Elszalasztott siker | Kolozsi László: A farkas gyomrában

Posted on 2015. május 6. szerda Szerző:

0


Kolozsi_A-farkasgy-bor181Bodó Viktória Booklány |

Egészen fontos és párját ritkító témájú könyv Kolozsi Lászlóé, nagy lelkesedéssel vettem tehát kézbe. Az utóbbi évek legrejtélyesebb, s talán a legtöbb kérdést felvető gyilkosságsorozatának apropóján született krimi, A farkas gyomrában a cigánygyilkosságokról mesél. Arról a mély sebről, amit ez mart a nemzet lelkén, s legfőképpen talán azzal tüntet, hogy milyen kicsit szólt – ahhoz képest, amekkorát szólhatott volna.

Beszél, szinte kiáltványként a minket körülvevő rasszizmusról, arról, hogy az utóbbi évtizedek hamvába holt megoldásai és mindkét (politikai) oldalon elkövetett hibái hogyan teszik tönkre a többségi társadalmat, amely így még mélyebbre taszítja az áldozatokat, azt a kisebbséget, ami így óhatatlanul magával rántja a többséget, s a kör bezárul. Vitát, párbeszédet akar generálni -ez a szándék egyértelműen érezhető. Fel akarja hívni a figyelmet arra, hogy a ház ég, lassan a tetőszerkezet is lángol már.

A krimi középpontjában fontos szál a szélsőjobboldal előretörése. Ezzel összefüggésben a harci láztól fűtött csoportok összejövetelein emblematikus figurák jelennek meg, akik kísértetiesen emlékeztetnek bizonyos valódi alakokra. Az egész könyv a valóság és a fikció határán egyensúlyoz. Szól leánykereskedelemről és prostitúcióra kényszerítésről, kommunista örökségünkről és az áldozathibáztatásról, magyarokról és cigányokról, széles e hazában. Egész sor elképesztően fontos témához nyúl, és mindez az évad egyik legfontosabb könyvévé tehetné.

Azonban van egy (nem is kis) probléma: a könyv hemzseg a hibáktól. Nem pusztán helyesírási hibákról beszélek, bár azok is nagy számban fordulnak elő. Például, ha valaki jó estét tölt el, annak nem jó estélye volt, ugyebár, de Mamut Bevásárlóközpont sem létezik. Aztán ott vannak a követhetetlen módon alkalmazott írásjelek vagy az érthetetlen központozás. Ráadásnak meg a főhős, akinek a keresztneve sem állandó… Fájóan hiányzik a kötetből tisztességes szerkesztői munka, vagy egyáltalán: szinte bármilyen szerkesztői munka. Olyan érzése van az olvasónak, mintha a nyers változat ment volna – valami szörnyű tévedés folytán – a nyomdába.

A szerző ezzel a regénnyel nagyon el akart mondani valamit, nem átall a szereplőivel kimondatni fontos és igaz (ám néhol túlírt) szociológiai, filozófiai, politológiai vagy más összefüggéseket. De akkor is ezt teszi, ha semmi nem indokolná. Ezekben a részekben vasmarokkal (igen: erőszakosan) próbálja az olvasót odarángatni az általa helyesnek tartott logikai vonal mellé, miközben más részekben nemcsak magára hagyja olvasóját, hanem egyenesen szélnek is ereszti.

Az évad legfontosabb könyve lehetett volna ez a krimi. Lehetett volna egy rendes, vaskosan társadalomkritikus regény. Csattanhatott volna nagyot, ha pontos a szöveg, ha kiegyensúlyozottabb a történet szövése, ha lehetne megbicsaklások nélkül olvasni, nem pedig állandóan érzett rossz szájízzel. Így azonban egyszerűen csak kár érte. Kár, hogy a forma nemcsak leigázta a tartalmat, de képes volt szinte teljesen súlytalanná tenni. A farkas gyomrában így nem lett jó krimi, nem lett Fontos Könyv, hanem egyszerűen csak egy könyv lett – és elszalasztott lehetőség. Említettem már, hogy mennyire kár érte?

A Booklány szereti… oldalon megjelent írás szerkesztett változata

Kolozsi László

Kolozsi László

Kolozsi László: A farkas gyomrában
Athenaeum Kiadó, Budapest, 2014
516 oldal, teljes bolti ár Ft
ISBN 978 963 293 3702

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Ismerjük a történet végét. Családi házaikból kifüstölt romákat végeznek ki sötét ruhába öltözött idegenek. Egy kisfiú elszalad, utána mennek, levadásszák.

Miért válnak egyetemista fiatalok rasszista maffiózókká? Milyen indulatok és érdekek taszítják az egyetemi hallgatói önkormányzatokat szélsőséges politikai csoportok vonzáskörébe? Hogyan lehetséges az, hogy kulturált, képzett emberek aljas gyilkosok rémtetteiben közreműködnek?

A kortárs magyar krimi e hátborzongatóan életszerű mesterműve a kirekesztés, a megbélyegzés végső, tragikus következményeivel szembesít, miközben elmeséli a kisiklott életű újságíró, Fehér Dávid fejlődéstörténetét. Kolozsi László kiváló ritmusú, pörgős regénye létező társadalmi folyamatok valós mozgatóit tárja fel. Olvasmányos nyelve és fordulatos cselekménye mögött pedig kirajzolódik a mai magyar társadalom legszégyenletesebb drámája.