Hét nap, nyolc előadás | Újra vidéki színházak fesztiválja

Posted on 2018. augusztus 26. vasárnap Szerző:

0


Veszedelmes viszonyok (Herczeg Adrienn)

Xénia |

A Thália Színház idén hetedszer rendezi meg Budapesten a Vidéki Színházak Fesztiválját. A Tháliában zajló felújítási munkálatok miatt a helyszín idén nem a Nagymező utcai épület lesz. A Pesti Magyar Színház ad helyet a társulatoknak, melyek nyolc futó darabjukat mutatják meg a fővárosi közönségnek szeptember 3. és 9. között.

A fesztivál nyitó előadásaként 3-án, hétfőn kerül színre a debreceni Csokonai Nemzeti Színház előadásában a Három nővér, Csehov remekműve. (címképünk) A darabot a fiatal orosz rendező, Ilja Bocsarnikovsz állította színpadra idén februárban. Rendezői koncepciója, de főleg gyakorlata – bár Debrecenben ez már a második rendezése – teljes újszerű, minden eddig ismerttől eltérő volt – mondta a sajtótájékoztatón Varga Klári, Olga alakítója.

Szeptember 4-én, kedden egy operett klasszikust kínál a kecskeméti Katona József Színház előadása. Béres Attila rendezésében kerül színre Kálmán Imre Csárdáskirálynője (Nagyszínpad).

Szerdán, 5-én Agatha Christie-darab lesz műsoron a Győri Nemzeti Színház társulatával. A krimikirálynő maga alkalmazta színpadra híres bűnügyi novelláját, A vád tanúját. Az előadást Simon Kornél rendezte.

Caligula helytartója (középen Barakiás főpap: Balogh Tamás)

Székely János: Caligula helytartója című drámáját jelenik meg a nagyszínpadon 6-án, csütörtökön. Ennek a mindig felkavaró drámának a rendezője Sztarenki Pál, a társulat a a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházé. Petronius helytartót Farkas Ignác játssza, akivel összecsap: Balogh Tamás (Barakiás főpap).

Pénteken, 7-én a Miskolci Nemzeti Színház mutatkozik be az „AHOGYTETSZIK” című vígjátékkal, amely Shakespeare azonosnak tűnő műve alapján készült (vagyis parafrázis). A produkció rendezője Rusznyák Gábor.

Három nővér (Varga Klári, Sárközi-Nagy Ilona, Szakács Hajnalka)

Szeptember 8-án, szombaton két előadás is várja az érdeklődőket. Délután 4-kor kezdődik a Sinkovits Imre Színpadon Dario Niccodemi: Hajnalban, délben, este című vígjátéka. A Békéscsabai Jókai Színház hozta a fesztiválra, rendezője Tege Antal; Földesi Ágnes és Czitor Attila játssza.

Este 7-kor a Pécsi Nemzeti Színház kínál egy romantikus, nem is nagyon víg játékot. A Veszedelmes viszonyokat, Christopher Hampton színművét Horgas Ádám rendezte. Az intrikus Merteuil márkiné szerepében Herczeg Adrienn keveri a kártyákat, áldozatai Köles Ferenc (Valmont vicomte) és Győrfi Anna (Mme Tourvel).

A név: Carmen – ez a fesztiválját záró darabja vasárnap, szeptember 9-én, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előadásában. Az opera, operafilm, balettváltozat miatt már eléggé elhomályosult a forrásmű, Prosper Mérimée 1845-ben született novellája. Ezt vette elő a teátrum művészeti tanácsadója, Sediánszky Nóra, drámává formálta és rendezte is. A címszerepet Kosik Anita játssza. A szerelmi ballada megjelölésű darab a szenvedélyek megéléséről szól, a Nagyszínpadra épített szűk stúdiótérben lehet megtekinteni.

A név: Carmen (Kosik Anita)

A produkciókat öttagú zsűri minősíti: Dobák Lívia dramaturg, Lackfi János költő, író, Tóth Auguszta színművész, Hábermann Jenő producer és közönségzsűriként Makk Zsuzsa blogger (Mezei néző )

Jegyek kaphatók a Thália Színház közönségszervezésén (1065 Budapest, Nagymező utca 19.), a Pesti Magyar Színház jegyirodáján (1061 Budapest, Dalszínház utca 10.) nyitvatartási idő alatt, illetve online a Thália Színház weboldalán.

Fotók: VSZF 2018