Egyedül sem vagy egyedül | Lauren Oliver: Szobák

Posted on 2016. július 6. szerda Szerző:

0


Oliver_Szobák-bor 240Bodó Viktória Booklány |

Mindig különösen érdekeltek azok a történetek, ahol a szereplőket egy személy, egy tárgy vagy egy hely kapcsolja össze láthatatlan kötelékkel. Mintha a karakterek karmája dolgozna, vagy a Moirák fonogatnák-szövögetnék a szálakat, és ezek ellen, mint az köztudott, lehet ugyan küzdeni, de fölösleges. A karma úgyis egyensúlyra törekszik, a Moirák pedig akkor vágják el egy élet fonalát, amikor a sors beteljesedik. Egy szó, mint száz: az ilyen karakterek hiába is küzdenek – dolguk van egymással.

Dolga van egymással Lauren Oliver hőseinek is: az élőknek és a holtaknak is, de bontsuk ezt ki egy kicsit jobban. Adott a kapocs: Richard Walker, aki meghal, és a házában gyűlnek össze mindazok, akik így vagy úgy érintettek: exfeleségek, gyerekek, szellemek… De mondhatnám akár azt is, hogy az alkoholisták, a monomániások, az öngyilkosságra hajlamosak, a nimfomániások, az ezerféle módon meggyötört és végérvényesen tönkretett lelkek és testek.

A ház nem csak az örökség várományosait gyűjti magába, hanem a túlvilág lakói közül azokat, akik (hasonlóan tönkretett és tönkrement élettel a hátuk mögött) ott ragadtak a falak között. Itt álljunk is meg egy pillanatra. A szellemek nem jó fejek, de nem is különösebben ijesztőek vagy viccesek, sokkal inkább emberiek. Pontosabban, ugyanolyanok, mint ha még élnének, hordozzák a múltjuk terheit, megtörtek és megtörettek, ám annyit már biztosan tudnak, hogy a végén mindez nem számít semmit.

A regény egyetlen szereplője sem szimpatikus. Senki nem kapcsolódik az élet napos oldalához, sőt talán nem is látják, hogy van olyan. Az élők, a halottak és a soha meg nem jelenő szereplő is sötét, keserű, mocskos, levegőtlen, rossz kisugárzású karakterek. Sorban mesélnek az életükről az olvasónak, ugrálva időben és térben. És itt kezdődik a gond. Az író, aki jellemábrázolásban kiváló, aki olyan érzékletesen villantja meg a lélek sötétebb oldalát, az emberek árnyas arcát, aki nem egy helyütt pontosan, intelligensen festi fel a szituációkat, egyszerűen elengedte az olvasója kezét. Mintha túl sokat akarna egyszerre, (…)

Az írás teljes terjedelmé­ben elolvasható a Booklány szereti… oldalon

Lauren Oliver

Lauren Oliver

Lauren Oliver: Szobák
Gabo Könyvkiadó, Budapest, 2015
Fordította: Sóvágó Katalin
384 oldal, teljes bolti ár 2990 Ft
kedvezményes webshop ár 2542 Ft
ISBN 978 963 406 0697

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Meghal Richard Walker, a magányos pátriárka. Megérkezik az elidegenedett család – Caroline, a megkeseredett elvált feleség, Trenton, a zaklatott kamasz, Minna, az engesztelhetetlen lány –, hogy átvegyék az örökséget, egy sokszobás vidéki házat, és egy élet kacatjait.

Ám Walkerék nincsenek egyedül. A fojtogató falak között ott kísért Alice és Sandra, a rég halott asszonyok, akiknek nyughatatlan lelke örökre hozzá van kötve a házhoz. Alice és Sandra térért és emlékekért dulakodva, egymással marakodva és a saját életükre emlékezve lesik a családot. Bár a hangjukat nem hallani, a házzal üzennek, fűtőtestek sziszegésében, lépcsők recsegésében, kiégő villanykörtékkel.

Élőket és holtakat kísértenek a fájdalmas emlékek, amelyek vulkanikus erővel törnek a felszínre. Amikor megjelenik egy új kísértet, és kiderül, hogy Trenton tud beszélni vele, az élők és a holtak világa összeütközik, aminek robbanás lesz a vége.

Az elegánsan felépített és ragyogóan ütemezett Szobák lebilincselő és fantáziadús kísértethistória, ugyanakkor felejthetetlen és megrendítő családregény.