Mesterek emlékezete | A Pannon Filharmonikusok főhajtása / Kodály Központ, Müpa

Posted on 2015. március 3. kedd Szerző:

0


Karl Amadeus Hartmann

Karl Amadeus Hartmann

EE |

Karl Amadeus Hartmann születésének 110. évfordulója előtt hajt fejet a Pannon Filharmonikusok a pécsi Kodály Központban, valamint a budapesti Művészetek Palotájában sorra kerülő iker-hangversenyén.

Hartmann neve zeneértő közegben is csak kevesek számára cseng ismerősen, miközben a szerző minden bizonnyal a német szimfonisták legnagyobbjai közé tartozik. A Pannon Filharmonikusok mondhatni küldetésének tekinti, hogy a 2014/2015-ös évadban megismertesse közönségével a komponista zenei munkásságát. Mindehhez olyan műveket hívott segítségül, melyek mindegyike az óriások között jelöli ki Hartmann helyét a zenetörténetben. Szimfonikus műveinek intenzitása, tartalmi gazdagsága és strukturális komplexitása alapján az értelmezők Hartmann stílusát gyakran az érett Sztravinszkijéhez vagy Bartókéhoz hasonlítják.

Max Christian Bruch

Max Christian Bruch

A Mesterek emlékezete címet viselő koncerten játszott zeneművekkel a zenekar olyan nagyságokat elevenít fel, akik mind felülmúlhatatlant alkottak a maguk jellemző műfajában. Max Christian Bruch csaknem 200 szerzeménnyel írta be magát a zenetörténetbe. A magyar származású világhírű hegedűművésztől, Joachim Józseftől származik a megállapítás, miszerint a németeknek négy hegedűversenye van: Beethovené a legnagyobb, Brahmsé a legkomolyabb, Mendelssohné a legbensőségesebb, de mind közül a leggazdagabb és legcsábítóbb Bruch 1867-ben elkészült g-moll concertója – ezt játssza most koncertjén a Pannon Filharmonikusok.

Wagner máig tartó elképesztő népszerűsége már röviddel halála után megihlette azokat a szerző kortárs zeneszerzőket, akik operáiból egy-egy részlet kiragadásával komponáltak szimfonikus átiratokat.

Henk de Vriegel

Henk de Vlieger

A holland származású Henk de Vlieger (*1953) is előszeretettel nyúlt Wagner operáihoz, és kompozícióiban a gondosan kiválogatott részletek új, önálló zenekari művekké állnak össze. A zenekari tisztelgésként meghatározott, 2005-ben elkészült szimfonikus adaptáció a Nürnbergi mesterdalnokoknak azt a 11 részletét dolgozza fel, amelyek a leginkább képesek megragadni a dráma lényegét.

A koncert szólistája Kelemen Barnabás, a Pannon Filharmonikusok 2014/2015-ös évadának rezidens hegedűművésze. Benjamin Ziervogelt, a Szlovén Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertmesterét a pécsi együttes a Wagner-műben való közreműködésre kérte fel. A hangversenyen a Pannon Filharmonikusokat Bogányi Tibor, vezető karmester dirigálja.

Kelemen Barnabás, Benjamin Zierfogel

Kelemen Barnabás, Benjamin Ziervogel

Mesterek emlékezete
2015. március 12., csütörtök 19.00, Kodály Központ (7622 Pécs, Breuer Marcell sétány 4.)
2015. március 13., péntek 19.30, Művészetek Palotája (1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Műsor
Hartmann: II. szimfónia – Adagio
Bruch: g-moll hegedűverseny
Wagner–Henk de Vlieger: A nürnbergi mesterdalnokok – zenekari tisztelgés

Közreműködik:
Kelemen Barnabás – hegedű,
Benjamin Ziervogel – koncertmester
Vezényel: Bogányi Tibor

A helyek nagy része elővételben elkelt, de érdemes néhány utolsó jegyért még pró­bál­kozni, akár a koncert előtt is.