Bűnös áldozatok | Camilla Läckberg: A hableány

Posted on 2015. október 13. kedd Szerző:

0


Lackberg_A hableány-bor200Tóth Zsuzsanna |

Megint egy elgondolkodtató regény, mintegy a bűn és bűnhődés kérdéskörét feszegető, holott „csak” egy krimiről beszélünk. De úgy látszik, a skandinávok nem elégednek meg azzal, hogy feszültséggel és izgalmakkal teli sztorit kínálnak, valahol mindig mélyebbre megy a szike, és feltárulnak a felszín alatti gennyes gócok is. S bár önmagában is izgalmas lehet egy történet, ha van benne néhány ismerős, munkamániás rendőrnyomozó, meg egy ügyes gyilkos, aki sokáig remekül elfedi maga után a nyomokat, Camilla Läckberg regénye ennél többet nyújt.

Az ifjú és sikeres írónő iskolában tanulta a krimiírást, s gyanítom, eminens volt. Meglehetősen mindenevő vagyok az olvasásban, de krimik csak időnként kerülnek a kezembe. Műveivel még nem találkoztam, csupán a hírével. Läckberg sorozatban ír ugyanarról a nyomozói gárdáról – ha jól tudom, ez már a hatodik darab –, így némi nehézséget okozott, hogy összerakjam magamban a csapat múltját. De a történet lenyűgözött.

A szerző a színházból már jól ismert fogással él, és olvasóinak „regény a regényben”-t kínál. Ez, a regénybeli író, Christian Thydell első könyve lesz a bonyodalmak kulcsa. A regénybeli regény persze hiányos, de segít az élet-mozaikok összeillesztésében. Először a most éppen ikerbabáit váró írónő, Erica „fog szagot”, női intuíciójával hamarabb, mint a vizsgálattal megbízott férje, Patrik Hedström nyomozó. (Ők a sorozat régebbi darabjaiból jól ismertek, Hedström afféle kisvárosi zsaru, s mellettük felbukkan még néhány régi szereplő.)

Thydell váratlanul találkozik a hírnévvel meg a nyomában járó médiacirkusszal. Ezt a felhajtást – kiadója tudatos indiszkréciója nyomán – fenyegető levelek gerjesztik tovább, melyeket barátja eltűnése után kap. Ez az eltűnés az első rejtély a könyvben, s azután következett be, hogy a barát elolvasta a regénybeli regény kéziratát. Érződik a feszültség? Innentől kezdve csak növekszik.

A nyomok túlnyúlnak a kisváros határán, s időben is messzire visznek. Egyre újabb figurák, különös történetek bukkannak fel. Senki sem fekete vagy fehér, Läckberg gazdagon árnyalja a jellemeket. Fel-feltűnnek a regénybéli regény lapjai, s rajtuk kiszolgáltatottság, magány, kegyetlenség, képek az élet sötétebb oldaláról. Eleinte ezek afféle belső hangként működnek, s csak az eltérő tipográfia sejteti, hogy magát a „belső művet” olvassuk. A bűn – akárcsak a baj – nem jár egyedül. Ott munkál a megismert szereplők múltjában, oda vezet vissza, ahol a szálak először bogozódtak végzetesen össze. Bűnösök és áldozatok hordozzák elkerülhetetlen sorsuk súlyát. Némelyiküknek kintről jön a büntetés, mások magukban hordják.

Dobosi Beáta fordítása élvezetes, a pergő, jól csiszolt mondatok szinte hibátlan grafikai formában jelennek meg. Olvasói problémám – mondhatni, dühöm – oka a befejezés. Az egyszerűen csak odavágott könyörtelen véletlen. Semmi megkönnyebbülés, feloldás, happy end. Csak azt tudom az ifjú írónő kegyetlen tette védelmében elmondani, hogy nyilván folytatni akarja a (mindig) Fjällbackában játszódó, vagy onnan kiinduló bűnügyi történeteit. Nem bocsátja el nyomozóit, továbbra is munkát ad nekik. És a következőben majd fény derül ennek a végnek értelmére is. Már alig várom.

Camilla Läckberg

Camilla Läckberg

Camilla Läckberg: A hableány
Skandináv krimik sorozat
Animus Kiadó, Budapest, 2015
384 oldal, teljes bolti ár 3690 Ft
ISBN 978 963 324 2599

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Christian Thydell régi álma válik valóra, amikor megjelenik első regénye, A hableány, és ő egy csapásra országszerte ismert író lesz. A hirtelen jött népszerűség azonban lerántja a leplet Christian féltve őrzött titkáról is: a férfi másfél éve fenyegető leveleket kap.

Ezzel egy időben egyik legközelebbi barátja nyomtalanul eltűnik, a rendőrség azt sem tudja, él-e, hal-e, mígnem három hónap múlva a jég alól húzzák ki a holttestét.

Patrik Hedström nyomozó összefüggést sejt a két eset között, de támpontok híján a nyomozás igencsak döcögősen halad. Felesége, Erica Falk, aki jól ismeri Christiant, hiszen ő fedezte fel írói tehetségét, a saját feje után menve kezd kutakodni, és feltárja az igazságot, ami szörnyűbb, mint valaha is gondolta volna.