Könnyű esti intimitás | Beszélő levelek / Goldmark terem

Posted on 2017. szeptember 15. péntek Szerző:

0


Hernádi Judit (Mae West megköszöni, hogy róla nevezték el a mentőmellényt…)

Bedő J. István |

Kellemesen szórakoztató összeállítást készített Megyeri Léna hírességek magánleveleiből, és a Goldmark terem pontosan megfelelő méretű terep volt hozzá. Persze annak eldöntése, hogy kit tekintsünk hírességnek, csupán jó ízlést kíván, tehát ez sem okozhatott csalódást.

A levelek, melyek ilyen-olyan módon kapcsolódtak a Zsidó Kulturális Fesztiválhoz, valódi hírességek tollából születtek, és igen kellemes hatást keltett, hogy nem szigorú kronológia, hanem a bennük rejlő szellemesség, elegancia, irónia vált rendezőelvvé. Szily Nóra műsorvezetésével így kerülhetett egy csokorba Kabos Gyula önironikus (és fájdalmas) beszámolósorozata arról, hogy nem sikerül meghódítania az amerikai közönséget, Madonna méltatlankodása és elég gusztustalan megjegyzése például Sharon Stone-ról – és mellé rögtön Stone kevés szavú, elegáns replikája, amelyben egyáltalán nem tiltakozik a „középszerű” minősítés ellen, viszont megmagyarázza, hogy a sikerhez milyennek (is) kell lenni.

Páratlan bájú volt két levélváltás. Steven Armes, többszörösen dekorált (értsd: kitüntetett) brit kémikus Roxfortba jelentkezett tanárnak (a Sötét varázslatok kivédése tárgy oktatására), és az udvariasan elutasító választ magától az igazgatótól, Dumbledore professzortól kapta (J. K. Rowling csak a tollat fogta…) Mert az állást már betöltötték. A móka ráadáspoénja, hogy a prof megígéri, jövőre bizonyára ismét meghirdetik az állást. (A tájékozott Harry Potter-olvasók tudják, hogy e tárgy tanára a varázslóiskolában fogyóeszköz…) Ezt a két levelet (persze másokat is) Gyöngy Zsuzsi és Adorjáni Bálint mutatta be.

Roxfort negatív választ küld, de biztat (Gyöngy Zsuzsi, Adorjáni Bálint)

A másik postai dialógus a múlt századelő színpadi nagyasszonya, Jászai Mari és igazgatója, Paulay Ede között zajlott le. Jászai (fiatal lévén) sokallotta az öregasszony szerepeket, Paulay metsző iróniával és alapos érvekkel hessegette el az általa méltánytalannak ítélt kérést. Jászai: Hernádi Judit, Paulay: Gálffi László. Őket úgy rendezte a mikrofonos pulpitusok mögé Böhm György rendező, hogy arcjátékkal reflektálhattak a másik szövegére. Mindketten alaposan kireagálták magukat… – az este legmulatságosabb pillanatait idézve elő.

A Jászai-Paulay-csörte (Hernádi Judit, Gálffi László)

Előkerült egy finom kétértelműségekkel kibélelt levél is a kebelcsodaként is emlegetett Mae West színésznőtől, róla ugyanis mentőmellényt neveztek el, amit a második világháború idején az angol légierő ejtőernyősei viseltek. Sajátos – és az idők során mit sem kopott – Hemingway macskabeszámolója legelső feleségéhez címezve (miközben már régen a következővel élt), hasonlóképpen Mark Twain, Evelyn Waugh levele a ’milyen sorrendben mentsünk lakástűz idején’, illetve ’hogyan bánjunk rajongóinkkal’ témakörében. Elévülhetetlen alapművek.

Farkas Izsák közbehegedül…

A szövegek közé Farkas Izsák hegedült, kihasználva elektromos hangszerének, továbbá a technikának (looper, effektek) minden hangzásbeli lehetőségét – röviden: muzsikája lenyűgöző volt.

Fotók: Szentgyörgyi Ákos

Posted in: NÉZŐ, Színház