K, mint komplex rémálom | S. J. Watson: A másik én

Posted on 2015. november 10. kedd Szerző:

0


Watson_A másik én-bor200Bodó Viktória Booklány |

Steve (S. J.) Watson előző könyvét (Mielőtt elalszom) eléggé kedveltem annak idején. Már abból kiderült, hogy szeret feszültséget kelteni, az új könyvéből viszont az vált egyértelművé, hogy ért is hozzá. Olyasféle íróember ő, aki rengeteget gondolkodik, mielőtt elkezdené a karaktereket papírra vetni. Kidolgoz egy komplikált alaptörténetet, amit nem átall a végletekig fokozni, és kihozni a helyzetből a legtöbbet, amit csak lehet.

Watson alapvetése a thrillerek egyik legkézenfekvőbb fegyvere: a »veled is megtörténhet«. A főhősei teljesen hétköznapi emberek, átlagos élettel, sorssal, bajokkal, semmivel sem kivételezettebbek vagy jobbak, mint bármelyikünk. Esendőek, jellemhibáik és rossz döntéseik vannak, s megpróbálják a lehetőségekhez képest túlélni az élet viharait. Sőt: néha (mint ebben a regényben is), egészen bosszantóan ostobák tudnak lenni.

A másik én sokkal jobban sikerült, mint arra az előző regény alapján számítottam. Dacára annak, hogy abból film is készült, egyértelműen ez a jobb. Okosabb, komplikáltabb, érettebb, kiforrottabb munka, ami messze nem csak egy átlagos krimi vagy thriller. Egyszerre szól az internetes ismerkedés veszélyeiről, az örökbefogadás nehézségeiről, és arról is, hogy milyen az, ha valaki gyilkosság áldozatává válik a családban. Megjelenik benne a kiszolgáltatottság, az összetört emberi lélek, a kiüresedni látszó házasságok, az életközépi válság minden problémája, de láthatjuk azt is, hogy milyen veszélyeket tartogat, ha egyszerre elfelejtünk vágyakozni az után, ami a miénk. Miközben egyre-másra feltűnik az eltemetett, de fel nem dolgozott múlt kísértete, tanúi lehetünk a rombolásnak, ami a nem megfelelő tudatossággal élt élet törvényszerű velejárója.

Azért vagyok ilyen ködös, mert nem akarok történetmesélésbe bocsátkozni. Elöljáróban csak annyit árulok el, hogy a történet, ami a testvér gyilkosának kereséseként indul, igen hamar átváltozik egy komplex rémálommá, ami összedőléssel fenyeget életeket, családokat, énképet, önbizalmat, mindent, ami igazán fontos a főhős, Julia számára. És hogy mik az internetes ismerkedés veszélyei? Fogadjunk, hogy csak a felére számítasz, Olvasó!

Maga a cselekmény egy kicsit nehezen melegedett be; a második felét jobban élveztem, mint az elejét. A tempó végig lassú, ami kifejezetten jót tesz a feszültségnek. Filmgyanúsnak érzem ezt a könyvet is.

Ami biztos: Watson az utóbbi idők legjobb befejezéséhez futtatta ki a cselekményt. Tökéletes taktikai érzékkel adott mattot saját magának, a szereplőinek, és volt annyira okos, hogy ne felborítsa a sakktáblát dühében, hanem felvállalja a fejleményeket. Rendhagyó, ötcsillagos vég, erősen borzongató történet befejezéseként, amiben – bevallom – ezúttal nem tudtam kitalálni olvasás közben, ki is a hunyó. Az pedig már jelent valamit.

Az írás teljes terjedelemben elolvasható a Booklány szereti… oldalon

 S. J. Watson

S. J. Watson

S. J. Watson: A másik én
Athenaeum Kiadó, Budapest, 2015
416 oldal, teljes bolti ár 3490 Ft
ISBN 978 963 293 4686

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Milyen mélyen ismerhetsz meg egy másik embert? Meddig mennél el azért, hogy kiderítsd az igazságot valakiről, akit szeretsz?

Amikor Julia, a harmincas éveiben járó, látszólag átlagos életet élő brit családanya megtudja, hogy húga brutális gyilkosság áldozata lett, nincs nyugodalma, amíg meg nem leli a gyilkost. A kutatás azonban hamarosan saját, bűnös érzéki vágyainak felfedezésébe csap át. Miután megismerkedik egy veszedelmes idegen férfival az interneten, elveszíti önmagát… az uralmat a tettei felett… és talán mindent. Rendületlen válaszkeresésével pedig veszélybe sodorja a házasságát, a családját, sőt az életét is.

A világsikerű Amnézia (korábbi címén Mielőtt elalszom) szerzőjének pattanásig feszült hangulatú, lélegzetelállító fordulatokkal teli új pszichológiai thrillere az online csetszobák és a kiberszex sötét útvesztőjébe vezeti az olvasót, ahonnan nincs kiút.