Ez nem rettenetes | Gyöngyösi Zoltán: Az ördög ujjai

Posted on 2015. augusztus 1. szombat Szerző:

0


GyöngyösiZ_Az ördög ujjai-bor200Turbuly Lilla |

Ebben a mai magyar valóságban nem könnyű szerethető hősöket találni. Az utóbbi néhány évben új lendületet kapott hazai krimiirodalom többnyire a közelmúltba, a két világháború előtti vagy közötti időszakba kalauzolja el az olvasót, (…) vagy ha időben nem is, földrajzilag eltávolítja Budapesttől a főszereplőt. (…)

Gyöngyösi Zoltán krimije viszont azok közé tartozik, amelyek itt (Budapesten) és most (napjainkban) játszód­nak. Az események középpontjában álló ingatlan­mutyi és a körülötte kirajzolódó korrupcióháló – eltussolt környezet­szennyezéssel, hamis szakvéleménnyel, megbundázott beruházásokkal és visszaosztott pénzekkel – helyet kaphatna bármelyik híradóban. A történetvezetésen az is érződik, hogy a szerző jól ismeri az üzleti-hivatali világot. Nem csoda, hiszen civilben ügyvéd. Eddig két kötete jelent meg, az egyik egy jogi szakmunka, a másik egy irodalmi blogból lett napló­regény, Ez rettenetes! címmel. Az ördög ujjain mindkét irány hatása érezhető: a jogászi pontosság a történet logikáján, a budapesti, harmincas szingli értelmiségi életérzés pedig a főszereplő, Kozák Brigitta karakterén. Csak míg a korábbi regényben férfi, itt női szemszögből közelítette meg az író ezt a réteget.

Kozák Brigitta újságíró, aki egy bomba hírre, és ezáltal hírnévre, pénzre, főleg pedig jó életre vágyik, és nem mellesleg egy olyan férfira, aki mindezt megteremti neki. A szerző nem követi a bevált receptet, az ő nyomozója nem egy szimpatikus, szerethető figura, a legjobb esetben is csak az mondható el róla, hogy érthetők a motivációi.

Az írás teljes terjedelemben elolvasható a Kútszéli stílus oldalán

Gyöngyösi Zoltán: Az ördög ujjai
K.u.K. Kiadó, Budapest, 2015
264 oldal, teljes bolti ár 2900 Ft
ISBN 978 615 536 1227

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Napjaink korrupciós botrányai, gyanús ingatlanügyletek sokasága idején különösen aktuális ez a társadalmi krimi. Meggyilkolnak egy újságírónőt, aki egy telekpanama nyomába eredt. Úgy tűnik, az ügyet sikerült eltussolni, mikor egy fiatal kolléganője véletlenül belebotlik a témába. Brigitta csupán egy érdekes sztorit keres, ám attól a pillanattól fogva, hogy az áldozat fényképével a kezében nyomozásba kezd, lehetetlen kiszállnia. Az ügy egyre jobban magába szippantja, tudtán kívül már ő is csak egy bábu a történetben.

De vajon ki fogja a marionetteket mozgató zsinór végét?