Szelfi, netadó, rezsicsökkentés | A 2014. év szavai a Tinta Könyvkiadónál

Posted on 2015. március 4. szerda Szerző:

0


Kiss Gábor, a Tinta Könyvkiadó igazgatója

Kiss Gábor, a Tinta Könyvkiadó igazgatója

Cs. F. |

Lezárult a voksolás az év szavaira. Az elmúlt év végén hatodik alkalommal invitálta szavazásra a Tinta Könyvkiadó a nyelv iránt fogékony érdeklődőket. A szavazatok minden történészi monográfiánál pontosabban írják le napjainkat, napi hangulatunkat, örömeinket, bánatainkat, sikereinket és kudarcainkat. 

A játékos szavazás nagyon is komoly eredményt ad – magyarázta Kiss Gábor, a kiadó vezetője –, az év szavai, akárcsak az előző öt alkalommal, a kor sajátos lenyomatát adják. A régi szavak korábbi korokat idéznek fel: a turbán, minaret, kaftán, basa az oszmán-török hódoltság idejét vetíti elénk, a békekölcsön, kitelepítés, padláslesöprés és sztahanovista a Rákosi-kort idézik fel.2011-ev-szavaiFebruár 28-áig 1125 személy küldte be a kiadóba azt a három szót, melyek a legjellemzőbbnek talált a mögöttünk hagyott 2014. évre. Ezekből kerekedett ki a végeredmény. Ha a szelfi szóhoz hozzávesszük a szelfizik szót is, akkor erre az okostelefonok, fényképezőgépek adta lehetőségre összesen kétszer annyian szavaztak, mint a második helyezett internetadó szóra. Érdekes, hogy ez a meg sem valósult adóforma – amely végül is ilyenformán halva született –, a listán az előkelő harmadik helyre tudott felkapaszkodni. A rezsicsökkentés (mármint a szó) jól tartja magát, hiszen az elmúlt évben is dobogós volt.2012-ev-szavaiNapjaink politikája több nyomot hagyott a listán, hiszen az illiberális szó a 9., a kétharmad a 21., Ukrajna pedig a 26. helyen áll. Az új technikák, eszközök nevei is helyet követeltek a listán, 13–14. lett az okosóra, okostelefon, míg az újabb technika, a mind ismertebbé váló okosszemüveg a 25. helyre került. Mivel az év vége felé, amikor a legtöbben szavaztak, igen sokat foglalkozott a média az ebolával, így a betegség neve bekerült az első tízbe (8.).2013-ev-szavaiÖrök emberi érzéseket leíró és már régóta használt szavak is listára kerültek, igaz hátul kullognak. A remény csak a 18-ig verekedte föl magát, a szeretet pedig még hátrébb található (35.).

A korábbi évek listavezető szavai a következők voltak: 2009: h1n1, influenza; 2010: vörösiszap, árvíz; 2011: végtörlesztés, devizahitel; 2012: okostelefon, QR-kód; 2013: szelfi, táblagép.2014-ev-szavaiSok és sokféle vizsgálatra alkalmas a szavazás eredménye – egészítette ki a számadatokat Kiss Gábor. – Két évvel ezelőtt a szelfivel mint idegen szóval a szavazási listán szinte fej-fej mellett haladt az önfotó és az önfénykép. Két év alatt a használatból eltűnt mindkettő, és győzedelmeskedett a világon bárhol használható szelfi. A nyelv gazdaságosságra törekvését, a köznyelvhez idomulást jelzi, hogy az internetadó mellett megjelenik a rövidebb netadó szó is. Kiss Gábor – a kiadó számos könyvének szerkesztőjeként is gondolkodva – hozzáfűzte, hogy szótárkiadóként a Tinta a szavazáskor felbukkanó új nyelvi elemeket rögtön beépíti új szótáraiba, a régi szótárak anyagát pedig folyamatosan kiegészítik velük. Így a szavak megjelennek a kiadó honlapján működő népszerű online angol–magyar szótárban, a Topszótárban is.

Posted in: HÍREK, OLVASÓ