Mennyi egy színésznő életkora? | Pelsőczy Réka a Mindent Éváról színpadra állításáról

Posted on 2015. szeptember 5. szombat Szerző:

0


Pelsőczy Réka (az olvasópróbán)

Pelsőczy Réka (az olvasópróbán)

Csicsely Zoltán |

Nehezebb feldolgoznia az idő múlását egy nőnek, ha színésznő? Erre a kérdésre egyértelmű igen a válasz a Mindent Éváról című darabban. A Pelsőczy Réka rendezte előadást Hernádi Judit és Kovács Patrícia főszereplésével került színre augusztusban a szombathelyi Karnevál­szín­házban. A budapesti, Belvárosi Színház-i bemu­tatóra szeptember 11-én kerül sor. A színész-rendezővel a színházi személyiség színpadi és civil sajátosságairól is beszélgettünk. Pszicho­thrillerbe illő történetvezetésű, ugyan­akkor humoros előadásra készülnek.

Mary Orr színházat ábrázol a színházban. Mennyire valódi az a kép, amit erről a világról a darab megrajzol?
A darab azt az archetipikus képet mutatja a színházról, amit a filmekből is ismerhet a közönség. Kálmán Eszter díszlete egy öltözőt ábrázol. Megjelenítjük, ahogy mi, színházaik élünk, létezünk. Az előadás során folyamatosan halljuk a hangosbemondón, az úgynevezett „hívón” keresztül, mi zajlik lent a színpadon. A közegnél azonban fontosabb, hogy egy középkorú nőnek az életfordulóját követi nyomon a darab.
Azért egy színésznőt választott az író, mert ő hihetetlenül széles érzelmi skálán tudja bemutatni mindazt, amit minden nő megél a változó korban. Mindig újra kell építenünk magunkban valamit, legyünk húsz, harminc, negyven, ötven vagy hatvanévesek. Margó (Hernádi Judit) a szakmája csúcsán van, ő a királynő, elképesztően sikeres, minden róla szól. Ugyanakkor nem könnyű elviselni. A tehetségének köszönhetően sokkal többet megengedhet magának, mint egy átlagember.
Látszólag tökéletes világban él, ám ennek a háznak az eresztékei kezdenek már meglazulni. Mindig, amikor változás történik az ember életében, úgy tűnik, mintha az hirtelen következne be, pedig általában egy folyamat része. Az ő esetében egy fiatal rajongó lány bukkan fel. Eva Harrington (Kovács Patrícia) azért tud tragédiát okozni Margó életében, mert épp érzékeny határvonalon van. Amikor még kapaszkodik a régi szerepkörébe, viszont már másfajta szerepeket kellene játszania.

Színházi velejáró: pozícióba úgy lehet kerülni, ha valaki kiesik onnan?
Eva tűnhet karrieréhes fiatal nőnek, aki mindenen keresztülgázol. Mindannyian voltunk már ebben a szerepben. Ha az embernek vannak vágyai, vonzza őt valami, azért képes nagy erőket mozgósítani. Annak érdekében szerez barátokat, kapcsolatokat. Eva a céljai érdekében cselekszik. Szerintem akkor izgalmas a szerep, ha őszinte a rajongása Margó iránt, ha olyan színésznő szeretne lenni, mint ő. Ha el akar lesni tőle mindent. A szorgalma persze egy idő után terhessé válik, főleg akkor, amikor megtetszik neki Margó férje is. Szerintem még ez is elfogadható, hiszen az érzelmeinknek nem tudunk parancsolni. Meglátásom szerint a lány minden cselekedete igazolható.

Vagyis nem ítélhető el? Nevezzük inkább szorgalmasnak, aki ügyesen meglátja a réseket?
Biztos el fogják ítélni a nézők, én is megteszem. Ám azt gondolom, csak addig tehetem jogosan, amíg magam nem kerülök hasonló helyzetbe. Csak annak van joga ehhez, aki mindig tisztességes tud maradni. Az előadásnak lesz némi pszichothriller jellege. A nézők hamarabb fogják tudni, veszélyt jelent Margó számára a lány befogadása, mint ő maga. Csupa sikeres, beérkezett emberből, színészekből, rendezőkből, kritikusokból álló közösségbe kerül. Üdítő számukra is a fiatal, új energia, aki rácsodálkozik arra, ami számukra hétköznapi, talán picit unalmas is már. A lány megbolygat mindent, nincs olyan szereplő a színpadon, akinek az életén ne változtatna. Az egész olyan, mint amikor veszünk egy új bútordarabot, és miatta az egész lakást át kell rendeznünk.

Margó, túl a delelőn (Hernádi Judit)

Margó, túl a delelőn (Hernádi Judit)

Margó számára ezután következnek az anyaszerepek?
Ha nem érkezik a fiatal lány, a színésznőnek akkor is szembesülnie kell azzal, hogy idősebb már, mint amilyen korú szerepeket játszik.

Érzékenyebben reagál az életkori változásra, mert színésznő?
Ez mindenkit érzékenyen érint. Egy színésznőt nyilván fokozottabban, hiszen a színházban minden nap szembesülünk azzal, hány évesek vagyunk. Amellett, persze, hogy ez a világ konzervál is, jó kondiban tart. Ám mindig érkeznek fiatalabbak, évről évre változik, ki milyen szerepet játszhat el. A színészek sokkal jobban szembesülnek a korukkal, mint más emberek.

Visszajelzés az is, hogy milyen szerepet osztanak rá, ha történetesen nem a rendező, az igazgató lenne a férje?
Fiatal férfi színészeknek Margó már nem lehet a partnere. A színházban erősen működik a férfi–női jelleg.

Éva (Kovács Patrícia)

Éva (Kovács Patrícia)

Ennek a darabnak van nemi előjele? Abból kiindulva kérdezem ezt, hogy nő a szerző, és aki most színpadra állítja, Pelsőczy Réka is nő.
Női történet abból a szempontból, hogy a főalak erős személyiség, egy istennő. Margónak ugyanakkor nagyon jó a humora is, kigúnyolja saját magát, jól jár az agya és a nyelve is. A hisztériának és a konfliktusoknak nagy skáláját tudja nyújtani. A Mindent Éváról darabcím azt jelenti, szólunk mindarról, amit a nőkről tudnunk kell, miként kezelik egymás között a pozícióharcokat. Az öregedéssel, a hiúsággal és az árulással persze nemcsak a hölgyek szembesülnek, a férfiaknál ugyanúgy tetten érhető.

A darab egyik szarkasztikus mondata így szól: „A színház neurotikusok, egománok, érzelmi roncsok és infantilisek gyülekezete.”
Annyi biztos, a mi világunkban otthonra találnak a legszélsőségesebb karakterek is, hiszen a színháznak egyetlen halála van, az unalmas ember. Nem is nagyon vannak ilyenek, még az öltöztetők, büfések körében sem. Véleményem szerint a színészek a legérdekesebb emberek a világon. Van a személyiségükben valami, ami miatt rájuk kell figyelni.

Nem pontosan emiatt kell színesnek lenniük?
Ez a képesség vagy megvan valakiben, vagy nincsen. A mímelés irritáló még a büfében is. A színház nem csak engedi, hanem inspirálja is az érdekességet. Az ott dolgozóknak kevésbé kell fegyelmezniük magukat, mint más munkahelyeken, hiszen a színpadon szélsőséges élethelyzeteket ábrázolunk, így kommunikálunk a civil életünkben is. Vannak persze nagyon szemérmes, zárkózott színészek is. Meg vagyok róla győződve, aki színésznek megy, annak van némi önbecsülési problémája. Elismerés- és szeretetvágy munkál bennünk. Szükségünk van arra, hogy állandó visszajelzést kapjunk. A színházon kívül egész nap a saját tébolyunkban élünk, a hibáinkkal foglalkozunk. Amiből persze építkezünk a színpadon, ezeknek az ismeretétől lesznek személyesek a szerepeink. Stohl András szenvedélyes, jó humorú pasi. Ennek a civil életben sok hátulütője van, viszont a színpadi létét élvezetessé teszi a burjánzása. Kocsis Gergő ellenkező eset: zárkózott személyiség, nehéz a közelébe kerülni, ám a színpadon öröm nézni, ebből fakad az elképesztő karaktere és a humora.

Úgy tűnik, olyan előadásokat, műfajú darabokat rendezel, amilyenekkel az anyaszínházadban, a Katonában nem találkozol.
Korábban készítettem dokumentum-előadásokat is, ebből a műfajból nemrég mutattunk be egyet a Katonában, az Illabereket. A darabok, amelyeket az Orlai Produkciós Irodánál állítok színpadra, nem férnének bele a színházunk profiljába. Ott a kortárs magyar és a klasszikus drámairodalomból válogatunk, míg [Orlai] Tibor profilja főleg az, hogy jutalomjátékot adjon nagyon jó színészeknek. Jól megírt, ugyanakkor könnyedebb hangvételű darabokról van szó. Színészként magam is szívesen részt vennék az itteni előadásokban. A kollégák szeretnek kirándulni ebbe a műfajba, a jó humorú, nagy érzelmi skálát felvonultató szerepekbe. Nekünk, alkotóknak halálosan komolyan kell vennünk ezeket a darabokat is, máskülönben felszínes, unalmas társalgási előadásokat hoznánk létre. Ugyanúgy meg kell keresnünk a szereplők indítékait és a személyes hátterét. Érdekesség, hogy Pedro Almodóvar Mindent anyámról című filmje idézi a Mindent Éváról című, 1950-es, klasszikus filmet. Anya és fia folyton ezt a mozifilmet nézik otthon, kívülről tudják, nagy rajongói Bette Davisnek, Margó alakítójának. Nekem személyesen egyik nagy kedvencem ez a spanyol mozi.

Fotók: Mészáros Zsolt

Mary Orr: Mindent Éváról | Belvárosi Színház / Orlai Produkció

Szereposztás, részletek, jegyvásárlás

Bemutató: 2015. szeptember 11. (péntek 19:00)
További előadások:
2015. szeptember 12. (szombat 19:00), szeptember 13. (vasárnap, 19:00),
2015. október 11. (vasárnap, 15:00), október 21. (szerda, 19:00),