»Bent« és »kint« | Kesey, Wassermann: Száll a kakukk fészkére / Belvárosi Színház

Posted on 2015. október 12. hétfő Szerző:

0


Ellenfelek (Péterfy Bori, Szabó Kimmel Tamás)

Erős ellenfelek (Péterfy Bori, Szabó Kimmel Tamás)

Bedő J. István |

Nagyon hangosan szól a Száll a kakukk a Belvárosi színpadán. Ez önmagában nem minősíti az előadást, mégis nyomot hagy a nézőben. Minden újabb színrevitelnek meg kell küzdenie a saját helyéért a korábbi előadások és persze a film után, és minden rendezőnek el kell döntenie, mit hoz ki belőle. Csak egy elnyomó és egy lázadó történetét, vagy magának az elnyomásnak és a lázadásnak emel monomentumot (vagy sem).

A Dale Wassermann-féle színpadi verzió tágas-szűk térbe kerül, ahol van lehetőség figyelni az intimebb drámákra is. A vagány, törvénykerülő csibész, Randle McMurphy maga dönt úgy, hogy a komolyabb kockázattal járó börtön helyett beszimulálja magát az elmegyógyintézetbe. Piszok erős egyéniség, született szélhámos és bajkeverő – de itt mégis nagyobb biztonságban érzi magát, mert úgy hiszi, ha letelik a büntetése, is elengedik. De csak hiszi.

Az intézetben – a kezelési program szerint – rehabilitáció folyik. Hiszen a „bent” kicsiben olyan, mint a „kint”, tehát aki bent vissza tud illeszkedni a társadalomba, annak a valóságos életben is könnyebb lesz. Valójában azonban itt manipulálás folyik. A csoportterápiát vezető Ratched nővér a pszichés impotenciától, anyafüggési önállótlanságtól, bombagyártási fixa ideától szenvedő ápoltakat sakkban tartja.

McMurphy lázad, és lázadásának oka és célja, hogy a foglalkozásokon hirdetett demokráciát valósítsák is meg. Ám a demokrácia szabályait felülírja Ratched nővér az intézet szabályaival – melyeknek kialakításában ő maga erősebben érvényesíti akaratát, mint a rugalmasabb, de gyengébb kezű dr. Spivey (Makranczi Zalán).

Szabó Kimmel Tamás, Péterfy Bori, Makranczi Zalán

Szabó Kimmel Tamás, Péterfy Bori, Makranczi Zalán

Ezt a konfliktushalmazt tetézi a süket és néma indián, Bromden főnök, aki erős és hatalmas apja emlékével küzd – és ettől kicsinek és gyengének érzi magát. Mint évtizedes szimuláns, ő tud igazi barátságot kötni McMurphyvel, hogy legvégül ő teljesítse be Randy két kívánságát: az agyirtó műtét után megfojtja a zombivá lett vagányt, és kitépi helyéről (ebben a verzióban) a hatalmas elektromos kapcsolószekrényt.

A Száll a kakukk mindig a nagy háromszög – a vagányság, a hatalom és felszabadulás – figuráinak megközelítésén áll vagy bukik. Znamenák István úgy használta föl Zöldi Gergely új, és talán minden korábbinál nyersebb (bár az eredetihez lényegesen hívebb) fordítását, hogy odébb csúsztatta a hangsúlyokat.

Ahogy McMurphyként Szabó Kimmel Tamás berobban, már a hangütéséből is látszik, amit később ki is mond, hogy itt ő lesz a főgyogyós. Abban a kenőcsös, zizegős, zavaró alapzajban, ami a többi ápolt bemutatkozását lefedi, ő az első értelmes és érthető szöveg képviselője. Rögtön jelenségként kezd viselkedni. Helyzetbe hozza magát, dominánssá válik, néhány pillanat elég hozzá. Ilyen volt McMurphy az utcán, a verekedésben, a hamiskártyások és zug-bukmékerek között, és amikor kiskorúval keveredett nagy dugásba, akkor is először a sármját rántotta elő. Ezért tudja bulizásra csábítani lotyócska nőit. (Pálya Pompónia és Boros Anna, akik kitűnőek ebben a villanásban – de talán még jobbak az önállótlan, elnyomott ápolónők szerepében.)

Dübörög a buli! (Boros Anna, Pálya Pompónia)

Dübörög a buli! (Boros Anna, Pálya Pompónia)

Ratched nővér nem kelti főnéni benyomását, szinte nem is használják ezt a gúnynevét. Péterfy Boriból nem a gyűlölet süt. Kifinomultabb. Álnok politikus, aki a közösség és az egyén javát tekinti elérendő célnak. Ennek érdekében nem válogat az eszközökben sem. A megrendszabályozásra nem használ sötétzárkát. A bájos külső mögött keménynek és pengeszájúnak kell mutatkozni, mindenféle ellágyulás nélkül. Olyannak, aki még a nyakmerevítőt is méltósággal viseli. Akinek a suttogva adott utasítása is félelmet ébreszt. Hogy aztán a motyogó, öntudatlan Randy mellé miért mászik az ágyra, miért öleli, csókolja meg – nehezen és sokféleképpen értelmezhető gesztus, de nem ad igazi visszamenőleges magyarázatot.

A meghunyászkodó, önbizonytalan Bromden főnök (Kocsis Pál) alakjáról Gyurkovics Tibor (a vígszínházi előadás szakértője, mindennapi életében klinikai pszichológus és író) ezt írta: „Ahogy Bromden magába lát, beszél a múltjáról, jelenével, aktuálisan nyüszít és ezredévesen szenved: az maga a skizofrénia.”  Kocsis indiánja a második részben válik önmagává, játszó személlyé. A retorziókat kiváltó nagy-nagy bulin látszik meg, hogy valójában nem az intézet áldemokráciája tud javítani a terhelteken, hanem az, ha tényleg embernek tekintik őket, mint McMurphy. És ebben a kezelésben Szabó Kimmel (és Randy) humora, gesztusai a gyógyító energia hordozói.

Kocsis Pál (a háttérben jobbra Róbert Gábor)

Kocsis Pál (a háttérben Csémy Balázs, Róbert Gábor)

Az ápoltak (Nagy Dániel Viktor, Formán Bálint, Róbert Gábor, Keresztény Tamás, Csémy Balázs) eleven hátterét adják az elembertelenített közösségnek, amelyik monomániásokból valódi közösséggé formálódik. Különleges eset a szerencsétlen anyucika-fiacskája, a hebegős Billy Bibbit. Amikor végre csajozhat (vagyis felnőttebbnek érezheti magát), azonnal kisimul a beszélőkéje. Ebben a jelenetben látszik meg Ratched nővér totális szakmai hozzá-nem-értése az emberi lélekhez: visszanyomatja Billyt anyuka árnyékába, amitől megint csak dadog és szerencsétlen lesz. Jéger Zsombor a ziccer-szerepből hozzánk hirtelen egészen közel kerülő alakot formál.

Jéger Zsombor, Formán Bálint, Keresztény Tamás, Mátyássy Bence, Nagy Dániel Viktor, háttal Csémy Balázs

Örökké ápoltak maradnak (Jéger Zsombor, Formán Bálint, Keresztény Tamás, Mátyássy Bence, Nagy Dániel Viktor, háttal Csémy Balázs)

Znamenák és Szalai József díszlete a szűk térből nagyot teremt (pedig elég zsúfoltnak kell lennie), még a villogó nagy fények is erősítik hangosságát. A nézőtér elé vont rács pedig már az elején bevonja a publikumot a játékba, hiszen onnan nézve mi vagyunk a gyógyíthatatlan „zöldségek”, akik még a szabadság illúzióját sem kaphatják meg. (De minek is kapnák).

A díszletnek, a rácsoknak és mindenféle talált tárgynak komoly a szerepe a nagy, illegális intézeti buli alkalmával, amikor a csövek meg az ablakrács ütőhangszerré nemesül, és nagy zajongó zenéléssé fajul a piálós balhé.

Cselényi Nóra jelmezei viszont halkak (nagyot a két ribi aligruhája robban), nagyrészt visszaadják az intézet uniformizáltságát, csak a Péterfy Borinak tervezett szexepiles kiskosztüm lóg ki nagyon a sorból. Ám elfogadhatóbb, ha összevetjük azzal, hogy Ratched nővér maga a hatalom, tehát úgy öltözik, ahogy akar.

Znamenák István

Znamenák István

Azzal kezdtem, hogy ez egy hangos előadás. Minden nagyon pereg és pörög. De hiányoznak (főleg az első részből) azok a szívdobbanásnyi csendek, amelyek olykor megállítják a jelenetet, késleltetéssel teremtenek feszültséget. Az említett buli – egyébként kiváló zenéjű – jelenete viszont túl hosszú a hiányzó csendek mellett. Ezeket a hiányokat nem ellensúlyozzák a rácsokra tapadó ápoltak néma képei sem.

Ken Kesey regénye és Wassermann darabja csak nagy időközönként mutatható be, mert nagyot tud ütni. Erős csapat kell hozzá, és olyan helyzet, amikor a néző azt érzi, hogy nem „kint” van, hanem hogy „bent”. És azonosulni tud Randle McMurphyvel.

Fotók: Kolbe Gábor (további képek az előadásról itt)

Dale Wassermann: Száll a kakukk fészkére / Belvárosi Színház / Orlai Produkció
Rendező: Znamenák István

Részletek, szereposztás és jegyrendelés