Népmese, hiteles népzenével | A királykisasszony cipője / Mozsár Műhely

Posted on 2017. április 27. csütörtök Szerző:

0


Lengyel Szilvia |

Nem is értem, hogy kerülte el eddig a figyelmem a Mozsár Műhely. A kávézó-étterem felett található színház tavaly nyitott meg és december óta már gyerekeknek szánt darabokat is kínál ez a családias kis fészek.

A népmese szerint a királykisasszony olyan finnyás, hogy egyetlen kérő se felel meg az ízlésének. Ezért nem is túl kedvesen utasítja el őket. Igaz, ezek a beképzelt alakok nekem se kellenének, de mi baja lehet azzal a szimpatikus kis királyfival ennek a finomkodó libának? Aztán persze rájön, hogy mégis szüksége lenne valami férjfélére, na, de ki legyen az? Megversenyezteti hát őket egy furfangos találós kérdéssel – lesz is nyertes, aki rendesen móresre tanítja a gőgösködő lányt.

Különleges, egyszemélyes darabot láthatunk, melyben Medgyesi Anna remekel – képviselve a Kalimpa színházat. (Rendező: Székely Andrea) A királykisasszony cipője zenés előadás, ifj. Horváth Károly kíséri a hercegkisasszonyt furulyán, brácsán, dorombon, citerán, és még énekel is. Ráadásul láthatóan nagyon élvezi is ezeket a szerepeket.

A népzenével keresztül-kasul átszőtt mese ritka kombináció a gyerekdarabok sorában. A két művész igazán vidám hangulatot teremt, a fogékonyabb gyerkőcök biztosan még hetek múlva is a „Csíp engem a tetű” kezdetű nótát fogják otthon énekelgetni.

Nem szokványos a díszlet sem: egy kredenc, amelynek Medgyesi Anna kihasználja minden zegzugát. És ugyancsak különleges a műsorfüzet, ez a széthajtogatható, kiszínezhető bábszínház. A Kalimpáék pedagógiai érzéke csillagos ötöst érdemel. Jópofa megoldásokkal találkozunk, a gyerekek pompásan szórakoznak, más nem is kell.

Tessék felpróbálni A királykisasszony cipőjét – és kitalálni, miből készült.

…és minden néző besegít a választásba

Mozsár Műhely 
1066 Budapest, Nagymező u. 21.

Játssza: Medgyesi Anna
Zenél: ifj. Horváth Károly
Rendezte: Székely Andrea
Díszlet: Tóth László
Bábok: Arany Beáta Virág és Korecz Károly
Színpadra alkalmazta: Kolozsi Angéla