A jog felelőssége | Ian McEwan: A Gyermektörvény

Posted on 2016. június 1. szerda Szerző:

0


McEwan_A gyermektorveny-bor240Somogyi András | 

Feszült, izgalmas, egyben mélyen megindító mű A Gyermektörvény. Ian McEwan regényének cselek­ménye két szálon fut. Az egyik Fiona Maye bíró omladozó házassága, a másik – a fő szál – egy leukémiával küzdő fiú ügyében hozott ítélet és ennek utójátéka.

A bírósághoz a fiút kezelő kórház fordult, mert a Jehova tanúi szektához tartozó szülők nem engedélyezték az eredményes kezeléshez szükséges vérátömlesztést, holott tudták, hogy ezzel Adamot nagyon fájdalmas halálra ítélik. (Ha meg esetleg életben marad, súlyosan nyomorék lesz.)

A bírónő családi válsága banális: az idős férj ki akart törni hosszú házasságuk unalmából, és fiatal titkárnőjével bonyolódott egy kapuzárás közeli szexuális kalandba. A feleség más erkölcsi nézeteket vall: kiutasítja lakásukból a férfit, s az el is költözik.

A regény középpontjában azonban a leukémiás fiúért folytatott küzdelem áll, krimikbe illő izgalmas tárgyalással. A szülők a Bibliára hivatkoznak, mely szerint az ember saját vérén kívüli vér beszennyezi az élet szentségét, vagyis a Sátánt szolgálja, ezért mindenáron ragaszkodnak a szektát irányító „vének” állásfoglalásához. Adamnak néhány hónap van még a nagykorúságáig, így a bíróság mint törvényes képviselő elrendelheti vagy megtagadhatja a kezelést – azaz döntése jelenthet életet vagy halált. A döntés azért nehéz, mert a vallásos meggyőződés tiszteletben tartása alapvető emberi jog, még akkor is, ha annak a vallásnak az előírásai szembe mennek a józan ésszel. A kórházi szakorvos szerint egy nap késedelem is végzetes lehet, ezért a bírónő a gyermekjogvédő szervezet munkatársával együtt a kórházba siet, hogy „a per tárgyát” személyesen is megismerje.

A beteg nagyon rossz állapotban van, de még itt is verseket ír, hegedül. Fionát megindítja a fiú szépsége, rendkívüli intelligenciája és sugárzása. Döbbenten hallgatja okfejtését, hogy miért utasítaná el ő is a kezelést. De biztos abban is, hogy Adam semmit nem tud a világról vallási közösségének nézetein kívül, és azt sem tudja, hogy a terápia elmaradása esetén mennyi gyötrelem vár rá.

A tárgyalóterembe visszatérve az 1989. évi brit ún. Gyermektörvényen alapuló ítéletet hirdet. Ez mindenek elé helyezi a gyermek jólétét, amibe Fiona a jól létet, az egészséghez való jogot is beleérti. Ezért elutasítja a döntésre képtelennek tekintett kiskorú életének szükségtelen feláldozását. És engedélyezi – elrendeli – a vérátömlesztést.

A kezelés nyomán meggyógyult Adam váratlanul megjelenik a bírónő vidéki tárgyalási körútján. Úgy tűnik, elhagyta vallását és szüleit, és valami mély, szerelemhez hasonló érzést táplál a nála több mint 40 évvel idősebb nő iránt. Vele szeretne maradni, nála lakni. Fiona ezt sem jogi, sem magánéleti szempontból nem engedheti meg, és akármennyire is sajnálja, inkább elküldi.

Ekkor bukkan elő ismét, és hangsúlyosan a mellékszál. Fiona házasságának válsága ha nem is oldódik meg, de lezárul; a férj visszaköltözik, a kapcsolat – ha hűvösebben is – folytatódik, hiszen túl sok közös év van mögöttük.

A két párhuzamosan zajló konfliktusbogozgatásból mégsem születik happy end. Adam betegsége kiújul, szüleitől függetlenül (hiszen immár elmúlt 18 éves) megtagadja a kezelést, és meghal. Öngyilkosság ez, akárhogyan is nézzük, melyért Fiona magát okolja, s jobb híján a férjénél keres vigasztalást.

Az olvasó a bírósági eljárás kezdő pillanatától azért hajtja végig magát a könyvön, hogy választ találjon a regényen is túlmutató dilemmára: vajon szabad-e megvédeni saját magától és környezetének nyomásától az embert. A másik pedig: a beteg köteles-e megtagadni (választott szellemei vezetőit követve) a kezelést, vagy elfogadni (a józan ész szellemében). Két erős parancsolat között kell értelmesen választani. A görög drámákra hajaz a konfliktus, de a szereplők nem félistenek…

Lukács Laura, a kötet (sok nyelvben járatos) fordítója minden méltatást megérdemel. Tökéletesen adja vissza a regény feszültségét, érzelmi mélységét.

Ian McEwan

Ian McEwan

Ian McEwan: A gyermektörvény
Scolar Kiadó, Budapest, 2016
208 oldal, teljes bolti ár 3450 Ft,
kedvezményes webshop ár 2760 Ft
ISBN 978 963 244 6196

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Fiona Maye felsőbírósági bíró, szakterülete a családjog. A közmegítélés szerint ő az ítélethozatal Mozartja. Ezúttal azonban karrierje legnehezebb ügyével szembesül: a szó szoros értelmében élet és halál között kell döntenie egy tizenhét éves fiú kapcsán. A fiú Jehova tanúi közé tartozik, akik elutasítják a vérátömlesztést, ám neki most súlyos, de gyógyítható leukémiája miatt transzfúzióra lenne szüksége.

Fiona Maye döntése végzetes és irányíthatatlan folyamatokat indít útjára: benne rég elfeledett érzéseket kavar föl, a fiúban pedig új szenvedélyeket szabadít el. Mindeközben a bírónő szétesőfélben lévő házasságával is küzdeni kényszerül. A nyugtalanító végkifejlet elől pedig, úgy tűnik, nincs menekvés.