Idén újra ZAKO Fesztivál | Előadás készül Zalaegerszeg városáról

Posted on 2017. július 2. vasárnap Szerző:

0


olvassbele |

Július 1. és 9. között első hetében ötödik alkalommal között rendezik meg a ZAlaegerszegi KOrtárs Művészeti Fesztivált, amelynek programjában ebben az évben a városról születik egy új előadás.

A július 1. és 9. között lezajló fesztiválon rendszerint kortárs magyar szerzők műveit mutatják be, legtöbbször független színházi társulatok tolmácsolásában. A Kvártélyház Szabadtéri Színház (mint helyszín) és a Manna Produkció által megteremtett ZAKO elmúlt négy éve alatt több kortárs író vendégeskedett a fesztiválon, köztük Szabó Borbála, Vinnai András, Olt Tamás, elhangzottak Péterfy-Novák Éva, Gerlóczy Márton, Mohácsi István, Litvai Nelli mondatai, olyan társulatok előadásában mint a Neptun Brigád, az Aprószínház, a Terminál Workhouse, az FAQ, a FÜGE, a Momentán Társulat és a Dumaszínház. A műfajok tekintetében is sokszínű volt a kínálat: zenés és prózai előadások, koncert-show, báb, improvizációs színház, opera.

A fesztivál nyitóelőadásaként a Terminal Workhouse társulata mutatja be a legnagyobb angol drámaíró A két veronai nemes című művének kortárs, zenés átiratát, így a ZAKO fesztivál történetében először premiert láthatnak a nézők.

A Terminál és a Manna legfrissebb előadása a társulat vezetőjének, Molnár Gusztávnak az első rendezése. Dancsecs Ildikó dramaturg írta a szövegkönyvet, ahogyan a nagy sikerű M/ámor vagy amit akartok, szintén Shakespeare-alapú parafrázist is. A Két Verona Kft. című – nem könnyen definiálható műfajú – darab szerzőjét kérdeztük a szövegváltozat születéséről.

Terminal Workhouse_Két Veronai Kft._Foto_Magasi Dalma

Két Veronai Kft. – Terminal Workhouse (MD)

– A M/ámor, vagy amit akartok, mint a társulat első Shakespeare-parafrázisa kimondottan közös munka eredménye, minden szempontból. Sok-sok beszélgetés és együttes ötletelés során született, ami után mindenki a maga munkájával véglegesítette az anyagot: a zenész zenél, a színész játszik, én pedig megírtam a szöveget.
Ellentétben a Szentivánéji álommal, ami az egyik kedvenc Shakespeare-darabom, és az egyik legismertebb is egyben, A két veronai nemes talán épp ennek a teljes ellentéte. Szinte ismeretlen Magyarországon, és lássuk be: nem is a legsikerültebb Shakespeare-komédia. Az első vígjátékaként tartják számon, és bár megtalálhatók benne a későbbi tipikus dramaturgiai fogások és motívumok, mégsem áll össze olyan koherens egésszé, mint a későbbiek. Amikor először elolvastam, nem is teljesen értettem, hogy ez mi… Aztán tavaly láttam a Margitszigeti Szabadtérin a Globe Színház előadását. Annyira bravúros volt a rendezés és az egésznek a megformálása, hogy elhatároztam: kellene belőle egy hasonló előadást csinálni itthon is. Ami képes megvilágítani ennek a darabnak az erényeit. Hogy mennyire aktuális: a szerelemről, választásokról, kalandokról, belenyugvásról és főként: az élettel kötött kompromisszumokról szól. Ez mindig aktuális lesz.

Nem ez lesz az egyetlen különlegesség, hiszen egy héttel később, július 8-án a K2 csapata Zalaegerszeg történetéből készít előadást. A független társulat már több kistelepülésen is állított össze ilyen produkciót, amely a helybéliek személyes történetei és a helység történelme alapján született. A színészek egy hétig kutatnak és beszélgetnek majd a városlakókkal, s ezután viszik színre, egyetlen alkalommal a Mindenki Egerszegre! című előadást.

K2 Társulat (K2)

További első-ség, hogy a fesztivál idén határon túli tehetségeket is bemutat: a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatóinak előadását hozza Egerszegre. A programban szerepel még Mrożek Egy nyári nap című abszurdja, az Április Párizsban című szerelmes vígjáték, és a Quimby-dalokkal fűszerezett Megadom magam című zenés történet.

A magyar kortárs írók közül Parti Nagy Lajos darabját is láthatja a közönség az étel és az élet iránti csillapíthatatlan szenvedélyről, Mészáros Máté sok ízű monológjában (Az étkezés ártalmasságáról). A gyerekek szórakoztatásáról Marica Bábszínháza, a felnőttekéről a Dumaszínház gondoskodik. Sokszínű kínálattal várja nézőit idén is a ZAKO, ezért már biztos, hogy aki teheti, annak július első hetében nem lehet más a jelszava, minthogy: Mindenki Egerszegre!

Gáspár Anna (KTA)

Gáspár Anna, a fesztivál szervezője így mesél a ZAKO eddigi történetéről és az ötödik fesztiválról:

– Öt év elteltével izgalmas visszanézni az elmúlt évekre, ahogy folyamatosan alakult, fejlődött a ZAKO Fesztivál. Az ötletet Tompa Gábor adta, a Kvártélyház Szabadtéri Színház vezetője, aki korábban többször meghívta a Manna előadásait a zalaegerszegi nyári színházba. Pár évnyi közös munka után felvetette, hogy mit lenne, ha egy fesztivált szerveznénk a vendégjátékokból.
A Kvártélyház egy csodálatos belső udvarba épített nyári szabadtéri játszóhely, különleges atmoszférával, remek akusztikával és egy nagyon elhivatott, mindent megoldani képes műszaki csapattal. A Manna kezdetektől a független színházi alkotók képviseletét vállalta, így nyilvánvaló volt, hogy a meghívásoknál elsősorban erre a területre koncentráltunk, emellett előtérbe helyeztük a kortárs drámairodalmat és a tehetséggondozást, a fiatalok bemutatását. Az első évben még csak kísérleteztünk, majd egyre jobban kiismertük a Kvártélyház közönségének ízlését, igényeit. Az elmúlt évben talán a legtöbb visszajelzést Péterfy-Novák Évának az Egyasszony című könyvéből készült előadás kapcsán kaptuk. Nagyon hálásak voltak a nézők azért, hogy láthatták, hogy elhoztuk nekik ebbe a városba. Ebből is kitűnik, hogy már nem csak a könnyed nyári szórakozást keresik, hanem nyitottak a komolyabb témákra is, és érdeklődnek a kortárs irodalom színházi feldolgozása iránt. Remélem, hogy idén is sikerül örömet szerezni nekik Az étkezés ártalmasságáról című Parti Nagy Lajos-könyv adaptációjával.

Az étkezés ártalmasságáról – Fibinger és a csodatermék (Mészáros Máté)

Egyértelműen próbálunk figyelni a visszajelzésekre, de mindig igyekszünk olyan társulatokat is meghívni, amelyek még nem léptek fel itt, és lehet, hogy nem is igen hallott róluk az egerszegi közönség. Nagy büszkeség, hogy idén a két bemutatónak köszönhetően két társulat is hosszabb időt tölt Zalaegerszegen. Beköltöznek a városba, és tényleg részévé válnak az itteni életnek. Nem csupán a helyiek számára válhatnak ismerőssé, hanem a fiatal színészek is a szívükbe zárhatják Egerszeget. Idén a Terminal mellett a K2 csapatát mutatjuk be. Ők egy különleges előadással készülnek, mert először próbálják ki városban azt, amit az Ördögkatlan Fesztiválon már többször sikerre vittek, hogy egy-egy település kapcsán készítenek előadást, az ott élők történeteiből. Ez most nem egy falu, sokkal nagyobb a közösség, és nyilván másabb szerkezetű is, másképp élnek az emberek együtt, mint egy kistelepülésen. Nekik is újdonság és kihívás lesz, reményeink szerint az egerszegieknek pedig egy különleges élmény, hogy a ZAKO idén nem csak nekik, hanem róluk is szól.

Fotók: Kállai-Tóth Anett (KTA), K2 Társulat, Magasi Dalma (MD)

Jegyeket a helyszínen, a Kvártélyház kihelyezett jegypénztárában (Zalaegerszeg, Kossuth tér) lehet megvásárolni, valamint az interneten keresztül a jegy.kvartelyhaz.hu címen keresztül. A fesztivál programjaira bérlet is vásárolható.

Részletes program:

július 01. 20:30 Dancsecs Ildikó: Két Verona Kft., a Terminál Workhouse és a Manna közös előadása,  zenés vígjáték

július 02. 20:30 Olt Tamás: Megadom magam – „Zenés láss ezer csodát”, a Váci Dunakanyar Színház előadása,

július 03. 20:30 Mrozek: Egy nyári nap – abszurd vígjáték,  a Pesti Magyar Színház és a Manna előadása

július 04. 20:30 Parti Nagy Lajos: Az étkezés ártalmasságáról – monológ az ételről és az életről; Orlai Produkciós Iroda – Füge koprodukciós

július 05. 20:30 Kiadjamagát – kitárulkozás két részben, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem vendégjátéka

július 06. 20:30 Április Párizsban – szerelemes vígjáték, a Független Színművészetért Alapítvány előadása

július 07. 20:30 És a függöny felhördül – színészek vallomása egymásról, a Dumaszínház és a Füge közös előadása

július 08. 18:00 Cipőmese – Szerelmetes TulipántomZenés-bábos hejehuja, Marica Bábszínháza előadása

július 08. 20:30 Mindenki Egerszegre! – megismételhetetlen kortörténet, a Manna és a Kvártélyház előadása a K2 Színházzal

Helyszín: Kvártélyház Szabadtéri Színház (Zalaegerszeg, Széchényi tér 3-5.)

További részletek a fesztivál hivatalos weboldalán.