Két új kiállítás Szegeden | Kass János grafikái, Dinnyés Ferenc festményei

Posted on 2018. január 22. hétfő Szerző:

0


Szent Ferenc

BJI |

Két új időszaki kiállítás nyílik a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Móra Ferenc Múzeum szegedi kiállítóhelyein. A »Kass, Biblia, Szentek« című tárlat január 22-én nyílik meg a Kass Galériában, másnap pedig Dinnyés Ferenc festőművész munkáiból nyílik kiállítás a Fekete házban »Szeged festőpoétája« címmel.

A Kass Galériában Kass, Biblia, Szentek a legendás grafikusművész vallási témájú műveit mutatja be. Kass János 1966-ban kezdett el foglalkozni a Bibliával: Madách művét a Mózest illusztrálta. A Barjone című Sartre-drámához 2008-ban készített, különleges tusrajzok pedig eddig még nem jelentek meg nyomtatásban.

Bibliai, vallásos tematikájú Kass-alkotások szinte minden technikával születtek a tollrajztól a rézkarcon, akvarellen át a töviskoszorús porcelán fej-installációig. Ezekből válogat a tárlat, melynek különlegessége, hogy a rézkarcokhoz készített ceruzavázlatok bepillantást engednek az alkotás folyamatába is.

A Fekete ház szintén képzőművészeti kiállítással várja az érdeklődőket: Dinnyés Ferenc festőművész munkásságának egy szeletét ismerhetik meg a látogatók. Az alkotó 1919-től dolgozott Szegeden, 1956-ban nyílt kiállítása a Móra Múzeumban. A jelenlegi tárlat a múzeum Dinnyés-gyűjteményéből válogat.

*

Dinnyés Ferenc: Alsóvárosi templom

A Kass-tárlat szeptember 2-ig látogatható (Kass Galéria, Szeged, Vár utca 7.),
Dinnyés Ferenc műveit május 6-ig lehet megtekinteni (Fekete ház, Somogyi utca 3.),
mindkettőt naponta 10–18 óra között.