Az elmúlásról | Brooke Davis: Az elveszett és meglett dolgok könyve

Posted on 2016. március 24. csütörtök Szerző:

1


Davis_Elveszett és meglett-bor200Lengyel Szilvia |

Hogy mi veszett el ebben a könyvben? Fiatalság, önbecsülés, biztonság, családtagok. Nem minden/ki kerül elő, de a folyamat – amelynek során a szereplők először is felismerik, hogy elvesztett dolgaik vannak, s azokat újból vissza akarják szerezni – meg az út, amelynek végén kiderül, kinek hoz megnyugvást az utazás – az izgalmas.

Izgalmas, de főleg elgondolkodtató. A történet hőseinek sorsa hasonló. Az egyik egy kislány, Millie Bird, akinek a Papája meghalt, ráadásul most Mamája, aki a gyászát képtelen feldolgozni, hirtelen eltűnik az életéből. Egyszerűen elhagyja őt egy áruházban.

A másik sérült lélek Agatha Pantha, a mániákus idős hölgy. Ő a férje halálát követően bezárkózott, az ablaka mögé bújva naphosszat ordibál a járókelőknek, vagy kényszeres napi rutinját végzi.

A harmadik is a halál révén kapcsolódik a másik kettőhöz. Karl, a gépíró, a feleségét veszítette el, és amikor a fia beadta őt egy idősek otthonába, lélekben vele is leszámolt. Nem mintha Karl nem akart volna oda beköltözni, de csak amikor nyilvánvalóvá vált számára, hogy teher a jelenléte a fia és annak családja számára.

A három elkeseredett ember egymásra és önmagára találásáról szól az ausztrál Brooke Davis első könyve. Fő története a kislány családjának felkutatása, valamivel alárendeltebb, ám időnként mégis felülkerekedő cselekményvonal Agatháé és Karlé.

Millie már az apja halála előtt is listát vezetett azokról a halott dolgokról, amelyekkel addigi életében találkozott, ám egyedül maradva mind jobban elhatalmasodik rajta a halál témája. Abnormális mennyiségben és fura kifejezésmódot használva foglalkozik vele. Ez a helyes, hétköznapi kislány az élettől igazából nem sok jóra számíthat. Hiszen félig elárvultan kutat egy anyát, akivel szintén komoly baj lehet. Végig ott lebeg a nagy keresés fölött a kérdés: a Mama hogyan feledkezhetett meg róla?

A két idős ember a maga módján próbálja a kislányt kirángatni az érzelmi gödörből. Az utazás, amellyel egyre közelebb kerülnek Millie rokonaihoz, több síkon mozog. Közben ők maguk is változnak, lassan visszatérnek még nem leírt emberi mivoltukhoz, újból lesz testük és lesznek vágyaik is. Rájönnek, hogy számukra az út nem csak a temetőbe vezethet. Lehetnek akár még boldogok is.

Szinte minden fejezetre ránehezedik az öregség témája, amiben valójában nincs semmi különös. Davis az idősek nyomasztó, kiábrándító sorsát mutatja be. Nyolcvan felettiek gondolatait, érzéseit, ami nehéz olvasmány lehet a fiatalabb olvasóknak. A leírások olykor rácsodálkozást, szégyenkezést váltanak ki. Mert igenis: ebben a korban is ember az ember, még ha e korosztályról már le is mond a társadalom. Fájó szembesülni a könyvben az életből kifelé ballagókkal. Mert ebből a szemszögből nézve kiderül, hogy akik számára szinte csak műfogsorragasztót és reumakrémet reklámoznak, akiknek már meg sem próbálnak ruhát eladni, és akiket már csak a bevásárlás–orvos–gyógyszertár háromszögben helyezne el a többség – ezeknek az embereknek vannak érzéseik! Igényeik, álmaik, amikről lemondanak, mert őket már leírta a társadalom, és ezt el is hiszik magukról. Aztán ha egyszer kitörnek a fásultságból, ők lepődnek és rémülnek meg legjobban, vajon mi történik velük. Csak annyi, hogy életre keltek…

A regény sok pillanata igen groteszk, és ezt sugallja a könyv borítója is: a szereplők egy próbababát hurcolnak végig az anyakeresés közben.

Vaskos gondolatok váltakoznak kényes kérdésekkel – mint például az időskori szex –, de vonzó, hogy Davis alapvetően nem ismer tabukat. Reménytelennek tűnő sorsok alakulását követjük, s olvasás közben folyamatosan motoszkál bennük, hogy a végén nem nagyon fogunk se nevetni, se megkönnyebbülni. Az elveszett és meglett dolgok könyve nem könnyű olvasmány, de kétségtelenül arra ösztönöz, hogy gondolkodjunk el saját emberi kapcsolatainkon, szülőkkel, idősekkel.

Brooke Davis

Brooke Davis

Brooke Davis: Az elveszett és meglett dolgok könyve
Fordító: Mesterházi Mónika
Libri Könyvkiadó, Budapest, 2015
264 oldal, teljes bolti ár 2990 Ft
ISBN 978 963 310 5535
* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

A hétéves Millie Bird már huszonhét lényt gyűjtött össze a Halott Dolgok Könyvébe, amikor a papája is Halott Dologgá változik. Nemsokára a mamája is eltűnik: magára hagyja Millie-t az áruházban, az Irdatlan Bugyik között.

Agatha Pantha nyolcvankét éves, és a férje halála óta nem tette ki a lábát a házából. Ablakából, a függöny és a borostyán rejtekéből kiáltozik a járókelőkre, vadidegenekre ontja a haragját. Amíg egy nap észre nem vesz egy kislányt a szemközti házban.

Karl, a gépíró nyolcvanhét éves, mikor a fia csókot nyom a homlokára, és otthagyja egy idős otthonban. Miközben távozó gyermeke után néz, hirtelen megvilágosodik. Elszökik, és valami mást kezd kutatni.

Három elveszett ember vár arra, hogy megtalálják. Millie, Agatha és Karl hamarosan áthág minden szabályt, hogy felfedezze, miről is szól az élet.

Szívmelengető regény a Nagy és Fontos, no meg a Kicsi és Még Fontosabb Dolgokról.