Adrenalindúsítás | Jeff Abbott: Tégla

Posted on 2015. november 2. hétfő Szerző:

0


Abbott_Tégla-bor200Tóth Zsuzsanna |

Jeff Abbott ismét pörgős, akciódús regényt írt. A Te­xasban élő, történelem–angol szakot végzett Abbott, noha eleinte „szabályos” detektív­tör­té­neteket írt, az utóbbi időkben a thiller műfajt erősíti. Mester­ember, de a javából. Az általa életre hívott Sam Capra sorozathőssé vált, ebben a minőségében ismer­ték és szerették meg a magyar olvasók is, sokan.

A látszólag hétköznapi boldogságok iránt elkötelezett főhős több regényben bizonyította kivételes, már-már mentőangyali képességeit. A Tégla című regényben (ez a negyedik ebben a sorban), a sikeres CIA ügynökként megismert Sam előző akciói csak emlékmorzsákban mutatkoznak meg. Ám így is megtudjuk, hogy a húszas évei derekán járó, segítőkész fiatalember gondos apa, hűséges barát (férjként csak azért nem odaadó, mert felesége már nem él) – mindemellett még okos is. Vagyis Capra tökéletes hős. Kapcsolati hálója kiváló, több nyelven beszél, s természetesen fizikai kondíciója is remek. Kiemelkedő értelmi és érzelmi intelligenciája nem gátolja abban, hogy utóbbi előnyeit használva gondolkodás nélkül, zsigerből öljön. Bár furcsa és távoli az asszociáció – de afféle Robin Hood & Batman & Superman variánssal állunk szemben. Ahogy azokban a történetekben, úgy itt is – a valósághoz nincs sok köze a főszereplő különös győzelmeinek. Tudják, Sam (is) azon fajta hősök közé tartozik, akik látszólag teljesen normálisak, de valahogy nem fog rajtuk a golyó; a sebeik villámgyorsan gyógyulnak, törött lábbal is kilométereket mennek, minden várost, őserdőt, csapdát ismernek (vagy azonnal kiismernek), s természetesen az adrenalin gyógyítóan hat rájuk. Kalandjaikat olvasva lehetetlen unatkozni.

A sztoriból csak annyit árulhatok el, amennyi a hátoldalon is olvasható. „Steve-t, Sam barátját hidegvérrel meggyilkolják miami bárja* előtt az eső áztatta utcán. A volt CIA-ügynök megfogadja, hogy bosszút áll, de nincs könnyű dolga. Egyetlen nyomon tud elindulni, meg kell találnia azt a titokzatos és gyönyörű nőt, akit Steve a védelmébe vett, és akiért feláldozta életét.” Mondanunk sem kell, megtalálja – sőt: Cordelia Varela családját is megismeri, ahol titkokra és újabb bonyodalmakra lel. A filmszerűen pergő eseménysor példaszerű dramaturgiával működik, a feszültség folyamatos fenntartásával. A szerteágazó történet és egybefonódó szálai kellően igénylik figyelmünket, de követhetőek.

A felbukkanó szereplők annyira életszerűek, amennyire egy akciófilmben szükséges; a könnyű kézzel odavetett sorstípusok felismerhetőek, de túlzott mélységük azért nincs. Az események közben lelkizésre is jut némi idő, csipetnyi szerelemfélét is felfedezhetünk, de az alapélmény mégis a pörgés. A kíméletlenség. Az emberi élet egyfelől értékes – Sam óvni akarja gyönyörű védencét, míg keresi az igazságot –, másrészt habozás nélkül elpusztítható, legalábbis, ha a Rossz szolgálatában áll. (Akkor is, ha lehet, hogy valahol szintén áldozat.) A fokozásba beleszédül az olvasó, de nem kap jóleső megnyugvást, és kifejezetten jó felmerülni az örvényből. Legalábbis nekem, aki nem vagyok éppen akciórajongó.

A fordulatos cselekményt ritmusos, lendületes tolmácsolásban kapjuk, életes párbeszédekkel, ez a fordító, Huszár András érdeme – még ha a fentebb csillaggal jelzett idézet hagy is némi kívánnivalót maga után. Mert kinek a bárja előtt történik az első gyilkosság? Sam vagy Steve a tulajdonos? Szóval valójában: »Sam bárja előtt hidegvérrel meg­gyil­kol­ják a barátját, Steve-et, egy eső áztatta miami utcán.« Tudom, hogy manapság nem könnyű hibátlan könyveket kiadni, de ebben a kötetben azért több bosszantó kis hibát, elütést találtam, mint az elnézhető. A feszített tempójú, fordulatos thrillerek kedvelői azonban nem akadnak fenn ilyen bosszantó apró­ságokon.

Jeff Abbott

Jeff Abbott

Jeff Abbott: Tégla
Jaffa Kiadó, Budapest, 2014
360 oldal, teljes bolti ár 2940 Ft
ISBN 978 615 549 2020

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Az Adrenalin, a Végjáték és a Bukás után Jeff Abbott újabb szédítő iramú regénnyel folytatja a Sam Capra-sorozatot.
A volt CIA ügynök megfogadja, hogy bosszút áll, de nincsen könnyű dolga. Egyetlen nyomon tud elindulni: meg kell találnia azt a titokzatos és gyönyörű nőt, akit Steve a védelmébe vett, és akiért feláldozta az életét. A szövevényes szálak a Varela családhoz, Miami legbefolyásosabb és legkegyetlenebb bűnszervezetéhez vezetnek. Samnek nem marad más választása, be kell épülnie a maffiába, ám arra még ő sincs felkészülve, hogy milyen borzalmas titkokat rejt Varela család múltja.