A Múlttalan és az Arctalan | Terry Hayes: Nevem Pilgrim

Posted on 2017. január 22. vasárnap Szerző:

0


hayes_nevem-pilgrim-bor240Tóth Gergely |

A terrorizmus aktuális téma szinte minden korszakban, éppen csak az elkövetők és a módszerek változnak idővel. 2001. szeptember 11-e óta az iszlám terrorizmus megkerülhetetlen, az amerikai had­sereg és a titkosszolgálat számtalan iszlám szer­ve­zet ellen vívott nyílt és titkos háborúkat, váltakozó sikerrel, de békét hozó lezárás nélkül. Ebbe a világba vezet be minket Terry Hayes könyve.

Maga a történet nem tartogat nagy meglepetéseket. A főszereplő a magát Pilgrimnek nevező titkos ügynök, aki bár visszavonult, megkapja élete legnehezebb küldetését. Egy morzsányi nyomon elindulva meg kell akadályoznia a feketehimlő-járványt, amit az Egyesült Államokban tervez kirobbantani az általa csak Szaracénnak nevezett terrorista.

Pilgrim némi szerencsével és kitartó munkával folytatott nyomozását a könyv lépésről lépésre kíséri végig, és ugyanígy látjuk a Szaracén lépéseit is.

A történet váza ismerős klisékre épül, de szerencsére Hayes a történetet ugyanolyan hitelességgel és alapossággal írta meg, ahogy Pilgrim a nyomokat követi. Bár magasan képzett ügynök a főszereplő, mégsem fényezi túl a tulajdonságait, ő is követ el hibákat, olykor téved, és sokszor rossz döntéseket hoz, és ezeknek el is szenvedi a következményeit. Az ügynökök élete valójában magányos és üres – mutatja meg Hayes –, otthonuk nem otthon, nincsenek őszinte emberi kapcsolataik, igazi nyugalmat sehol nem tudnak találni. Valószínűleg erre is utal a főszereplő a felvett nevével (a pilgrim zarándokot jelent), mert vagy belső békét nyer, vagy a halál várja (és hazáját a biztos pusztulás).

Nem egysíkú a Szaracén karaktere sem. Hayes nem mentegeti, nem is sajnáltatja. Kegyetlen és mindenre elszánt ember képét rajzolja meg (ahogy Pilgrim esetében is), de megmutatja, hogy a motivációja érthető (ha el nem is fogadható) és igen erős.

Kettejük között a legfőbb különbséget az adja, hogy a könyvet Pilgrim „mondja el”, saját szemszögéből, de ő beszéli el a Szaracént bemutató részeket is, mint a nyomozásának eredményeit. Így aztán kezdettől fogva nem kérdés, melyik oldalon áll az olvasó.

Az egyes szám első személyű megszólalást Hayes igen jól használja. Pilgrim belső monológja sosem unalmas, még ha a könyv nagy részében nem nevezhető túlságosan izgalmasnak sem. Az író gyakorlottan vezeti végig olvasóját a nyomozáson, egyedül az zavart, hogy – különösen a történet vége felé – elég sokszor előfordul az „ekkor még nem tudtam, mekkora hibát követek el ezzel” fordulat. Nem elég, hogy ezzel megtöri a cselekményt, de még ki is rángat az idősíkból, hiszen arra utal vele, hogy a már megtörtént dolgokat meséli. Azonkívül kényelmetlenül érzem magam, mert számomra nem nyilvánvaló, hogy mi is az említett hiba. Jobban szeretem, amikor utólag gondolok (esetleg lapozok) vissza, hogy: „nahát, valóban nyitva hagyta azt az ajtót, és nem kellett volna”.

Tóth Attila fordítása rutinos, jól boldogul a változatos szakmai nyelvezettel is.

Terry Hayes

Terry Hayes

Terry Hayes: Nevem Pilgrim 
Libri Könyvkiadó, Budapest, 2016
720 oldal, teljes bolti ár 3999 Ft,
kedvezményes webshop ár 3399 Ft
ISBN 978 963 310 3081

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

A Pilgrim egy olyan ember fedőneve, aki nem létezik. Egy gazdag amerikai család fogadott gyermekeként valaha az amerikai titkosszolgálat kémtevékenységében működött közre. Mielőtt névtelen nyugdíjasként eltűnne, meghatározó könyvet ír a törvényszéki orvostanról.

E könyv azonban kísértetként tér vissza hozzá. Ennek alapján akad a nyomára Ben Bradley, a New York-i detektív, aki elviszi egy lepusztult szállodai szobába. Ott egy kádnyi savban egy nő holtteste hever, akinek vonásai eltűntek, fogai hiányoznak, ujjlenyomatai sehol. Tankönyvi gyilkosság ez, és maga Pilgrim írta a könyvet.

Ezt követően a szokatlan és emberpróbáló nyomozás nyaktörő versenyfutássá válik az idővel, hogy Amerika megmenekülhessen az összeomlástól. Pilgrim útja egy mekkai nyilvános lefejezéstől egy elzászi náci haláltáboron és a Hindukús pusztaságán át egy török tengerpart elhagyott romjaihoz vezet, hogy megtalálja azt az arctalan férfit, aki megdöbbentő tömeggyilkosságra készül Istene nevében.