Új asztal, új ágy – irány a vidék! | Elizabeth Bard: Piknik Provence-ban

Posted on 2015. június 30. kedd Szerző:

0


Bard_Piknik-provenceban-bor180Zemen Annamária |

A tősgyökeres New York-i lány, akit a szíve Párizsban marasztalt, már ismerősünk az Ebéd Párizsban című regényből. Elizabeth babát vár, életük kiteljesedni látszik, felhőtlen a boldogság. És úgy érzi, hogy végre megtalálta a neki való helyet.

Ám az élet mindig tartogat meglepetéseket. Férj és feleség úgy dönt, hogy még a gyermekük megszületése előtt kihasználják az édes kettes utolsó heteit. Romantikus kirándulásra indulnak Provence-ba, egy kicsi faluba, Céreste-be. Véletlenek összejátszása juttatja el őket egy híres francia költő házába, s ott a házra telepedő poros emlékek, az udvar rikító virágai, a varázsos környék megigézi mindkettőjüket. És, hogy stílusos legyek, kevesebb idő alatt, mint ami egy palacsinta megfordításához szükséges, úgy döntenek: maguk mögött hagyják Párizst, és vidékre költöznek.

Nemcsak lakóhelyüket változtatják meg, hanem életformájukat is. A filmes szakmában dolgozó férj és az írónő feleség sosem látott feladatokkal szembesül. Nem egyszerű dolog felújítani a rozoga, ódon házat, már csak azért sem, mert Gwendal visszautasítja az anyagi biztonságot és szakmai előrelépést jelentő, karrierbiztos állást. Új cél tűnik fel a szemük előtt: saját vendéglátós vállalkozás, családi fagylaltozó…

A memoárban (mert az!) Bard saját életét írja meg, tapasztalatait, gondjait, örömeit, kétségeit, a mindennapokat. A könnyed stílus és a pörgő cselekményvezetés mögött a szerző fontos kérdéseket is feszeget. Ezek érintőlegesnek látszanak, mintha nem is lenne igazán jelentőségük, pedig dehogynem. (Akárha egy magazin életmód- vagy »A pszichológus válaszol« rovatából szemezgetnénk.) Felveti az anyaság problémáit, szégyenkezés nélkül ismeri be saját kétségeit, önbizalomhiányát. Még a féltékenységét is, mert azt hiszi, kisfia jobban szereti az apját, mint őt. Szimpatikus ez nagyon, mert a nők nem szívesen teregetik ki a nyilvánosság előtt, hogy bizonytalanok a gyereknevelés terén.

Az egész történeten átível az identitás keresésének kérdésköre. Habár Elizabeth már tíz éve él Franciaországban, még mindig kívülállónak érzi magát. Sőt megkockáztatom, inkább a hontalanság érzését próbálja magyarázni. Franciaországban még nem érzi magát igazán franciának, Amerikában viszont már nem igazi amerikainak. Ezért a praktikumon túl szimbolikus jelentőségű is az állampolgárság elnyerésének története. Bard nagyon tapintatos a franciákkal szemben, a velük kapcsolatos negatív sztereotípiákat is szinte jó tulajdonságként említi. Érthető, senki nem szapulja a nemzetet, amely befogadja őt. De azért átdereng a sorain, hogy a franciák nem hazudtolják meg önmagukat. Valahol olvastam, hogy a franciáknak sikerült elérniük, hogy az egész világ az ő bagettjüket egye. Amint Bard regényéből kitűnik, nem csupán bagettjüket esszük, hiszen számtalan francia ételt szívesen teszünk az asztalunkra – és közben eszünkbe sem jutnak a velük kapcsolatos közhelyek.

A városi legendák szerint a franciák gőgösen hisznek saját nagyszerűségükben, övék a legkiválóbb kultúra, ők készítik a legjobb filmeket – és természetesen minden más konyhánál többre tartják a sajátjukat. Bard könnyed mozdulattal oldja meg a helyzetet: a számos francia recept mellé illeszti sok más nemzet ínycsiklandó finomságait (hozzávalók, elkészítési mód). Megmelengetett az öröm, hogy még egy magyar édesség receptje is bekerült Elizabeth válogatásába. Minden recept szívből jövő, mindegyikhez tartozik egy-egy sztori, amely a következőhöz kapcsolódik, vagy éppen a receptben teljesedik ki, és ott ér dicső véget… Az oldalakon kultúrák is ütköznek, az amerikai és a francia szokások mellett megjelennek a zsidó hagyományok is. Békésen megférnek egymás mellett, és mint mindig, a konyha illatos gőzében vegyülnek egymással.

Lázár Júlia étvágygerjesztő fordítása terített asztalt kínál, a mi dolgunk csupán a fogyasztás, az élvezet.

Elizabeth Bard

Elizabeth Bard

Elizabeth Bard: Piknik Provence-ban
Central Könyvek, Budapest, 2015
376 oldal, teljes bolti ár 2900 Ft
ISBN 978 963 341 1087

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Amikor Párizs szívében, a közös szerelmi fészkükbe vezető csigalépcsőn Elizabeth Bard követi az ő jóképű franciáját, mindketten azt hiszik, megtalálták a tökéletes otthonukat.

Az élet mégis mást akar. Első gyermekük születése előtt egy romantikus kiruccanáson Elizabeth-t és Gwendalt megigézi egy ódon, történelmi emlékeket idéző ház, és úgy döntenek, hogy vidékre költöznek, bezárkóznak, meg­reked­nek, sőt egyenest az arrafelé kitalált Le Creuset öntöttvas lábosokba bújnak , a francia vidék kék ege alá, a levendulamezők és napfényízű őszibarackok világába.

A Piknik Provence-ban visszaemlékezés és csokitól maszatos szakácskönyv, arról beszél, mi következik a boldogító igen után, és figyelmeztet minket, hogy az élet konyhán belül és kívül nem más, mint találkozás az ismeretlennel.