Apa jellemfejlődése | Szél Dávid: Apapara

Posted on 2015. augusztus 3. hétfő Szerző:

0


SzélD_Apapara-bor200Bodó Viktória Booklány |

Úgy vagyok ezekkel a könyvekkel, mint egy átlag magyar vasárnapi ebéddel: jó, jó persze, de kiugró élményt azért ne várjunk tőle, hiszen valahol az ötödik és a nyolcadik perc között alszom el az unalomtól. Ugyanis az ilyen könyvek (és ételek) általában triviálisak, középszerűek, ötlettelenek és nehézkesen avíttasak. Persze, adják a megszokott, langyos, kihívások nélküli ismerős terep unalmas „kényelmét”, de nem többet, így sikeres is lehet közepes mértékben, az ezt kedvelők körében.

Innen szép nyerni, mondja a barátom, aki okos. Innen nem lehet nyerni, mondom én, aki ismerem magamat. Holott mint olvasás közben kiderült, ez a könyv tökéletesen rendben van, sőt. Egyesíti mindazt, amit eredményezhet egy olyan szerencsés konstelláció, melyben a kisgyerekes apa nemcsak pszichológus, de gondolkodó és nyitott ember is egyben. Liberális értelmiségi, mondhatnám, ha nem társulna ehhez az egyszerű lelkekben mindenféle, ráaggatott maszlag, amivel dekódolni nehezebb, de agyműködés és értelmezés nélkül túlélni a világot sokkal könnyebb.

A szerzőnek tehát az a szerencséje, hogy elméleti tudását ötvözni tudja a mindennapok tapasztalatával úgy, hogy a rendíthetetlen szakember és az esendő ember egyszerre van jelen a sorok között. Hiába a biztos tudás erről vagy arról, ha valaki egyszerűen csak kisgyermekes apa, akinek a fia akkor sem hajlandó elaludni/cipőt húzni/ebédelni, ha a feje tetejére áll is. Hiába a pszichológia, ha a kétségek között vergődő, kialvatlan, tevékenységét és döntéseit folyamatosan megkérdőjelező szülő kerekedik felül a mindennapokban. Hiába az elmélet, ha pontosan tudjuk, hogy egy szülő – a gyakorlatban – a legritkább esetekben képes kívülről szemlélni azt a helyzetet, amit belülről képtelen megoldani.

Jót tesz ez a kettősség, ez az eseményeket összegző, a gyermek fejlődési fázisait feldolgozó szándék a könyvnek. Ettől lesz nem csak egy kisfiú növekedésének, hanem egy apa jellemfejlődésének története is egyben. Tele gondolatokkal, önreflexióval, kérdésekkel, nyitottsággal és szeretettel. Ettől lesz liberális, ettől lesz okos, ettől lesz használható. Emiatt nem dogmatikus, nem ostoba, nem szájbarágós, nem kioktatós, nem használhatatlan.

Szél Dávid – hajlandó vagyok eltekinteni az ostobán jópofácskának szánt címtől – hasznos, olvasmányos, humoros és érzékeny könyvet tett le az asztalra, olyat, amit emelt fővel vállalhat fel mint pszichológus, s még inkább mint apa. A kétségeivel, a fájdalmaival, a küzdelmeivel, az esendőségével együtt. Gratulálok!

Az írás teljes terjedelemben elolvasható a Booklány szereti… oldalon

Cikk a Könyvjelző magazin 2015. májusi számában: Szülőiskola kezdőknek és haladóknak

Cikk a Könyvjelző magazin 2015. júniusi számában: …hogy ne pörögjük túl ezeket a dolgokat

Szél DávidSzél Dávid: Apapara. Válogatott nyafogások és büszkeségek
Európa Könyvkiadó, Budapest, 2015
400 oldal, teljes bolti ár 3290 Ft
ISBN 978 963 405 1633

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

»Azt szokták mondani, hogy nem kellenek a receptek. Nem működnek. És tényleg nem kellenek. Ebben a könyvben ’receptek’ is vannak – mikor mit csinálj, és főleg mit ne csinálj –, és működnek! Igazolom. De azért, ami a legfontosabb: attól még, hogy szülő vagy, maradj önmagad! Légy kongruens, hiteles. Éld a saját életedet (is). Olvasd el ezt a könyvet: sok mindent megtudsz – és jól fogsz szórakozni! (Ettől a gyerekeddel is kedvesebb leszel.)« – Vekerdy Tamás

Szél Dávid családi és párkapcsolati problémákkal foglalkozó szakpszichológus. És iskolapszichológus. De mindenekelőtt apa. Két éve írja Apapara című blogját, amelyben egyszerre van jelen szülőként, férfiként és szakemberként. No meg gondolkodó emberként, aki nem hagyja szó nélkül a társadalom álszentségeit vagy épp a szülőséggel kapcsolatos elvárások némelyikének veszélyes idiotizmusát sem.

Írásai szellemesek, elgondolkodtatóak és, ami nem kevésbé fontos, frenetikusan férfiasak. Szél Dávid ugyanis olyan nézőpontból – az apa (vagy az apaság felelősségével küzdő csetlő-botló férfi) nézőpontjából – járja körbe a gyereknevelés számos örömét, nyűgét-nyavalyáját, amellyel viszonylag ritkán találkozunk. Legalábbis gyereknevelési könyvben.