»A lényeg az, nem tudjuk, mi az igazság « | Fekete Ernő a »Kétely« kételyeiről

Posted on 2017. szeptember 10. vasárnap Szerző:

0


Fekete Ernő (Flynn atya)

Melis Dóra |

Augusztus elején volt a (nyári, szabadtéri) bemutatója a Kétely című darabnak a balatonföldvári Kultkikötőben. John Patrick Shanley Pulitzer-díjas drámájában a pedofíliával megvádolt papot Fekete Ernő alakítja. A Jászai Mari-díjas művésszel még a kőszínházi premier előtt beszélgettünk. Az előadás főbb szereplői rajta kívül Udvaros Dorottya, Kéry Kitti és Simkó Katalin, rendezője Pelsőczy Réka.

Hogy találta meg ez a szerep?
Bár most lesz a bemutató, már nagyon régóta terv, hogy ezt a darabot színpadra tűzze az Orlai Produkció. Mindenféle változat szóba került, de különböző okok miatt végül nem került sor arra, hogy elkezdjük próbálni. Orlai Tibor korábban megkeresett, hogy játsszam én a papot, de aztán mégsem ezt mutattuk be, hanem a Római vakációt, ami persze teljesen más műfaj. Azóta eltelt négy év, és most végre színpadra kerül.

Mennyire érzi magáénak Flynn atya karakterét?
Ezt még a próbák mostani szakaszában sem tudom megmondani, rengeteg gondom van vele. Alapvetően az, hogy papot játszom, tetszik nekem. Valahogy mindig is vágytam rá, hogy egy atya szerepben lépjek fel, valamiért jó érzés az, hogy reverendában lehetek. Nem szerettem volna pap lenni gyerekkoromban, nem egy álmom válik valóra, de ilyen még soha nem volt.

A színdarabból film is született, ahol Philip Seymour Hoffman játszotta a meggyanúsított egyházi férfiút. Mikor a szerepre készült, ő többször is konzultált egy pappal. Gondolt hasonlóra?
Nem vagyok gyakori templomba járó, de azért voltam már életemben misén. Volt róla szó, hogy elmegyünk a rendezővel, de nem egy átlagos misét szeretnénk megnézni: annak tudjuk a rituáléját és a folyamatát, ráadásul az előadás szempontjából sem fontos. Jó lenne viszont találni egy karizmatikus és viszonylag fiatal papot, akinek nemcsak a miséjét hallhatnánk, de a szentbeszédét is, amikor a saját gondolatait osztja meg a hívőkkel. Erre több példa van a darabban is. Egy olyan nagyon ismert személyt keresünk majd, akihez zarándokolnak a hívők.

Udvaros Dorottya, Simkó Katalin, Fekete Ernő

El tudott vonatkoztatni Hoffman Oscar-díjra is jelölt alakításától?
Abszolút, de el is kell. Én még akkor láttam ezt a filmet, amikor bemutatták, de azóta nem néztem meg, és jó ideig nem is áll szándékomban. Egy pillanatig sem szeretném őt másolni, vagy csak azért is mást csinálni, mint amit ő. Az nem jó, ha nagyon bennünk van egy ilyen élmény, mert vagy görcsösen ellene dolgozunk, vagy pedig óhatatlanul elkezdjük másolni. Van a szövegkönyvünk, ami eredetileg is színdarab, és ezzel kezdünk el foglalkozni, a magunk változatát találjuk ki. Én nem vagyok Philip Seymour Hoffman, ahogy Dorka (Udvaros Dorottya, az egyházi iskola igazgatónője – M. D.) sem Meryl Streep. Teljesen más karakterek, alkatok, színészek vagyunk elismerve persze, hogy mindketten zseniális művészek.

Az eredeti színdarab heves reakciókat váltott ki a közönségből, a nézők egymással vitatkoztak, hogy akkor kinek is volt igaza. Számít hasonlóra a magyar publikumtól?
Ez a színdarab nem arról szól, hogy a pedofíliáról beszéljünk vagy az egyházon belüli furcsaságokról, hanem példázat arról, hogy igenis lehet olyan szituáció, amikor nem tudjuk eldönteni, kinek van igaza. Végignézünk úgy egy, a reményeim szerint izgalmas másfél órát, hogy közben különböző döntéseket hozunk: egyszer azt, hogy a pap igenis bűnös, aztán a következő jelenetben meg azt, hogy nem. A lényeg nem a pedofília, hanem az, hogy nem tudjuk, mi az igazság.
Egyfajta kielégületlenség és furcsa érzés ez nekünk, készítőknek is, hogy miközben játsszunk és igyekszünk érdekfeszítőek maradni, a végén nem adunk megoldást a nézőknek. A darab címe azonban Kétely, és ha mi nem tartjuk magunkat ahhoz, hogy a végén ne lehessen dönteni, akkor nem végeztük jól a feladatunkat.
Jó kérdés, hogy ez a nézőkből mit vált ki. Én annak örülnék, ha az egyikük azt mondaná, hogy a pap bűnös, de a társa, akivel a színházba jött, állítsa az ellenkezőjét és az atya igazát védje. Szerintem ekkor végeztük jól a dolgunkat. Semmiképp sem szeretném, ha engem vétkesnek tartanának a legvégén, azt már igen, hogy a darab közben többször gondoljanak annak. Ugyanakkor nem akarom azt sem, hogy egyértelműen felmentsenek. A munkánknak ez a része nagyon nehéz játék és aprólékos munka, ahol fontos, milyen jeleket adunk a nézőnek, mi felé irányítjuk. Szép feladat, de nem könnyű.

Udvaros Dorottya (Aloysius nővér)

Aloysius nővér, a másik főszereplő Flynn atyának tökéletesen ellentéte, a történet a kettejük konfliktusából bontakozik ki. A pap bűnösségét váltig állító igazgatónőt Udvaros Dorottya alakítja. Milyen volt vele együtt dolgozni? Volt már közös munkájuk?
Valamikor nagyon-nagyon régen, talán még a főiskola elvégzése után átvettem egy szerepet egy Szentivánéji álomban, ott én voltam Lysander, Dorottya volt Titánia és Hippolyta, ebben játszottunk együtt. Sok évre rá aztán szintén egy szerepátvételem volt, akkor a Garas Dezső rendezte Anyám, Kleopátra című darabban, ahol Dorka volt a női főszereplő. Mi eddig csak együtt játszottunk, ez az első alkalom, hogy együtt próbálunk. Dorka egy nagyszerű színésznő, aki alapos és nagyon kidolgozza a szerepét.

A rendező, Pelsőczy Réka gyakran vonja be színészeit a történet alakításába. A Kétely előadását mennyire formálták a szereplők?
Rékának mindig van egy elképzelése, amin elindulunk, és ezen folyamatosan együtt változtatunk. Nagyon kíváncsi és meghallgat, ha egyetért, akkor megfogadja az én véleményemet, tanácsaimat vagy érzéseimet, de olyan is van, amikor azt mondja, hogy ő ezt nem így gondolja. Az egész egy együtt gondolkodás a darabról.

Volt már az életében hasonló szituáció, amikor egy gyötrő bizonytalanság, egy maró kétely nagy lavinákat indított el?
Apróságok lehettek, de ilyen nagy lelki traumákat és drámákat okozó helyzetek szerencsére nem voltak.

Mit gondol: Flynn atya bűnös vagy ártatlan?
Ha erre felelnék, valamennyivel kevesebben vennének jegyet, úgyhogy inkább nem válaszolok.

Fotók: Takács Attila

A következő előadások időpontjai:
2017. szeptember 11., 12., 24., október 9., 10., 20.

John Patrick Shanley: Kétely

Fordította: Zöldi Gergely | Rendezte: Pelsőczy Réka

Szereplők
Udvaros Dorottya
Fekete Ernő
Kéri Kitty
Simkó Katalin