Csak az a vég… | Charles Martin: Hosszú az út

Posted on 2018. július 13. péntek Szerző:

0


Tóth Zsuzsanna |

Lehet, hogy szégyen, de nem ismertem a szerzőt, ez volt az első könyve, amivel találkoztam. A borítón ott virít a címke – „a New York Times bestseller szerzőjétől”. És tényleg azt kapunk. Igazi Bestsellert. (Nagy kezdőbetűkkel.) Ha és amennyiben pontosan értelmezzük a kifejezést, az voltaképpen egyáltalán nem a könyv igazi értékére, annál inkább eladhatóságára vonatkozik. Persze duplafedelű a fenti kijelentés, hiszen miért is ne vághatna egybe a kettő: irodalmi érték és óriási kereslet a mű iránt. Van rá nem egy példa.

Ám az a gyanúm, hogy Charles Martin esetében inkább az utóbbival van dolgunk – könyvei jól eladhatók a piacon. Ami egyáltalán nem baj, hiszen kellenek az ilyen könyvek. Sőt ha könnyű tollal, érdekesen írták meg, mint ahogy ez a Hosszú az út esetében kétségtelen tény, akár a kiadói borítónak is hinni lehet. „Charles Martin regénye költői vallomás a szülői szeretetről: egy apa és fia közötti törékeny kapcsolat történetét mutatja be, egy olyan történetet, amelyben nemcsak a szereplőknek kell szembenézniük saját magukkal, hanem ami az olvasó életét is gyökeresen megváltoztathatja.” Mert mi is van ebben a könyvben? Adott a hősünk, aki kamaszkorában lázad. Melyikünkkel nem esett ez meg? Aztán rájön, hogy az élet nem egészen olyan, mint ahogy ő hitte. Ismerős? Ami viszont különlegessé teszi őt, az a tehetsége. (Megboldogult nagyanyám mondogatta, hogy a tehetség Isten áldása. Szerencsére tágan értelmezte a fogalmat, és istenáldotta tehetségnek titulálta a kiváló mesterembert is, így sokan belefértek nála ebbe a kategóriába. Igazi művésszel valószínűleg soha nem is találkozott.)

A regény hősének zenei tehetsége egészen rendkívüli, és a könyv lapjain ezzel még sincs egyedül. Különleges ember az apa is, népszerű vándorprédikátor, és felbukkan egy angyali hangú énekesnő is. S mi még? Vad hegyek, hideg és gyors hegyi patakok, védelmezők és bántók, jó és rossz emberek egyaránt. Zene, zene, zene – és prédikáció. Sok szó esik gitároktól és szeretetről, de vannak elromlott, ellopott hangszerek, és gonosz szándék is akad bőven. Mindezzel együtt sok feszültség is jár; ahogy haladunk a történetben – valójában némi flashback, sok elmélkedés mellett mégiscsak előre –, egyre több a feszültség. Mondhatnám: így kell ezt csinálni. De amikor már kibogozódni látszódnak a szálak, s feldereng a vég – na, ott romlik el számomra végképp minden. A sok véletlen még csak hagyján, a kivételes szereplők szintén, ám az „angel ex machina” nekem sok, egyszerűen riasztó. Már bocsánat, de a sztori direkt térítési szándéka is, még akkor is, ha korunk egyre inkább kedvez az ilyesminek. Ráadásul nem elég a regényben, még kapunk egy végső fejezetet is, amely mindent még egyszer a szánkba rág. Hát, kedves Charles Martin, nekem ez sok.

A tékozló fiú újragondolt története amúgy jó. A kissé elnagyoltan megrajzolt, jellemzett szereplők is érdeklik az olvasót, az író mesélőkedve magával ragadó. Tóth Bálint Péter fordítása ehhez képest is lendületes. Aki istenhívő, megerősítésre is találhat, aki a szeretet erejét kívánja megtapasztalni, boldog lehet. Az ilyen fanyalgók meg, mint én, már amúgy is kiűzettek a Paradicsomból.

Charles Martin

Charles Martin: Hosszú az út
General Press Kiadó, Budapest, 2017
300 oldal, teljes bolti ár 2990 Ft,
kedvezményes webshop ár 2392 Ft
ISBN 978 963 452 0399

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

A tizennyolc éves Cooper egy gitárral a kezében maga mögött hagyja az édesapját, hogy énekesként próbáljon szerencsét. Nemsokára azonban a saját bőrén kell megtapasztalnia, hogy a tehetség nem elég a sikerhez, és az otthon melege után a világ rideg, kegyetlen helynek bizonyul. Öt év útkeresés után véletlenül találkozik Daleyvel, az angyali hangú énekesnővel, aki azonnal beleszeret az egyik dalába – Cooper pedig a lányba.

Ketten együtt a slágerlistákat ostromolják, és úgy tűnik, a férfi végre megtalálja a boldogságot, ám egy szörnyű tragédia miatt az élete darabokra hullik. Miután mindent elveszít, ami fontos számára, visszatér Colorado vadregényes hegyei közé, hogy bocsánatot kérjen az apjától, a szülői házban azonban egy újabb keserű meglepetés éri. Vajon képes-e számot vetni a múltjával, és megbocsátani magának az ifjúkori tetteit? Továbblép-e, és újrakezdi az életét?