz élményt az iskolai éveiből, amit legszívesebben elfelejtene, ám gyökeresen formálta a személyiségét, hatott a döntéseire és így a mindennapjaira is. Azokra a mindennapokra, amelyeket már online (is át)élünk, és ebben a második valóságban is végig kell harcolnunk. Eltűnni szinte lehetetlen, a digitális lábnyomunk mindenhol jelen van. A külvilág, az ismerőseink pedig folyamatosan előhozzák a félelmeinket, a rossz emlékeket, a (talán már valamennyire leküzdött) kisebbrendűségi érzést. Hiszen a második valóságban, a Facebookon és az Instagramon mindenkinek az élete irigylésre méltó, sőt: ott csak igazán az! A másik mindig izgalmasabb életet él, szebb, karcsúbb, sikeresebb, és… a másik mindig ránk is talál, ha akar.

A könyv szembesíti az olvasót múltjának különböző árnyalatú foltjaival és a jelen szorongásaival, közben pedig – mi tagadás – időnként a frászt hozza rá. A csattanó pedig kiszámíthatatlanul és valódi meglepetésként érkezik el az utolsó lapokon. Azonban csak megoldást kínál, de nem hozza el a feloldozást. Sem hősünk, sem az olvasó számára.

Az Ismerősnek jelölt igazán feszültséggel teli olvasmány, és egyben pihentető kikapcsolódás egy estére. Szórakoztat, de nem ostoba (ez nagy előny), és éppen csak annyi tanulsággal akar szolgálni, amennyi a thriller műfajába még belefér. Apropó, thriller: a regény erénye a hétköznapisága. Akár veled is történhetett volna mindez, olvasó, és éppen ettől válik könnyen átélhetővé, átérezhetővé, izgalmassá a történet.

Azt pedig külön köszönöm a kiadónak, hogy mindig jó fordítókat alkalmaz. Jelen esetben Alföldi Zsófiát.

Az írás teljes terjedelem­ben elolvasható a Booklány szereti… oldalon

Laura Marshall

Laura Marshall: Ismerősnek jelölt
21. Század Kiadó, Budapest, 2018
350 oldal, teljes bolti ár 3690 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadó oldalán 2767 Ft,
ISBN 978 615 591 5086

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Louise a negyvenes éveiben járó elvált anya, egyedül neveli négyéves fiát, és belsőépítészként a saját vállalkozását vezeti. Az egyedülálló szülők elfoglalt, küzdelmes életét éli. Egy napon szívdermesztő e-mailt kap. Maria, a volt osztálytársa ismerősnek jelölte a Facebookon. Csakhogy Maria több mint huszonöt éve halott. Vagy mégsem?

Az 1989-es végzős középiskolás évfolyam osztálytalálkozóra készül, így Louise felveszi a kapcsolatot a volt osztálytársaival, hogy kiderítse, őket is bejelölte-e Maria… A múlt hirtelen nagyon is valóságossá válik, újra felszínre kerülnek a régi titkok, hazugságok, féltékenységek és elfeledett sérelmek. De vajon megjelenik-e Maria az osztálytalálkozón? Megoldódik-e a több évtizedes rejtély?