Senki sem olyan, amilyennek látszik | Paula Daly: Milyen anya az ilyen?

Posted on 2015. március 13. péntek Szerző:

0


Daly_Milyen anya-bor 180Bodó Viktória Booklány |

Van az úgy, hogy összecsapnak a hullámok az ember feje fölött. Van az úgy, hogy egy fenékkel ülne meg – legalább – három lovat, és azt nem lehet. Egyszerűen nem lehet több, teljes embert igénylő feladatkört ellátni egy embernek, egy életben, egy időben.

Nem lehet kár nélkül megúszni azt, amit anyák milliói csinálnak világszerte a háztartással, a gyerekekkel és a teljes munkaidejükkel, miközben a férjük – esetleg – úgymond besegít. Tehát nem kiveszi a saját részét a közösből, nem a saját feladatait látja el, hanem kegyeskedik a feleség helyett néha tenni ezt-azt. Igen, ennek baj lesz a vége, ha más nem, egy újabb lestrapált, tönkrement nő. Eggyel több, vagy kevesebb, kinek tűnik az fel?

Senkinek…

Az azonban feltűnik, ha egy kislányt elrabolnak. Egy lányt, akire ennek a bizonyos lestrapált anyának kellene vigyáznia. Felelős volt a barátja gyermekéért, s a kislány az ő felügyelete alatt tűnt el. Az a kisvárosban bombaként robban, hogy a kislányt elrabolták, a bűntudat az egeket ostromolja, a nyomozás pedig újabb bűneseteket tár fel: pedofil erőszaktevő szedi az áldozatait. S hősünk egyre csak magát okolja. Lehet-e ennél rosszabb? Lehet-e rosszabb érzés annál a tehetetlen kétségbeesésnél, amit Lisa érez, mikor kiderül: a legjobb barátnője kislánya az ő hibájából valószínűleg egy pedofil szörny karmai közé került?

Daly igen sűrű világot tár elénk: egymást érik a súlyos meglepetések, senki sem olyan, amilyennek látszik, és valóban nem lehet előre tudni, hogy mi lesz a csattanó. Sodró, olvasmányos, szórakoztató munka, influenza esetén kifejezetten javasolt, amikor a nehezebb irodalom túl soknak tűnik (tapasztalat). Booklányt egészen kikapcsolta.

Amit azonban kevésbé élveztem, az a címben is elhangzó kérdésre adott válasz sugallata, jelesül: lehet annyira fáradt egy anya, amikor bocsánatos bűn, hogy miatta éri tragédia a gyerekét? Ez a felmentés nem tetszik. Nem tetszik még az árnyéka sem annak, hogy egy felelős, felnőtt ember képes legyen hagyni addig fajulni a dolgokat, hogy annak egy ártatlan kis emberi lény igya meg a levét. Állítólag áldozat az a dolgozó amerikai anya is, aki annyira túlhajszolt életet élt, hogy benne felejtette kislányát az autóban, kánikulában, nyolc egész órán keresztül. S még ekkor sem neki jutott eszébe, hogy mi lehet a gyerekkel, hanem szóltak neki, hogy ott a gyerek a kocsiban. Aki hőgutát kapott és kínok között halt meg, egyedül. Vannak tettek, amikre nincs felmentés, sem enyhítő körülmény. Ha egy szülő hagyja eddig fajulni az életét, akkor is felelős. Csak ő, és senki más.

Másfelől nem tetszett, ahogy a szintén háromgyermekes, dolgozó szerző a könyvben kétféle családot láttat: a beképzelt, pénzes, látszatnak élő, és/vagy pszichopátiás sznobokat, ill. Átlagosékat, akik túlhajszoltak, kicsit csórók, rendetlenek, és a férfiak szükségképpen sörszagúak, de legalább őszintén szeretik egymást, ugyebár. Nos, hogyne. A pénz pedig nem boldogít. Csak szeretet legyen. Az Úr meg majd ad legelőt is hozzá. Estébé, etébé, estébé.

Könyvnek izgalmas, szórakoztató, értékítéletnek és odamondásnak emiatt számomra nevetséges a Milyen anya az ilyen?. Ha ez utóbbit nem éreztem volna benne nagyon hangsúlyosnak, akkor csak ajánlani tudnám. Így azonban kritizálom is.

Fordító: Szabó Luca

A Booklány szereti… oldalon megjelent írás szerkesztett változata

Paula Daly

Paula Daly

Paula Daly: Milyen anya az ilyen?
Gabo Könyvkiadó, Budapest, 2014
352 oldal, teljes bolti ár 2990 Ft
ISBN 978 963 689 7291

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Mit tennél, ha eltűnne a legjobb barátod gyereke, és erről te tehetnél?
Pontosan ez történik egy fagyos decemberi napon a Tóvidéken élő Lisa Kallistóval, a három gyermeket nevelő, túlhajszolt édesanyával. Csak egy pillanatig nem figyel, és rémálommá válik az egész élete. Eltűnik a legjobb barátnője tizenhárom éves lánya, Lucinda, és Lisa, akit megvisel, hogy mindenki őt hibáztatja, megpróbálja jóvátenni, amit elrontott.

De miközben egyre mélyebbre ás Lucinda eltűnésének ügyében, Lisának rá kell jönnie, hogy a csendes városka, ahol él, nem az, aminek látszik, és talán a barátai sem azok, akiknek eddig hitte őket.