Kontinenseken át | A Pannon Filharmonikusokkal a Müpában

Posted on 2018. február 15. csütörtök Szerző:

0


Baráti Kristóf

Olvassbele |

Kontinenseken kalauzol át a Pannon Fil­har­mo­-ni­kusok február 23-i hangversenye, amely nem­-csak a műveknek, hanem az esten közre­működő világhírű művészeknek is köszönhető. Az este szólistája napjaink egyik legkeresettebb hegedű-művésze, Baráti Kristóf, a zenekart a világjáró dirigens, Gilbert Varga vezényli.

Nemcsak kontinensek közötti utazásra is hívja a zene a közönséget, hanem az időben is messzebbre visz a képzelet. Az amerikai John Adams alig húsz évvel ezelőtt bemutatott, a BBC Promson is hatalmas sikert arató rövid darabja, a Short Ride in a Fast Machine nyitja az estet.

Amerikában maradva folytatódik az időutazás Samuel Barber 1939-es Hegedűversenyével. A zeneszerző egy másik jelentős alkotását, az Adagiót a közelmúltban, az együttes novemberi koncertjén hallhatta meg a közönség. A műfaj legizgalmasabb múlt századi darabjai közé tartozó művet most Baráti Kristóf Budapesten is előadja. A szólista a következőképpen jellemzi a darabot:

Samuel Barber

„Barber hegedűversenye méltatlanul ritkán hallható, nemcsak a magyar, hanem a külföldi pódiumokon is. Számomra a mű líraisága, természetes légzése, de nem utolsósorban az amerikai szerzőkre valamelyest jellemző, tetten érhető hatásossága adja a mű alaphangulatát. A harmadik tétel ritmikussága, virtuozitása nagyon hatásos végszava a koncertnek. Mindig a legnagyobb öröm, ha ezt a versenyművet játszhatom.”

Az est dirigense, Gilbert Varga a legendás hegedűművész-karmester, Varga Tibor fia. Szintén hegedűsként kezdte, egy baleset azonban kettétörte az ígéretes szólistapályát. Így került a karmesteri pulpitusra, hogy aztán az egyik legváltozatosabb karriert fussa be a nagy amerikai zenekaroktól a Philharmonia Hungaricán át egészen Taiwanig, ahol most is zeneigazgató. Gilbert Varga neve minden bizonnyal ismerősen cseng azoknak is, akik rendszeresen járnak a pécsi együttes koncertjeire, hiszen a 2016/17-es évadban is dirigálta a zenekart. A közös munka sikere abban is mérhető, hogy a karmester a jövő évadban ismét visszatér a Pannon Filharmonikusokhoz.

A koncert zárásaként elhangzó Prokofjev-mű másik kontinensre és ezzel együtt más világba visz. A Rómeó és Júlia két szvitje az orosz zeneszerzőnek talán nem véletlenül legnépszerűbb alkotása: egy időtlen történet karakteres és egyéni hangú újramesélése.

„Úgy vélem, hogy az egész a zeneszerző képzelőerejének köszönhető, amit álmodott, leírt – és ezeket az álmokat valósítjuk meg mi.” (Gilbert Varga)

A Pannon Filharmonikusok jelenlegi évadának központi témája a koncerttermekben átélhető flow-élmény. Ezt a ritka pillanatot a művet hatalmas átéléssel előadó muzsikusok és a közönség soraiban ülők egyaránt megtapasztalhatják. Baráti Kristóf így összegezte tapasztalatait minderről:

„A flow-élmény talán a legfontosabb érzés, ami egy zenemű előadása közben keletkezhet, mind az előadóban, mind a hallgatóságban. Nagyon nehéz definiálni, de talán a legfontosabb összetevője a zenei tartalmat meghatározó érzelmi, karakterbeli és intellektuális tartalom, amely ideális esetben teljesen átformálja a tudatot előadás közben. Ideális esetben, a szerző személyes átélt vagy elképzelt gondolatait, érzéseit élhetjük meg a zene által. Azt hiszem, egyetlen művészeti műfaj sem tud ennyire közvetlenül kapcsolatot teremteni emberek között, és talán ezért képes ennyire mágikus hatást gyakorolni az emberre.”

Gilbert Varega

A helyek és a bérletek nagy része elővételben elkelt, de érdemes néhány utolsó jegyért még próbálkozni akár a koncert előtt is.

Kontinenseken át
(E.ON koncertsorozat)

2018. február 23., péntek 19.30
MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
(1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)

Műsor

John Adams: Short Ride in a Fast Machine
Samuel Barber: Hegedűverseny
Szergej Szergejevics Prokofjev: Rómeó és Júlia
– részletek az I. és II. szvitből

Pannon Filharmonikus Zenekar
Vezényel:  Gilbert Varga

Közreműködik

Baráti Kristóf – hegedű

 

 

 

Posted in: Koncert, NÉZŐ