Hazai Attila Irodalmi Díj, 2017 | Tóth Kinga

Posted on 2017. április 27. csütörtök Szerző:

0


Hazai Attila (1967—2012)

Hazai Attila (1967—2012)

Olvassbele |

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon jelentette be a Hazai Attila Alapítvány, hogy a szakmai zsűri döntése szerint ebben az évben Tóth Kinga veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat.

Az elismerést az alapítvány azzal a céllal hozta létre, hogy ezen a módon is ápolja a fiatalon elhunyt író emlékét, segítse a hozzá hasonlóan nyitott, újító szellemiségű szerzőket. A Kortárs Írói Alapítvány Hazai Attila Emlékére 2012 őszén, az író halálának évében jött létre édesanyja, Hazai Éva kezdeményezésére. Az alapítvány célja a hagyaték gondozása mellett, hogy – egy magát megnevezni nem kívánó támogató jóvoltából – évente 1 000 000 forint pénzjutalommal járó elismerésben részesítsen egy pályakezdő vagy középgenerációs írót, aki Hazai Attilához hasonlóan szuverén, újító, kísérletező és kockázatvállaló szerző, jelentős művel hívta fel magára a figyelmet, és akire szintén jellemző a társművészetek iránti nyitottság, fogékonyság.

Az alapítvány elnöke Garaczi László, a kuratórium tagja az alapító Hazai Éva, továbbá Németh Gábor és Podmaniczky Szilárd. A döntésben a kuratórium és az általuk felkért zsűri közreműködött, melynek tagjai: a 2016-ban díjazott Bartók Imre, valamint Berta Ádám, Nagy Gabriella, Parti Nagy Lajos, Szegő János és Szilasi László.

A díj átadására 2017. április 29-én, szombaton 19 órától a Nyitott Műhelyben (Budapest, XII., Ráth György u. 4.) rendezett, ünnepléssel egybekötött irodalmi esten kerül sor.

Tóth Kinga (Fotó: Dirk Siba)

Tóth Kinga (Fotó: Dirk Siba)

Tóth Kinga (1983, Sárvár)

A Pannon Egyetemen német bölcsész, nyelv- és irodalomtanár, a Budapesti Kommunikációs Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán mesterdiplomát szerzett, a Kodolányi János Főiskolán újságíró-lapszerkesztő és német nyelvtanár alapképzést végzett. Kutatási területei: Agresszió Ödön von Horváth drámáiban, agresszió és nyelv, művészeti kommunikáció.
Kommunikációs specialista (újságírás, online média, művészet és kommunikáció), a Palócföld és a Roham magazinok lektora, kulturális programszervező. Hang- és vizuális költészettel, kísérleti zenével foglalkozik, a Tóth Kína Hegyfalu frontembere. Elnökségi tagja a József Attila Körnek, tagja a Szépírók Társaságának és a Fiatal Írók Szövetségének és számos más művészeti csoportnak. A könyvhétre várható a Magvető Kiadó gondozásában legújabb könyve, A Holdvilágképűek című, grafikákkal és montázsokkal illusztrált kisprózakötet.

Megjelent könyvei:
Allmaschine (versek) Solitude Akademie, Németország, 2014
All machine (versek és grafikák), Magvető Kiadó, 2014
Zsúr (versek és grafikák) 2013, Prae Kiadó

További információk Tóth Kingáról 

* * *

Hazai Attila (1967—2012)

Budapesten született, 1992-ben végzett az ELTE Bölcsészettudományi karán, angol szakon. Dolgozott angoltanárként, szinkron­dramaturgként, szinkrontolmácsként és reklámszövegíróként. A Link Budapest című internetes folyóirat szerkesztője volt. 1990-től publikált irodalmi lapokban, antológiákban. 2000–2004 között a Szépírók Társaságának alelnöke volt.

Művei:
[Könyvek]

 • Feri: Cukor Kékség, kisregény, Cserépfalvi kiadó, 1992., Balassi kiadó, 1997.
  franciául: Le bleu du sucre, Chantal Philippe fordítása. Esprit des Peninsules, 1998.
 • Szilvia szüzessége, novellák, József Attila Kör—Balassi kiadó, 1995.
 • Budapesti Skizo, regény, Balassi kiadó, 1997.
  németül: Budapester Schizo, Farkas Móka fordítása. Schafer Verlag, 1999.
 • (Soros Feri álnéven:) A világ legjobb regénye, regény, Berman Books—Reálszisztéma Dabasi Nyomda, 2000.
 • Szex a nappaliban, novellák, Balassi kiadó, 2000.

[Műfordítások]

 • Raymond Carver: Nem ők a te férjed, novellák, Kalligram, 1995.
  (Barabás Andrással, Fazekas Péterrel, Matolcsi Gáborral, Pintér Annával, Puszta Dórával, Rupp Anikóval, Vajda Rózával)
 • Walter Kirn: Ujjszopó, regény, Atheneum 2000 kiadó, 2001. (Berta Ádámmal)
 • James Frey: Millió apró darabban, regény, Atheneum 2000 kiadó, 2003.
 • Anchee Min: Vörös Azálea (Kína lánya), regény, Ulpius-Ház, 2007. (Turai Katalinnal)

[Színdarabok]

 • Barbara menekülése, Zalaegerszeg, 1994.
 • Budapesti skizo, RS9 Színház, 1999.
 • Irma kaparása, József Attila Színház, 2003.

[Forgatókönyvek]

Németh Gábor említette egy Hazai Attila-emlékesten: „Önazonos volt az élete minden fontos pillanatban, ez akár tanítássá is válhat. Kívánni csak azt tudom mindenkinek, hogy minél többször találkozzon ezzel az élettel.”

A maximalista című könyvéről mondta Garaczi László 2015 őszén: „Ez a könyv sűrítmény, minden benne van, ami Attilát jellemezte – a radikális provokációtól a végtelen rezignáltságig, minden húr megpendül […] Szuverén és sérülékeny karakter volt, ilyenek az írásai is. Nehezen elhelyezhető ez az írói világ az ismert és egyszerűbb kritikai sémák segítségével […] Vannak fiatal szerzők, akiknél mintha meg-megszólalna ez a hang, de nem állítanám, hogy iskolát teremtett, ettől a különös prózától ez talán nem is várható el.” (A teljes cikk)

Hazai Attila honlapján is látható, mennyire komplex az életmű, ugyanakkor mennyire egységes az az alkotói attitűd, amely a könyvekből, zenekarokból, festményekből, filmekből, filmszerepekből, klipekből kirajzolódik.

További információk: