A város elhagyása | Rafael Y. Herman kiállítása / Ludwig Múzeum

Posted on 2018. február 21. szerda Szerző:

0


Rafael Y. Herman (Fotó: incircolarte.it)

Palik Antal |

Az ember éjszaka kiszolgáltatottá válik. Nem lát. A sötétben is látó élőlények – például baglyok, macskafélék – bizonyára sokat tudnának neki mesélni az éjszaka csodáiról. Rafael Y. Herman, megkísérli – megkísérti – az ember számára lehetetlent: az éjszakai látást.

Az 1974-ben Izraelben született képzőművész – zenész, közgazdász – tizenhárom fotójából nyílt kiállítás február 16-án a Ludwig Múzeumban. Ezek a fotók éjszaka készültek. Nem egy nagyváros fényfüzérrel szegélyezett utcáit mutatják be, nem egy lámpa által feltárt sejtelmes szeletét a valóságnak, nem is a csillagos égboltot, hanem mást. Erdőt, mezőt, tengert, sziklákat.

Csupa olyat, amit valójában nem láthatunk, ha beborítja – márpedig ha leszáll az éjszaka, beborítja – a sötétség. Tudjuk, hogy ott van, ahol nappal, a virág a levélrengeteg, a hullámverés… De milyen lehet, ha nem világítja meg a nap, nem világítja meg mesterséges fényforrás sem?

Sokféle lehet. Egy fa lombja olyan, mintha bolyhok rakódtak volna az ágakra. Egy virágos rét: sápadt, sápadtabb, legsápadtabb. A tenger mélykék vagy fehér, mint a hó.

Imaginarium silvarum

A fák törzse közti séta lehet lángoló látomás, lehet hasonló egy vasárnapi kirándulás képeihez, de lehet fenyegetéssel teli vagy az égbe repülést, az éggel egyesülést éreztető is. Lila színt ölt, amit zöldnek ismertünk. A sziklák, mint ősállatok elmeszesedett maradványai hevernek.

Nocte decus

A kiállítás megnyitóján elhangzott: a képek elektronikus segédeszközök és digitális manipuláció nélkül készültek. A festéshez, a fotózáshoz szükséges ragyogással, világossággal szemben az elhomályosodás, az elsötétülés szükségeltetett hozzá, hogy elkészüljenek. Hogy felhívják a figyelmet arra, hogy megmutassák: létezik a hozzánk leginkább közeli világon kívüli világ is.

Artificialis revera

Ha elhagyjuk a számunkra leglakályosabbat, elhagyjuk a várost, elhagyjuk a fényt, behatolhatunk egy olyan valóságba, mely szintén a miénk, csak eddig nem ismertük. Vagy ismertük, de elfelejtettük.

A sokfajta módjából a felfedezésnek, az emlékezésnek az egyiket, az eddig még kipróbálatlant szolgálják Rafael Y. Hermannak a Ludwig Múzeumban április 1-éig látható fotói.

A kiállítás kurátora: Nemes Attila

Ludwig Múzeum
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.
Nyitva: 2018. február 16. – április 1.