Szólisták: Rost/Petrenko/Baráti | Concerto Budapest/Keller a Zeneakadémián

Posted on 2015. szeptember 24. csütörtök Szerző:

0


Rost Andrea

Rost Andrea

Xénia |

Rost Andrea, Mihail Petrenko és Baráti Kristóf közreműködésével ad hang­ver­senyt a Con­certo Budapest szeptember 26-án és 27-én a Zeneakadémia Nagy­termében.

Az estét Beethoven könnyed, felhőtlen szólódarabja, a sima vezetésű, lírai karakterű F-dúr románc vezeti be. A Concerto Budapest zenekart Keller András, az együttes vezetője dirigálja.

Max Reinhardt a legendásan szép és elbűvölő lánynak, Manon Gropiusnak szánta az első angyal szerepét Calderón darabja, A világ nagy színháza előadásában, az 1934-es Salzburgi Ünnepi Játékokon. Manon szereplését azonban a mostohaapja megtiltotta. Egy évvel később az angyali teremtés már nem élt, ami a kor számos művészét lesújtotta, köztük Alban Berget, aki éppen egy versenyművön dolgozott. Hegedűversenyét – amely utóbb legnépszerűbb művévé vált– egy hónap alatt befejezte, és „egy angyal emlékének” ajánlotta.

A Concerto Budapest, vezényel Keller András

A Concerto Budapest, vezényel Keller András

A Concerto Budapest zeneigazgatója, Keller András különös érzékenységgel párosította ehhez a műhöz Bartók egyetlen operáját, A kékszakállú herceg várát. E darab női főszereplője, Judit, hasonlóan angyali, tiszta és naiv lény, mint amilyen Manon lehetett.

Baráti Kristóf

Baráti Kristóf

Berg hegedűversenyének szólistája Baráti Kristóf lesz, a lélek mélységeit bejáró Bartók-darab női főszereplőjét pedig először fogja megformálni a világ szinte valamennyi jelentős operaházában otthonosan mozgó, nagyszerű lírai szoprán, Rost Andrea.

Mihail Petrenko

Mihail Petrenko

Partnere a herceg szerepében a szentpétervári születésű basszus, Mihail Petrenko lesz. A zenész családból származó orosz operaénekes neve jól ismert Európában a berlini Staatsopertól a milánói Scaláig. A Kékszakállú szerepében 2015 januárjában lépett fel a New York-i Metropolitanben.

A Concerto Budapest egyike Magyarország vezető nagyzenekarainak, számtalan kiváló muzsikussal, köztük rengeteg fiatal tehetséggel. A zenekar elődje 1907-ben jött létre, 2009-től vette fel ma is használatos nevét. A Concerto Budapest a Zeneakadémia rezidens zenekara.

Műsor

Beethoven: F-dúr románc Op. 50
Berg: Hegedűverseny – »Egy angyal emlékére«
Bartók: A kékszakállú herceg vára

Zeneakadémia, Nagyterem
1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.
2015. szeptember 26. (szombat), szeptember 27. (vasárnap) 19.30