Úti romantika | Helena Ladisla: Újratalálkozás az Adriánál

Posted on 2018. június 13. szerda Szerző:

0


Lengyel Szilvia |

Agnes egy ljubljanai konferenciára tart férjével, Paullal, és ekkor még nem tudja, a megérkezés után mekkora meglepetésben lesz része. Ez a néhány nap fordulópont az életükben, és egyben kalandos időszak kezdete mindkettőjüknek.

Az a bizonyos meglepő fordulat már a könyv elején bekövetkezik, s ebből kiindulva aztán érdekes utazáson vehet részt az olvasó. Nemcsak a múltba térünk vissza, hanem az elbájoló országjárás során emberközelből ismerhetjük meg az adriai tájakat és lakóit. A szerző végigvezet Szlovénia, Horvátország, Montenegró tájain. Miután a legtöbb magyar csak a horvát tengerpartig jut és vissza, a volt Jugoszlávia bejárására a könyv alkalmas segédeszköz. Ebben a minőségében kifejezetten pontos.

Az Újratalálkozás… története egy nagy és önzetlen szerelem (de inkább: tanulságos édes hármas) romantikus krónikája. Amíg a javakorabeli Paul a szlovén fővárosban dolgozik, leendő kollégájára, a fiatal Christianra bízza feleségét, hogy ismertesse meg a környékkel, az országgal. A dolgot még indokolja is, hogy a harmincas Agnes ismeri a fiút, egykori tanítványát, sok év elteltével most találkoztak újra. Már a középiskolában is kedvelték egymást, Agnes a diákját, Christian a fiatal tanárnőt, így egyértelmű, hogy szívesen fogadják Paul javaslatát, és útra kelnek.

A gyakorlott olvasó már ekkor sejti a történet fő szálait, és nem is csalódik. Igen kézenfekvőek az érzelmi fordulatok és a későbbi főbb epizódok, amelyeket a szerző nem is akar túlságosan rejtegetni. De végül is nem feszültséggel és meglepetésekkel teli krimiről van szó.

A cselekmény lassan folydogál, sok tájleírással és egyre több érzelemmel. Ez a fajta „füzetesregény dramaturgia” hihetetlenül nagy siker szerte a világban, hiszen az olvasója (sőt rajongója) azt találja meg benne, ami belőle, az életéből, a környezetéből hiányzik vagy sebekkel tarkított: végtelenségig idealizált, tiszta jellemek, okos, szép és jólelkű főszereplők, akikkel csak pozitív dolgok történnek. Az olykor felbukkanó negatív mellékalakok viszont természetesen visszataszítók, külsőre is, stílusra is.

A tengerpart és hegyek közötti utazáson belül érdekes helyi színt ad néhány jelenet – mint az ismerkedés a sólepárlóval vagy a pozdolaci lakodalmas –, és eközben a férj keményen dolgozik. Aztán lelkifurdalás, drámai fordulat, de végül sűrű rózsaszínbe torkollik a hepiend.

Bevallom, az agyfelszántó művek után én is szeretem a könnyedebb olvasnivalókat. Helena Ladisla regénye oly sok mindent kínál egyszerre, amiből kitelne két, talán három regény is – és ez most nem kifejezetten pozitív megállapítás. Hangulatosak a tájleírásai, de azért csak megkérdezem, hogy a 21. században, mai történetet olvasva biztosan a Jókai-féle romantika legyen a példaképünk?

És akkor rögtön felmerül, hogy ez most színes szélesvásznú útikönyv-e, rárakódó embertörténettel avagy szerelmi háromszögtörténet sok-sok útleírással. Akár ez, akár az: hiányoltam a hús-vér, emberi gyengeségekkel háromdimenzióssá váló alakokat, akik mellett az utazgatásból, a romantikából meg a – számomra sajnos kissé túlságosan kiszámítható – fordulatokból lehetett volna kevesebb, a feszültséget teremtő, majd azt feloldó megoldásból több.

Habár nem kevés kifogást soroltam föl, mégis ajánlom így a nyár elején Helena Ladisla könyvét mindazoknak, akik a vakáció idején könnyed olvasmányra vágynak. Legjobb vízparton olvasni, pihenés, kikapcsolódás közben, és ha elborul az idő, még mindig bekuckózhatunk az azúrkék adriai nyárba.

Helena Ladisla (ezt a portrét kérte kitenni)

Helena Ladisla: Újratalálkozás az Adriánál
Underground Kiadó, Budapest, 2018
384 oldal, teljes bolti ár 3450 Ft
kedvezményes webshop ár 2990 Ft
ISBN 978 615 001 3121

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Egy váratlan utazás, egy múltból felbukkanó tanítvány, és egy üzleti cselszövés teljesen felborítja a Lindsay házaspár életét. Bled, Piran, Mostar, Dubrovnik utcáin nemcsak Agnes és Christian emlékei elevenednek fel, hanem az is, mindezt miként befolyásolta a délszláv háború, a barátság ereje, vagy a férj, Paul féltve őrzött titka. Vajon véletlen ez a találkozás? Elválaszt, vagy összeköt? Miközben a múlt és jelen egymáshoz kapcsolódik: a múlt lesz a jövő, a jelen pedig voltaképpen már a múlt.