Szerelmek a nagypolitika árnyékában | Dézsi Desirée: Hagyjátok repülni az íbiszeket

Posted on 2016. július 14. csütörtök Szerző:

0


Dézsi_Hagyjátok-repülni-bor240Iván Katalin | 

Ránézésre romantikus regénynek tűnt, és ettől kicsit habozni kezdtem, mert a műfaj nem igazán áll közel hozzám. Aztán egy hét alatt kiolvastam. A Hagyjátok repülni az íbiszeket cselekményének nagyobb része Indiában játszódik, Mumbaiban kezdődik, és a szereplők a végén szintén ott találkoznak, ahol az események összecsomózódnak.

A három párhuzamosan futó történetnek három különböző nemzetiségű lány a főszereplője: egy szikh, egy kurd és egy magyar. Romantikus kalandregény a műfaja Dézsi Desirée könyvének, mégsem nevezném csak szórakoztató irodalomnak. A sztori második rétegében olyan információk zúdulnak az olvasóra (de ez nem kellemetlen zúdulás), amelyek korunk fontos eseményeire derítenek fényt, és azok hátterére is. A három szál egyenként is érdekes és fordulatos. No nézzük.

A szíriai Aleppóban felrobbantanak egy amerikai turistákkal teli buszt, túlélő nincs. A terrorcselekményt egyetlen szervezet sem vállalja magára, de letartóztatnak egy kurd férfit, Nedyar Zireket. Két FBI-ügynök vizsgálja az ügyet: Zachary Harel és Joe Conolly. Nedyar Irakból származó diplomás, aki korábbi, rövid amerikai tartózkodása után visszatér Szíriába. A hatalom nem szereti, többször elhurcolják, kémkedéssel vádolják. A turistabusz felrobbantásával kapcsolatos kihallgatás során ártatlanságát bizonygatja, és meg is győzi vallatóit. A három férfi között zajló beszélgetésekből sok minden feltárul a Közel-Kelet történelméről és aktuális helyzetéről. A két ügynök kezdeti gyűlölete szinte rokonszenvvé alakul, és szabadon engedik Nedyart. Az egyik ügynök, a zsidó származású Zachary beleszeret a vádlott lányába, Hezrába, és közös életüket tervezve utazik haza az Egyesült Államokba. A lányt a szíriai háború kitörésekor Indiába küldik a szülei. Zachary kinyomozza a hollétét, és utánamegy. Ennek kapcsán szakújságírói ismertetést is kapunk az arab tavasz eseményeiről. A lényegre törő összefoglalás külön érdeme a könyvnek.

A másik szál a szubkontinensre visz. Az indiai szépségkirálynő-választás előestéjén leütik a szállodai szobájában Vivyan Bédit, a szikh vallású versenyzőt, és lenyírják legszebb ékességét, gyönyörű haját A lány depresszióba zuhan, de a megrázkódtatás hatására megváltozik egyénisége. Kitör anyja ajnározó és birtokló szeretetének béklyójából. New Yorkba költözik, és egy sikeresnek tűnő vállalatnál kezd dolgozni. Aztán amikor a céges étkezdében a kollégái rosszul lesznek és hallucinálnak az ott készült ételtől, a lány élete kockáztatásával mintát vesz a laborban előállított szerből. Világossá válik, hogy ez nagyon veszélyes drog, ám megbízást kap a cég vezetőjétől, hogy felügyelje a drogtartalmú üdítő kiosztását Mumbai nyomornegyedében, Dharaviban. A lánynak – munkatársa (és szerelme), a koreai Kim segítségével – sikerül meggátolni a tömegkatasztrófát. Gondolom, a hazai olvasó igen keveset tudhatott eddig az indiai szikh és a muzulmán kisebbségek kapcsolatáról, és inkább csak sejtései voltak a világ legnagyobb nyomornegyedében élő emberek kiszolgáltatott helyzetéről.

A magyar sztori immár ismerős terepen játszódik. A magas pozíciót betöltő, nőcsábász apa éppen a hozzá hasonló férfiaktól félti a lányát. Úgy dönt tehát, hogy a lány legyen magántanuló, otthoni, valláserkölcsi alapú oktatással. Csakhogy az apa sofőrje és a lány egymásba szeret, és a baloldali és ateista családból származó sofőrre erősen hat a lány hitéből táplálkozó lelkierő. A lány azonban megretten a férfi iránt érzett, bűnösnek vélt szerelemtől, mert ő Jézus menyasszonya akar lenni, és kolostorba vonul. A zárdában barátságot köt egy korábban Indiában szolgált idős apácával, aki kételyt ébreszt a lányban, vajon elég erős-e elkötelezettsége Jézus mellett ahhoz, hogy nemet mondjon a szerelemre. A szerelmes sofőr pedig, hogy Paula kedvében járjon, megkeresztelkedik. Keresve a választ a ráció és az érzelem, a gondolkodás és az ösztön, a vallások és az univerzum energiái közti kapcsolatra, a férfi indiai utat tervez. A lány csatlakozik hozzá, de a nyomor, amelyet Mumbaiban lát, elrettenti a világi élettől. Visszatérne a kolostorba, ám a férfi őszinte érzelmei és logikus gondolkodása meggyőzi arról, hogy a szerelem, a családalapítás összeegyeztethető a vallásos hittel. Habár a történetnek ez a szála a leginkább romantikus, talán kissé kimódolt is, de ugyanakkor ez hordozza Dézsi Desirée legfontosabb üzenetét is: a méltóságteljes életnek nem nélkülözhető része a gondolkodás.

A komplex történetben megmutatkozik Dézsi Desirée szerteágazó érdeklődése, és ravasz cselekménybonyolítása. A szerző a világhírű koreai költő, Kim So-wol (eredeti nevén Kim Jeong-sik) verseinek fordításával mutatkozott be; Dézsi Ibolya néven (Azáleák, 2014). Első saját kötete, egy változatos tematikájú novellafüzér (Hol vagy, Tigrisem?, 2015) pedig többek között a nő erotikus szabadsága melletti kiállásával keltett feltűnést.

A Hagyjátok repülni az íbiszeket az idei Ünnepi Könyvhétre jelent meg, igen sokat ígérő, szép, habár ettől kissé túlzottan „mesélő” címlappal. A regény nagyon beleillik az Atlantic Press Kiadónak a világpolitikai témák iránti érdeklődési körébe. A nagy népvándorlás és a növekvő idegengyűlölet korában szívderítő élmény egy olyan könyvet olvasni, amelyben különböző nemzetiségű és vallású fiatalok minden akadályon, határon, vallási és szülői tilalmon keresztül, és a politika által gerjesztett gyűlöletkeltés ellenére egymásra találnak.

Dézsi Desirée

Dézsi Desirée

Dézsi Desirée: Hagyjátok repülni az íbiszeket
Atlantic Press Kiadó, Budapest, 2016
336 oldal, teljes bolti ár 3290 Ft,
kedvezményes internetes ár 2796 Ft
ISBN 978 615 533 2906

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

A Hagyjátok repülni az íbiszeket című regényében három fiatal párt üldöz a szerelem három földrészen keresztül, és bebizonyosodik, hogy ha a nagy érzés szembeszáll a sorssal, bármikor képes ledönteni a mesterségesen emelt vallási és faji akadályokat.

A történetben az indiai szépségkirálynőt depresszióval kezelik. A két FBI-ügynök jól képzett és nyakkendős, határozott elképzeléssel a gyanúsítottat illetően. Aleppóban egy horoszkóp értelmetlen útmutatásokat ad, és egy magyarországi zárda falai között izgalmasan telnek a napok. A gyanúsítottról kiderül, hogy többet mond, mint kellene, egy apácáról, hogy unokákat szeretne, és a szépségkirálynőről, hogy nyomozónak született.