Soha, sehol, senkinek | Denise Kiernan: Az atomváros lányai

Posted on 2015. június 1. hétfő Szerző:

0


Kiernan_Az-atomváros-lányai-bor180Bodó Viktória Booklány |

A második világháborút ezer és egy aspektusból ki­vesézték már. Számba vették a harci cselek­mé­nyeket, az egyes országok hadba lépését, a civil lakosság szenvedéseit és a katonák minden­napjait. Hallhattunk – rengeteget – a nácikról, épí­tészeti lázálmaikról és kegyetlenkedéseikről, az őrült terveikről és megszállottságukról. Fog­lalkoztak a hősökkel, akik megnyerték a hábo­rút.

De sokkal kevesebbet foglalkoztak az asszonyokkal, akik életben tartották mindazokat, akik nem mentek el harcolni. Miközben rettegve várták haza a szeretteiket és a férfiak véres világuralmi játékának a végét – működtették az országokat, a kontinenseket, etették a családtagokat, ellátták a férfi és a női feladatokat is. És ha szerencséjük volt, talán meg sem erőszakolták őket. Mindezt egyetlen szó köszönet, megbecsültség nélkül.

Mindannyian hallottuk, tanultuk a történetet az atombomba kifejlesztéséről és ledobásáról, mindent tudunk tudósokról, akik a titkos kísérleteken dolgoztak, filmeket forgattak még a történelmi atomcsapásról is, ami végső soron térdre kényszerített Japánt, egészen a bombaszállító repülőt irányító pilóta anyja nevéig. Azonban szinte semmit sem tudunk az Atomváros lányairól. Azokról a nőkről, akik egy titkos városban éltek, titkos üzemkomplexumban dolgoztak, s olyan titkos feladatokat láttak el, melyekről még egymás között sem beszélhettek. Az ő megfeszített munkájuk nélkül az USA nem nyerhette volna meg a háborút.

Ezek a fiatal nők különféle okokból csatlakoztak a szupertitkos élethez. Nem alkottak egy arctalan, hősies masszát: ezerarcúak, százféle személyiségűek voltak, s ahányan, annyi helyről származtak. Sokan közülük ma is élnek. Nyolcvan-kilencven éves nagymamák, akik nosztalgiával emlékeznek vissza az Oak Ridge-i ifjúságukra, hiszen abban a titkos városban voltak fiatalok, csinosak, hasznosak és boldogok. Ott dolgoztak és szórakoztak, és a háború ellenére, az őket körülvevő titkok ellenére ott nevettek az égre, azzal a gondtalansággal, ahogyan arra csak a fiatalok képesek.

Denise Kiernan dokumentumkönyve sokkal inkább dokumentum, mint könyv. Nem laza, gördülékeny olvasmány, sokkal inkább tényfeltáró interjúk és adatok halmaza. Pedig olvasmányosabb tálalást érdemelt volna a téma. Olyan formát, ami jó eséllyel juttatja el szélesebb tömegekhez a tartalmat, hogy aztán milliók emlékezete őrizze ezeket a nőket, akik helyt álltak a legnehezebb időkben is, a legfurcsább körülmények közepette is.

A Booklány szereti… oldalon megjelent írás szerkesztett változata

 Denise Kiernan

Denise Kiernan

Denise Kiernan: Az atomváros lányai
Fordította: Pető Márk
Gabo Könyvkiadó, Budapest, 2014
408 oldal, teljes bolti ár 3990 Ft
ISBN 978 963 689 9202

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

A második világháború alatt a Tennessee állam­beli Oak Ridge-nek több mint 75 ezer lakosa volt, és a városnak nagyobb volt az áramfogyasztása, mint New Yorké. A világ ugyanakkor mit sem tudott Oak Ridge létezéséről. Több ezer ember – elsősorban az ország déli részén, vidéken élő fiatal nők – sereglett a titkos városba. A jó fizetések reményében, és azért érkeztek, mert azt remélték: ily módon segíthetnek mielőbb megnyerni a háborút. Nagyon kevesen tudtak csupán arról, hogy min munkálkodnak ezek az emberek az Appalache-hegység közepén felépített roppant üzemekben. A háború végén aztán fény derült Oak Ridge titkára.

Az atomváros lányai megszólaltatja a város sok egykori lakóját – asszonyokat, akik mára a nyolcvanas-kilencvenes éveikben járnak – , és közben feleleveníti az amerikai történelem egy feledésbe merült fejezetét. Denise Kiernan könyve e nőkön keresztül a kor szellemét mutatja be: a bátorságot, az elszántságot és a segíteni vágyást. A történet ötvözi a nagyszabású drámát az egyéni sorsok bemutatásával, és ezzel maradandó történelmi emléket állít Amerikának e korszakáról.

Az emberek az Egyesült Államok minden szegletéből sereglettek egy olyan városba, amely semmilyen térképen nem található meg.