Több mint? Igen | Virányi Péter: Több mint reklámtörténelem

Posted on 2018. június 21. csütörtök Szerző:

0


Tóth Gergely |

A reklámok mindenhol körülvesznek minket, akármerre járunk a mai világban. A hirdetések egyidősek az emberi civilizációval, ezért nem csoda, ha kutatják a történetüket. Sőt: a reklámok kutatása képet adhat az őket létrehozó korról és kultúráról is, méghozzá őszintébb képet a távoli utódoknak szánt krónikáknál, hiszen a reklámozó a ma emberének ma (de legkésőbb holnap) akarja eladni a reklámozott terméket, nem száz év múlva.

Mivel gyakran nézek tévét, gyerekkorom óta figyelem a reklámokat is, emlékszem, hogy a kilencvenes években milyen nagy érdeklődés és kritika övezett egyes reklámokat. Gyakoriak voltak a paródiák, a „reklámmesék”, viccek, és volt néhány olyan, ami hihetetlen módon épült be mára a köztudatba. (Például a Postabank „Egyre megy, honnan nézed…” kezdetű dalocskája, amit mindenhol mindenki énekelt. Mi, akkori gyerekek biztosan.)

Ezért aztán megelőlegezett érdeklődéssel vettem kézbe Virányi Péter könyvét. A szerző médiumról médiumra haladva veszi végig a reklámok történetét az első falfirkáktól az internetes reklámokig, méghozzá egy bővített kiadás keretében. Mind stílusra, mind formára az egyetemi tankönyveimre emlékeztetett, rövid fejezetekre bontva a reklámok történetét. A könyv talán legjobb és legbővebb része a plakátművészet kezdeteit bemutató fejezet. Virányi hosszan, színes fotókkal és a híres grafikusok rövid életrajzával együtt mutatja be a reklámplakátok fejlődését, külön alfejezetet szentelve a magyar művészeknek. Ezt a szerkezetet – nemzetközi és utána a magyar történet – a későbbiekben is megtartja.

De a könyvben nem csak a reklámokról van szó. A szerző csevegő kitérőket tesz minden új reklámforma ismertetésének elején, és szinte teljes médiatörténetet is kapunk a reklámtörténet mellé. Ez helyes is így, hiszen szinte mindegyik médium fejlődéséhez hozzájárultak maguk a hirdetések is, de – talán a könyv bővítése során végzett utólagos szerkesztői munka miatt – ezek a részek időnként önellentmondásba is keverednek, és még ha nem is, akkor is érezhető, hogy utólag illesztettek be újabb elemeket. Az egyik bekezdés elmondja, hogy valamely találmány kihez köthető, a következő bekezdésben az előző állítását cáfolja, a rákövetkezőben ezt a másodikat is. Mindhárom bekezdés olvasásakor azt az érzést kelti az olvasóban, hogy biztos (hiteles) az átadott információ, nem pedig azt, hogy bár voltak ilyen feltevések, vagy a történetírás így vagy úgy gondolta, valójában ez (a harmadik) az igaz.

Némelyik egyetemi oktatóm hasonló módszerrel tartotta fenn a figyelmet előadásai során. Már akkor sem kedveltem ezt a technikát, de írásban még inkább zavaró. Sajnos ezzel a módszerrel nem csak ebben a szakaszban találkozunk, sőt. Úgy érzem, inkább a szerkesztőnek szól a megjegyzésem: többször fordul elő, hogy egy rövid részen belül ugyanazt a gondolatot látjuk megismételve, hasonló szófordulatokkal, kicsit bővebben.

A könyv legalább negyedét kitevő médiatörténet kicsit hosszabb, mint amit szükségesnek tartottam volna, különösen úgy, hogy a szerző néhányszor meg is jegyzi: lehetne még mit írni, csak a terjedelem nem engedi.

Virányi jó stílusban, érdekesen, érthetően ír, a könyve alapos és átfogó, bár végül némi csalódottsággal fejeztem be. A kötetet áthatja a szerző gondolata, hogy a saját kortársainak ír. Ez akkor baj, ha a reklámokat, amiket a korosztálya jól ismer, éppen csak megemlíti (például a közelmúltban elhunyt Sas Istvánról szóló alfejezet címében). Itt épp olyan értetlenül néztem, ahogy egy nálam fiatalabb olvasó nézhet a fent idézett „Egyre megy, honnan nézed” idézetem olvasásakor. És a másik tényező: a könyv mint adathordozó sajnos jóval kevesebbet tud visszaadni az egyre újabb és újabb, mozgó, hangzó reklámokból.

Virányi Péter

Virányi Péter:
Több mint reklámtörténelem.
(Átdolgozott, bővített kiadás)

Gondolat Kiadó, Budapest, 2018
448 oldal, teljes bolti ár 8000 Ft,
kedvezményes webshop ár 5600 Ft,
ISBN 978 963 693 7829

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Ki gondolta volna, hogy az első nyomtatásban megjelent reklám egy imakönyv volt, vagy azt, hogy újságot már a nyomtatás felfedezése előtt is olvashattak az emberek, esetleg, hogy Hammurápi törvényei között már találhatunk sörreklámoknak is beillő hirdetéseket? Ilyen és hasonló kérdésekre ad választ a könyv, ami sokkal több, mint egy megszokott történelemi áttekintés.

Történelemkönyvünk klasszikus mesélő stílusban íródott, nem egyszerűen évszámokkal és nevekkel teletűzdelve, hanem legendákkal, történetekkel, saját tapasztalatokkal színesített olvasmány. Azonban nem áll itt meg, hanem betekintést ad a reklámkultúra, reklámtervezés, reklámelmélet néhány ma is vitatott kérdéskörébe.

Valóban sokkal több mint reklámtörténelem. Ironikusan, szellemesen regél történelemről, technikáról, művészetről, tudományról, arról hogyan jutott el a reklám az ókori graffitiktól a flash mobokig. Egy vastag, betűkkel teletömött könyvet sokan ki sem nyitnának, de ahogy egy kézikönyv, lexikon sem esti olvasmány, mégis szívesen forgatjuk őket, így van ez Virányi Péter könyveivel is. A könyv minden fejezete számtalan érdekességet tartogat, teszi mindezt a reklám történelmének több évezredes fejlődésének bemutatásán keresztül. Gazdag képanyaga vizuálisan is színesíti a történelmi és reklámkészítési ismereteket.

A reklám iránt érdeklődők – legyenek azok diákok, vagy már iskolapadot elhagyók – számára legalább annyira érdekes olvasmány, mint a történelmet kedvelőknek, avagy azoknak, akik kíváncsiak a technikára, művészetre.

Az új, bővített kiadásban megjelent könyv számos új fejezetet tartalmaz. Csak néhányat közülük: reklámzene, fényreklámok, reklámajándékok, divatreklámok története. De sok-sok egyéb kiegészítéssel teszi még érdekesebbé a korábbi kiadást.