Hatszín Teátrum | Ígéretes ősz a főváros új játszóhelyén #1 Gyerekeknek

Posted on 2017. szeptember 11. hétfő Szerző:

0


Arany Lille

Lengyel Szilvia |

A Hatszín Teátrum kihasználja a befogadó színház jellegéből adódó összes lehetőségét. A hamarosan kezdődő idei évad előadásai legalább hat-, de mindenképp sokszínűek. Teret adnak máshol nem látható, különleges alkotásoknak, érzékeny témáknak. Ez a vonal érezhető a gyerekelőadásokon is, igen izgalmas darabok kerülnek színre szeptembertől.

Az egyik ilyen előadás lesz az Arany Lille. A 4–12 éves gyermekeknek szánt történet egy lappföldi (számi) népmesén alapul. Két testvér a főhőse, akiknek a húgát elrabolta a Holdban élő Télboszorkány. A fivéreknek el kell jutniuk a Holdra, hogy kiszabadítsák a testvérüket. Nem hagyományos az előadás formanyelve, melyben tánc és tárgyanimáció is megjelenik. A darab ütőhangszereken megszólaló zenéjét Mogyoró Kornél komponálta, a melódiák beleszövődnek a mesébe. A főbb szerepeket Császár Réka, Horváth Kristóf és Chován Gábor játssza.

Bumba

Hasonlóan különleges világ jelenik meg az Apró Színház előadásában. A Bumba című, Nyugat-Afrikában játszódó zenés történetben fontos szerepet kap a természet és az embert körülvevő környezet. Bisztricsány Linda, Császár Réka, Csík Andrea, Horváth Kristóf, Tarján Veronika játékából az is kiderül, hogy tudják a gyerekek legyőzni félelmüket, hogyan lehetnek hősök még akkor is, ha kicsik és gyengék. (5–12 éveseknek.)

Móka Miki és Hakapeszi

Ki emlékszik Móka Mikire? A szülők már csak nosztalgiázhatnak, mert a képernyőn jó ideje még ismétlésben sem bukkant föl ő, Hiszékeny úr meg a Versmondó Lány. Most azonban végre, igen! Újra találkozhatunk Hakapeszi Maki, a csokoládéfüggő, mulatságos majom történeteivel a Móka Miki és barátai című előadásban. Kalmár Gergely, Fábián Nikolett, Diósi Gábor és Pille Tamás – utóbbi rendezője is egyben az előadásnak – röptet vissza az időben. Az időutazásra alibiképpen gyereket is hozhatunk magunkkal, valószínűleg őket is szórakoztatja majd ez a régi-újdonság.

A Janikovszky Éva regényéből színre vitt, Az úgy volt… című előadás nem meglepő a repertoárban. A Hatszín minden évadban legalább egy (ha nem több) darabot mutat be, kiválasztva az író számtalan művéből. A kamaszok mindennapi érzelmi tipródásairól szóló – Janikovszky egyik leghumorosabb könyvéből készült – előadás ősbemutató is egyben, kőszínház még sosem tűzte műsorra. Szilágyi Bálint rendező, Tollár Mónika dramaturg segítségével Barna Zsombor, Bodoky Márk, Georgita Máté Dezső, Osváth Judit nevettet majd meg bennünket és az aprónépet.

Az úgy volt…

A Manócska Társulat friss formáció, két bábos tagja Papp Judit és Bálint Ildikó. Kerekítő Manó és macskája, Kacska a négy évszakot ölelik fel a legkisebbeknek készült történeteikkel. A színpadi változat J. Kovács Judit és Acsai Roland Kerekítő Manó és az évszakok című mesekönyve alapján készült. A műsor negyedévente változik, mindig az épp aktuális évszakhoz tartozó mese kerül színre, most ősszel a Kerekítő Manó és az erdő csendje. A Manócskák ötletes előadásain Papp Judit díszlete és gyönyörű filcfigurái hangulatosan ötvöződnek össze. (1–3 éveseknek)

Fotók: Hatszín Teátrum

A Hatszín Teátrum programjai itt találhatók