Európai kalandozások | Indul a Pannon Filharmonikusok budapesti sorozata / Müpa

Posted on 2015. november 16. hétfő Szerző:

0


Szólista: Benjamin Schmid (hegedű)

Szólista: Benjamin Schmid (hegedű)

BJI |

A Pannon Filharmonikus Zenekar – hason­lóan a korábbi évekhez – önálló koncert­sorozatot indít Budapesten is, a Müpában. Ez az összeállítás részben ismétli a zenekar székvárosában, Pécsett adott hangversenyek anyagát, részben pedig új színekkel és ízekkel gazdagítja.

A Pannon bérlet keretében az első este programja a Bécsi sorsok címet viseli. A műsor két zeneszerzője Beethoven, a bécsi klasszikusok legeleje, és egy szinte kortársunk, Erich Korngold.

Ludwig van Beethoven (1770–1827) és Erich Wolfgang Korngold (1897–1957) életútjának egyik fontos metszéspontját minden kétséget kizáróan Bécs jelenti. A császárváros a bonni születésű Beethoven és egy évszázaddal később, az Osztrák−Magyar Monarchia cseh földről származó komponistája számára is meghatározó állomás volt, ráadásul a két mester nemcsak élvezője volt az ottani kulturális életben rejlő lehetőségeknek, de – bár eltérő mértékben – művészetükkel formálták, alakították is mindazt, amit bécsi zenének nevezünk.

Erich W. Korngold

Erich W. Korngold

Beethoven élete végéig Bécsben maradt, a zsidó származású Korngold azonban a fasizmus növekvő befolyását látva elhagyni kényszerült az országot, és az Egyesült Államokban telepedett le. E változás az addig elsősorban filmzeneszerzőként jeleskedő komponista művészetében is jelentős változást hozott: hagyományos műfajú műveinek meghatározó része, köztük a most bemutatott 1947-es Hegedűverseny is már a második világháború után keletkezett. A háromtételes versenymű voltaképpen az autonóm és alkalmazott művészet különleges ötvözete, hiszen témáinak döntő hányadát Korngold korábbi filmzenéiből kölcsönözte.

A Hegedűversenyt ezúttal Beethoven két csaknem egy időben (1806-ban illetve 1807-ben) komponált, jól ismert műve, a III. Leonóra-nyitány és az V. szimfónia keretezi.

boganyi_tibor_01_kicsiVezényel: Bogányi Tibor

Műsor
Ludwig van Beethoven: III. Leonóra-nyitány
Erich Wolfgang Korngold: Hegedűverseny
Ludwig van Beethoven: V. „Sors” szimfónia

Közreműködik
Benjamin Schmid hegedű

Bécsi sorsok

2015. november 20. péntek 19.30,
Művészetek Palotája (1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

A helyek nagy része elővételben elkelt, de érdemes néhány utolsó jegyért még pró­bál­kozni, akár a koncert előtt is.

*

A bérlet további koncertjei bejárják Európa nagy zenei hagyományú és meghatározó tájait. Januárban spanyol és spanyol ihletésű muzsika hangzik fel a Fiesta y siesta című esten, márciusban a Horizont programjában német komponisták műveit hallhatjuk, áprilisban pedig csizmaország által inspirált zenék csendülnek fel az Itália földjén műsorán. Májusban, az összefoglaló jellegű, Passacaglia című hangversenyen a zeneköltők egymásra hatása, a motívumok kölcsönzése, a művek átdolgozása lesz a főszereplő.

Fiesta y siesta: 2016. január 22.
Horizont: 2016. március 5.
Itália földjén: 2016. április 15.
Passacaglia: 2016. május 20.