Marie és Elgar | A Pannon Filharmonikusok bérletzáró koncertje a Müpában

Posted on 2017. április 26. szerda Szerző:

0


Marie-Elisabeth Hecker

Olvassbele |

A Pannon Filharmonikusok Marie-Elisabeth Hecker gordonkaművész közreműködésével zárja fővárosi bérletsorozatát. A programban Elgar csellóversenyét Beethoven és Rahmanyinov művei keretezik.

A Pannon Filharmonikusok a 2016/2017-es évadban a nemzetközi zenei élet hangszeres olimpiáinak győzteseit invitálta Pécsre és a Müpa színpadára. A sorozat zárásaképp a zenekar a fiatal gordonkaművésszel, Marie-Elisabeth Heckerrel együtt szólal meg, aki Edward Elgar utolsó nagyszabású csellóversenyét adja elő. Az estén két népszerű és nagyon ismert mű hangzik még fel, Beethoven egyetlen operájának nyitánya és Rahmanyinov monumentális második szimfóniája.

„Elgar concertója volt az egyik első csellóverseny, amit még gyerekkoromból ismerek. Számomra ez volt az első mély érzelmeket kiváltó zenei élmény, amely erős nyomokat hagyott a játékomban. Elbűvöl a zenei nyelvezete. Még ma is nagyon tetszik, és minden alkalommal fizikai kihívást jelent teljes odaadással eljátszani” – fogalmazott a darabbal kapcsolatban a kritikákban nem egyszer „zabolázatlanként” említett gordonkaművész.

Edward Elgar

Marie-Elisabeth Hecker generációjának egyik legkeresettebb szólistája és kamaramuzsikusa, akinek már módja volt együtt muzsikálni legkiemelkedőbb zenekaraival a világ legnagyszerűbb koncerttermeiben. Ismertségét a 2005-ben Párizsban megrendezett 8. Rosztropovics-versenyen elért szenzációs sikerével alapozta meg. A verseny történetében ő volt az első olyan résztvevő, aki az első díjon felül nyert két különdíjat is. Annak ellenére, hogy rendszeresen utazik Magyarországra, koncertet első alkalommal ad itt, ahova németországi fellépései után érkezik.

„Sajnálatos módon koncertet adni Magyarországon eddig még nem volt alkalmam. Tanítottam Sárospatakon és Tokajon több alkalommal egy keresztény nyári iskolában, nagyon élveztem ezeket a napokat. Nagyszerű volt a hangulat a rengeteg tanulni vágyó diákkal. Emiatt töltök minden évben 1-2 hetet Magyarországon.”

A helyek és a bérletek nagy része elővételben elkelt, de érdemes néhány utolsó jegyért még pró­bál­kozni, akár a koncert előtt is.

Vass András

Marie és Elgar

2017. május 5., péntek, 19.30
MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
(1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)

Műsor

Ludwig van Beethoven: Fidelio-nyitány
Edward Elgar: e-moll gordonkaverseny
Szergej Rahmanyinov: II. (e-moll) szimfónia

Pannon Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Vass András

Közreműködik

Marie-Elisabeth Hecker – gordonka