Jövőre érettségizik az őssejtkutató | Király Szilvia és az ifjúsági tudományos versenyek

Posted on 2016. augusztus 26. péntek Szerző:

0


Király Szilvia

Király Szilvia (SD)

Péter Zsuzsanna | 

A magas, karcsú tinilány kitűnik kortársai közül, de nem csak a szépségével. Király Szilviát kiskorától vonzza a természet és a tudomány. 16 évesen már a Kutatók Éjszakáján tartott előadást, tavaly első díjazottként vett részt a Fiatal Kutatók Európai Uniós Versenyén Milánóban, idén pedig az Intel ISEF Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen képviselte Magyarországot 77 ország csaknem 1700 versenyzője között. Jelenleg a Városmajori Gimnázium diákja, ott németül és franciául tanul, a nemzetközi versenyeken viszont angolul ad számot nem mindennapi tudásáról.

Kiskoromban legjobban az űrhajózás és a csillagászat érdekelt – meséli Király Szilvia egy budai cukrászdában, ahová egy limonádéra ültünk be. – Hétévesen kaptam egy távcsövet, amivel kémlelhettem az eget. Az izgatott, hogy mi miért történik a körülöttünk lévő világban, ennek akartam mindenáron utánajárni. A szüleim el is könyveltek engem – az akkor közgazdásznak tanuló nővérem mellett – kis tudósnak, a húgomat pedig kis zenésznek.

Hogyan lett a csillagászatból őssejtkutatás?
Kilencéves voltam, amikor édesapám leukémiában meghalt. A halála után – amikor megtapasztaltam, hogy mit jelent egy ilyen kór a betegnek és a családjának – döntöttem el, hogy biológiával, illetve orvostudománnyal fogok foglalkozni, mert szeretném meggyógyítani a daganatos betegeket. Később a gimnáziumi biológiatanárom, dr. Jánossyné dr. Solt Anna adott további motivációt. Ő amellett, hogy nagyon jó tanár, maga is lelkes kutató volt, és ezt a lelkesedést a diákjainak is átadja. Neki köszönhetem, hogy eljutottam számos tanulmányi versenyre, és ő hívta fel a figyelmemet a Kutatók Éjszakájára.

Szilvia a laborban (GE)

Szilvia a laborban (GE)

A Kutatók Éjszakáján egyébként zárt helyszínekre, laboratóriumokba látogathatnak el a fiatalok. 
Nagyon sok izgalmas program van. Emlékszem, amikor először mentem, alig tudtam kiválasztani az engem leginkább érdeklő helyszínt. De amikor megláttam, hogy a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika kísérleti kutató laboratóriumában az őssejtkutatásról lesz szó, azonnal eldőlt a kérdés, mert tudtam, hogy a leukémia gyógyításában is fontos szerepet játszanak az őssejtek. Mint később kiderült, egyedüliként mentem el erre a programra, ennek ellenére megtartották nekem a bemutatót a labor munkatársai, mostani mentoraim. Ők – dr. Földes Gábor és dr. Gara Edit – az első perctől fogva támogatnak és irányítanak. Már azon a Kutatók Éjszakáján felajánlották, hogy bejárhatok a laborba, és segítenek nekem elindulni a kutatói pályán. Nagyon hálás vagyok nekik, rengeteget tanulok tőlük.

Milyen kutatásokat végez?
Őssejtekből igyekszem az emberi érhez hasonló struktúrákat létrehozni. Ehhez az őssejteket átalakítom olyan sejtekké, amelyek az érfalat belülről bélelik. Ezek tehát az ér egy részét képezik. Az így létrejött vázon különböző, például kemoterápiás gyógyszerek mellékhatásait lehetne vizsgálni. Jövőre érettségizem, orvosi egyetemre – a SE-re vagy külföldre – jelentkezem majd. A kutatást az egyetemen is szeretném folytatni. Egyszerre szeretnék gyakorló orvos, gyermekhematológus és kutató is lenni. Az az álmom, hogy lássam, a kutatásomnak kézzelfogható eredménye van, hogy ez alapján elkészül és beválik egy gyógyszer. Engem a kutatás tesz boldoggá, nincs annál nagyobb öröm, mint amikor egy elképzelést a gyakorlat is igazol.

Budai leány, budai utcában... (SD)

Budai leány, budai utcában… (SD)

Hogyan került ki az Intel ISEF Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyre?
Ez tulajdonképpen a különböző országokban rendezett tudományos versenyek világbajnoksága. Azzal szereztem jogot a kiutazásra, hogy tavaly megnyertem a magyarországi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt. Ennek köszönhetően jutottam ki tavaly az európai uniós versenyre Milánóba, majd idén a világbajnokságra, Amerikába. Amikor visszajöttem, megkeresett a Nők a Tudományban Egyesület és felkért arra, hogy csatlakozzam nagyköveti hálózatukhoz. Örömmel fogadtam el a felkérést, nagyon megtisztelő számomra, már készülök a szeptemberi Kutatók Éjszakájára, ahol előadok majd, illetve a Lányok Napjára, amit az egyesület szervez tudományos érdeklődésű, elsősorban középiskolás lányok részére.

Mi érdekli a kutatáson kívül? Ha van egy kis szabadideje, mivel tölti?
Szeretek sportolni, rendszeresen úszom, futok, és kardióbalettra járok a Vasas Sportközpontba. Nagyon jó osztályközösségünk van, a hétvégéket, nyári napokat gyakran együtt töltjük. Minden évben szervezünk közös nyaralást a Balatonra. Szép környéken lakunk, ahol minden nyugodt és csöndes. A közeli hegyekbe járunk anyukámmal és a húgommal sétálni, kirándulni. Sok kedvenc helyem van itt, elsősorban a természet, de egy kis francia pékség is a Mammut közelében, ahová időnként betérünk a barátnőimmel.

Király Szilvia eddigi eredményei

2014: Kutdiák Országos Poszterverseny – 1. hely • Kutdiák Országos Esszépályázat – különdíj • Young People in European Forests tanulmányi verseny – 3. hely (csapatban)

2015: Hlavay József Országos Környezettudományi Diákkonferencia – 2. hely • Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny – 1. hely • European Contest for Young Scientists – magyar csapat tagja

2016: Felfedezettjeink – 2016. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács (NTT) pályázata – Prezi díj • Intel International Science and Engineering Fair – magyar csapat tagja • 2016-tól a Nők a Tudományban Egyesület nagykövete, a 2016/2017-es tanévben: Engame Akadémia Senior diák

Az interjú teljes változata elolvasható a Budai Polgár 2016/13. számában 

Fotók: dr. Gara Edit (GE), Soós Dániel (SD),