Újra nyit a legendás Kispipa | Seress-est Szakcsi Lakatos Bélával és Müller Péter Sziámival

Posted on 2018. október 18. csütörtök Szerző:

0


Szakcsi Lakatos Béla

Xénia |

Rendkívül izgalmas produkcióval nyílik újra a legendás Kispipa, mely 1958 és 1968 között törzshelye volt Seress Rezsőnek, a világhírű Szomorú vasárnap című dal szerzőjének. A tervek szerint sorozattá váló estek nyitó koncertféléjén Seress Rezső szellemét és dalait elsőként Szakcsi Lakatos Béla, a zongora koronázatlan királya és Müller Péter Sziámi, az éneklő költő éleszti újra. 

Seress Rezső

Seress Rezső

A Kispipa az 1950-es években nyílt meg. 1958 és 1968 között itt zongorázott a tragikus sorsú Seress Rezső, akinek legismertebb szerzeményét, az „öngyilkos dalként” elhíresült Szomorú vasárnapot többek között Billy Holiday, Serge Gainsbourg, Elvis Costello, Björk és a Portishead is feldolgozta. Az éttermet 1979-ben a neves vendéglátós, Aubel Ervin vette át, akihez 1980-ban csatlakozott Rosenstein Tibor mesterszakács. Erőfeszítéseik révén a Kispipa hamarosan nemzetközi hírűvé vált. A legenda szerint megfordult az étteremben a walesi herceg, Arturo Toscanini, Spencer Tracy, John Steinbeck, Arthur Rubinstein, Benjamino Gigli, Otto Klemperer és Ray Charles is. Az ezredforduló környékére a hírnév megfakult, és bezárt a hely.

Több sikertelen kísérlet után most újra kinyit az Akácfa utca 38-ban a Kispipa. Újjáélesztőinek célja, hogy meghatározó részévé tegyék a negyed éjszakai kulturális életének. Október 25-én, csütörtökön 20 órakor rendhagyó és egyszeri produkcióval indítanak. A tervek szerint sorozattá váló Seress-est nyitó alkalmán Müller Péter Sziámi költő, énekes, dalszövegíró és a hazai jazz élet ékköve, Szakcsi Lakatos Béla, azaz a Pianissimo! Duó adja majd elő Seress Rezső ismert szerzeményeit. A Pianissimo! Duó hat éve alakult, Szakcsi és Sziámi számos sikeres közös fellépést tudhat maga mögött itthon és külföldön egyaránt.

Müller Péter Sziámi

Seress Rezső, a dalszerző, akiről Otto Klemperer azt mondta: „Nem muzsikus – csak zseni”, aki nem tudott zongorázni, hangja nem volt, a kottát nem ismerte, és akinek dalait mégis egy ország, sőt egyik dalát az egész világ énekelte – rendkívüli egyéniség volt. Élete a kezdetektől tele volt szerencsétlenséggel, szegénységgel és bánattal, s eközben egyik dala olyan karriert futott be, amihez hasonlót nem ismerünk.

Az est kapcsán Müller Péter Sziámi elmondta: „Seresst mindig a dalszerző zseni etalonjának tartottam. Írt egy dalt, ami 135 lemezen jelent meg. Ezzel megszületett az énekelt világsláger kategóriája. Akkora durranás még soha nem volt, mint a Gloomy Sunday. Amikor azt mondom, hogy Seress Rezső szeretnék lenni, akkor a világháborút és a teljes globalizációs történetet megemésztve mondom, hogy keresem a helyet, ahol tudom, az a dolgom a világban, hogy egy-két hetente szülessen egy új dal, és azt meg lehessen mutatni az embereknek. Remélem, hogy a most újra nyílt Kispipában lehetőségem lesz csütörtökönként megmutatni valamit magamból és Seress művészetéből egyaránt. Mostantól az új dalok is itt születnek majd.”

A koncert ingyenes!