Rabló-pandúr | Jens Lapidus: Eltörölve

Posted on 2017. augusztus 9. szerda Szerző:

0


Tóth Gergely |

A börtönökben általában elkülönítve szokták elhelyezni azt, aki gyerekeket ront meg, kínoz, erőszakol meg, mert a többi rab sem tűri meg őket maga mellett. Nem csoda, ha az ilyen cselekmények elkövetői minden úton-módon védik a saját titkaikat, és bármit megtennének, hogy ne bukhassanak le.

Jens Lapidus könyvének központi szála is egy ilyen csoport körül forog, bár eleinte a sötétben tapogatózik a frissen végzett ügyvéd, Emelie Jansson és segítője, Teddy Maksumic, ahogy próbálják egy gyilkosság súlyosan sérült gyanúsítottját felmenteni.

Hamar kiderül, hogy a gyilkosság kapcsolódik egy majdnem tíz évvel korábbi másik ügyhöz, amiben a helyi balkáni maffia (aminek korábban Teddy is tagja volt) mellett érintettek azok is, akik még a bűnözők íratlan szabályait sem tartják be, és semmilyen eszköztől nem riadnak vissza.

A könyv három szempontszereplővel dolgozik, Emelie és Teddy mellett szerepet kap Teddy unokaöccse, Nikola is, aki, bár nem régen töltötte be a tizennyolcat, jó kapcsolatokat ápol a szír maffiával. Az ő jelenbeli történetük mellett rövid részletekben ismerjük meg a gyanúsított apjának kilenc évvel korábbi vallomását. Ő az alvilág könyvelőjeként egyszer meggondolatlanul fájlokat szerzett egy olyan számítógépről, ahonnan nem lett volna szabad, ezzel veszélybe sodorta magát, a családját és mindenkit, aki az üggyel kapcsolatba kerül.

Lapidus gyakran vált a szálak között, hogy ezzel is fenntartsa a feszültséget. Kis adagokban közli csak az egyes történeteket, és mindig csak annyit árul el, amennyit feltétlenül szükséges. Bár a sztori időnként elég lassan halad, közben van időnk megismerni a szereplőket, különösen Nikolát és Emelie-t, akik – bár egyiküknek sem túl jó a családi háttere – egészen más utat járnak be, hogy boldoguljanak. Emelie töri magát, hogy sikeres ügyvéd legyen, Niko pedig bármiben hajlandó részt venni, hogy megbecsült tagja lehessen a szír maffiának, de végül egyikük sem jár sikerrel.

A történet szempontjából egy elég ellenszenves dolgot követ el az író: bár semlegesítik a gyilkosságnak a szereplők életét is veszélyeztető elkövetőjét, a háttérben mozgó erők, a pedofil üzletemberek csoportja leleplezetlenül marad. Nagyon remélem, hogy az idén júniusban megjelent folytatásban őket is elkapják.

Lapidus ügyvédként belülről látja és láttatja a stockholmi jogásztársadalom életét és annak visszásságait. A képtelen határidők között vergődő, serkentőszereken élő ügyvédek társaságától az olvasó szinte menekül a felfegyverzett, de legalább kiszámíthatónak tűnő és egyértelmű szabályok szerint működő bűnözők közé.

Az Eltörölve egy termetes trilógia középső kötete, így valamelyest érthető, hogy a fő ügy megoldódik ugyan, de sok szál elvarratlan és sok sors kérdőjeles marad.

Erdődy Andrea gyakorlott fordítóként jól oldotta meg a regény magyarra ültetését, semmi nem zavart meg vagy zökkentett ki olvasás közben.

Jens Lapidus (Fotó: Alexander Mahmoud)

Jens Lapidus: Eltörölve
Skandináv krimik sorozat
Animus Kiadó, Budapest, 2016
464 oldal, teljes bolti ár 3980 Ft,
kedvezményes webshop ár 3383 Ft,
e-könyv változat 1990 Ft
ISBN 978 963 324 4432

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Värmdö szigetéről, egy magányosan álló házból riasztás érkezik a távfelügyelet központjába. Amikor a kiküldött őr benyit, szörnyű látvány fogadja: egy ember felismerhetetlenné vált holtteste. A tetthely közelében egy súlyosan sérült fiatalembert is találnak, akit hamarosan őrizetbe vesznek mint a brutális gyilkosság gyanúsítottját.

A fiatalember Emelie Janssont kéri fel védőügyvédnek, aki, bár valójában gazdasági jogász, neki is lát az ügy felgöngyölítésének. Hamarosan nagy szüksége lesz azonban segítője, a börtönviselt Teddy tapasztalataira. Az ügy ugyanis igencsak húzósnak bizonyul, és gyökerei mélyen a stockholmi alvilágba nyúlnak, ahol a múlt folyton kísért, a tétek átkozottul magasak, és ahol egy embernek bármikor nyoma veszhet.