Régi bűnnek hosszú az árnyéka… | Arnaldur Indriðason: Rókalyuk

Posted on 2017. május 26. péntek Szerző:

0


Somogyi András |

Sajátos műfajt képvisel Indriðason regénye. A lélektani krimik közé sorolnám, de a helyenként talányos és misztikumra hajló mű egészen biztosan kilóg a skandináv krimik megszokott keretéből.

Főhőse a korábbi regények nyomozója, Erlendur, az ötven körüli, elvált férfi, aki szabadságát tölti szülőfalujában, egy, a helybéliek szerint kísértetjárta tanyaházban, ami valaha a családjáé volt. Magánemberként jön, de valójában egy több mint hatvan évvel ezelőtt eltűnt nő, Matthildur sorsára igyekszik fényt deríteni, rögeszmés megszállottsággal. Eközben küszködik saját démonaival is, mert tízéves korában apjával és öccsével hóviharba kerültek, és a két évvel fiatalabb kisfiú kicsúszott a kezéből. Eltűnt, azóta sem került elő, őt magát is félig megfagyva találták meg. Erlendur magát hibáztatja, s ezt a gyermekkori traumát elbeszéléséből, leginkább azonban rémálmaiból ismerjük meg. Néha az olvasó számára sem világos, hogy a felügyelő álmodik-e, vagy valóban lát maga körül félelemgerjesztő, ismeretlen alakokat.

Még a kevéssé rutinos krimiolvasó is tudni véli – már a regény elején –, hogy Matthildur bűntény áldozata lehetett, hiszen bűnügyi regényt olvasunk. A helybéliek szerint a nő egy napi járásra élő anyját akarta gyalogosan meglátogatni, és út közben a mocsárba fulladhatott. Ám Matthildur idős húga szerint, akit Erlendur szintén megtalál, a nővérét valaki eltehette láb alól. A nő kortársai, ha még élnek, mind-mind öregek. Erlendur számos rokon és ismerős nyomát végigjárja, mígnem a néhai férj régi barátja a zsaru állhatatos faggatózására csak bevallja, hogy viszonya volt az asszonnyal. Ennek az aggastyánnak a házában talál öccse imádott játékautójának maradványaira is, amit az öreg egy rókalyukból kapart ki. Az öcs sorsának kutatása tehát nyugvóponthoz közeledni látszik.

Marad még a helyi legenda, hogy a Matthildur férjének temetésekor a koporsóból zajok hallatszottak, amit a szellemek tevékenységének véltek, meg a bizonyosság, hogy a nyolcéves Bergur végül is hogyan végezhette. Ez utóbbira nézve egy hivatásos vadászkísérő fia tud segítséget nyújtani: elhunyt apja gyűjteményében gyermekcsontok maradványai vannak, melyek szintén egy rókalyukból kerültek elő.

Mai társadalmi háttér helyett ez alkalommal Izland fél évszázaddal ezelőtti életének képeit, hangulatát kapjuk, és ez sem kevésbé érdekes. Közép-európai olvasónak a helyszín tömény egzotikum, a thrillerszerű cselekmény alig kevésbé borzongató a klímánál.

A fordító – Németh Anikó Annamária – hűségesen őrizte meg az izlandi történet olykor homályos, ködös, máskor dermesztő hangulatát. A kiadó jó szándékú és hasznos ötletének tartom az izlandi tulajdonnevek kiejtését összefoglaló függeléket.

Arnaldur Indridason

Arnaldur Indriðason: Rókalyuk
Skandináv krimik sorozat
Animus Kiadó, Budapest, 2017
304 oldal, teljes bolti ár 3290 Ft,
kedvezményes webshop ár 2796 Ft,
ISBN 978 963 324 4852

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Erlendur felügyelő visszatér gyermekkora színhelyére, a Keleti-Fjordvidékre, és egykori szülőházának romjai között üt tanyát. Feltett szándéka, hogy végére jár a családja életét gyökeresen megváltoztató múltbeli tragédiának: nyolcéves öccse, Beggi eltűnésének. Egy másik régi eltűnési ügy is nagyon foglalkoztatja. 1942-ben egy hóviharban nyoma veszett egy Matthildur nevű fiatalasszonynak. A falusi pletyka hazugságokról, megcsalásról és bosszúról duruzsolt. Amikor Erlendur elkezd a nő eltűnésének végzetes éjszakája felől kérdezősködni, elvesztett testvérével kapcsolatban is új gyanú támad benne.

Vajon sikerül a felügyelőnek megoldania az évtizedekkel ezelőtti eltűnési eseteket? Vagy az erők, amelyek igyekeznek meggátolni a nyomozását, hatalmasabbnak bizonyulnak nála?