Korukhoz képest… | Hendrik Groen: Amíg élünk

Posted on 2019. január 5. szombat Szerző:

0


Somogyi András |

Peter de Smet ismét Hendrik Groen bőrébe bújik és folytatódik a „Lesz ez még így se” napló az Alkonypír nyugdíjasotthon életéről, az emberi természetről, Hollandiáról és a világ dolgairól. Nehéz megtalálni egy év kihagyás után a fonal végét, és a folytatás picit halványabb, talán kicsit szegényebb a poénokban, mint az első rész, de ez is hol humoros, hol megrendítő, élvezetes olvasmány.

Hendrik lassan magához tért a megkésett szerelme tárgyának, Eefjének halála miatti letargiából, és egy év szünet után folytatja a naplóírást. A kihagyott év (2014) eseményeit csak felvillantja, és az új év kezdetétől ismét ő az „Öreg, de nem halott” (ÖDNH) klub vezéralakja. A klub tagjait (valójában a naplóírót) sok minden érdekli és izgatja. Ez a kötet az előzőnél többet foglalkozik nemcsak saját öregotthonuk életével, hanem Hollandia szociálpolitikájával, az idős emberek sorsával, és úgy vélik, hogy a politika magukra hagyja az öregeket. Az otthonok jelentős részét bezárják a „megszorítások” miatt, azzal a jelszóval, hogy addig jó az időseknek, míg saját önálló életüket élhetik. Így válik Hollandia kétszázezer magányos öreg országává. A néhány épülő új idősotthon díja a mérhetetlenül drága és a megfizethetetlen közé esik.

Nem hagyja érintetlenül a klubot a világpolitika sem. Borzadnak és félnek a terrorizmustól, hálát adnak az Úrnak, hogy nem Putyin országuk vezetője, és szóba kerül még a magyar-szerb határon épült kerítés is. Hadd idézzek egy a jelenben is érvényes, történelmi igazságot hordozó mondatot a naplóírótól: „Sosem értettem, hogyan támogathatnak egész tömegek szélhámosokat és bohócokat.” A legfontosabb azonban a saját otthonuk sorsa, ezért újraélesztik az egykori lakóbizottságot, hogy az legyen ellensúlya az otthon szabályokba kapaszkodó, merev, sokszor ellenséges vezetőjének.

Hendrik naplója mesteri vizualitással láttatja az olvasóval az idősotthon sajátos tagjait: a lelkészt, aki nem hisz Istenben, a mindenkit megsérteni igyekvő Slotthouwer asszonyt, akit mindig elér a büntetés (például egy csésze kávé landol a ruháján…), amiről rendszerint a klub lelke és fő csínytevője, a féllábú, tolószékes Evert – Hendrik legjobb barátja – gondoskodik. Megismerjük az ápolási részlegbe száműzött Alzheimer-kóros barátokat, akik már senkit sem ismernek meg. A klub igyekszik túltenni magát az időskor fájdalmas és olykor megalázó problémáin (hogy egyetlen példaként csak a pelenkaviselést említsem).

Kirándulásokat szerveznek parkokba, múzeumokba, cirkuszba, még bonbonkészítő tanfolyamra is vállalkoznak. A naplóból most már megtudhatjuk, hogy a klub tagjainak száma igen praktikus okból nem haladhatja meg a nyolcat – csak ennyien férnek be az őket a kirándulásaikra szállító kisbuszba. A legjobb éttermekben rendszeresen megízlelik a különböző nemzetek ételkülönlegességeit. A többi vendég rácsodálkozik a tolószékben, járókerettel, botra támaszkodva bevonuló nyolc öregre, de általában kedvesen és segítőkészen fogadják őket.

A betegségeket sűrítő öregkor tragédiát is érlel: Evertről kiderül, hogy már csak hónapjai vannak hátra. Mégis ő vigasztalja Hendriket, vidáman néz rövid jövője elé, s az utolsó percig ki akarja élvezni az élet szerény örömeit. Még a multikulturalitás is felbukkan a naplóban: Evert egyik utódja az otthon egyetlen török lakója, a kimondhatatlan nevű, jó kedélyű Okcegulcik, aki jóváhagyja, hogy Okki úrrá kereszteljék át. Evert halála és temetése után – némi alkohol és antidepresszánsok, de leginkább a klub segítségével – Hendrik is magához tér, és a naplóban 2015 végéig tárja elénk fájdalmasan megfogyatkozott, de az élethez keményen ragaszkodó öreg (de nem halott!) barátaink életét.

Hendrik Groen (elképzelt portréja…)

A kötetet Zákányi Viktor fordította. A napló első részének fordítójáról azt írtam, hogy kiváló munkája eredményeképpen olvasás közben szinte az otthon lakói között érezzük magunkat. Most is csak ugyanezt tudom elmondani.

Hendrik Groen: Amíg élünk
– A 85 éves Hendrik Groen újabb titkos naplója

Libri Kiadó, Budapest, 2018
496 oldal, teljes bolti ár 3999 Ft,
kedvezményes webshop ár a bookline.hu-n 3199 Ft,
e-könyv változat 1992 Ft
ISBN 978 963 433 2923