Cuki környezetismeret | Berg Judit: Lengekalendárium

Posted on 2015. február 5. csütörtök Szerző:

0


Berg_Lengekalendárium-bor180M. Dalnoki Fanni |

A Lengekalendárium olyan mesekönyv, amely­ből többet lehet tanulni, mint annak ide­jén az én má­sodik osztályos kör­nye­zet­is­me­ret tan­köny­vem­ből.

Sorra veszi a négy évszakot és elmeséli, mi minden történik a természetben – egészen pontosan egy nádasban – az adott időszakban. Az információkat könnyű befogadni, könnyű megérteni, ráadásul Berg Judit tényleg az érdekes dolgokat ragadta ki. Népi mondások, megfigyelések gazdagítják a mesekönyvet, sőt környezetvédelmi adatok is. Ez utóbbinak a formája felsorolás, amely megmutatja, hogy néhány anyag mennyi idő alatt bomlik le, ha csak úgy kint hagyjuk az erdőszélen, mondjuk némi avarral vagy földdel betakarva. Láttukra még a legelvetemültebb csipszes-zacskó-eldobáló is szentül megfogadja, hogy ezentúl szelektíven gyűjti a szemetet. Minden kukába csak olyasmit tesz, amit szabad.

Mindezt aranyos mesevilág foglalja keretbe. A lengék a Nádtenger védelmezői. Manószerű, apró népség. Feladatuk, hogy őrizzék a nádast, vigyázzanak az állatokra, növényekre. Hajuk zöld, de amikor bebarnul, felnőtté avatják őket, elnyerik védelmezői buzogányukat, és rigón lovagolva járőrözhetnek a nádasban. Életüket természetesen az évszakok határozzák meg. Március 21-én ők is megünneplik a tavaszi napéjegyenlőséget, a nyári napfordulón meg kirándulást tesznek. És roppant hasznos kis ebihal-neveldéjük van, ahol a békabébik (mármint a békaporontyok) zavartalanul felnőhetnek, hogy aztán később versenyezhessenek a lengék békaderbijén.

A történetek kedvesek, Timkó Bíbor illusztrációi pedig gyönyörűen illenek a természettisztelő mondanivalóhoz.

A könyvhöz DVD is tartozik, amelyen a lengékről szóló rövid rajzfilmek találhatók. A könyvben a Nádtenger védelmezői amolyan színesítő elemek, míg a DVD-ről jobban megismerhetjük őket, és elsősorban tavaszi szokásaikat.

Nagyon aranyos és nagyon hasznos, szerethető kis mesekönyv a Lengekalendárium. Ha szerencsém van, és Dorkának is tetszik, egy időre könnyű lesz lefoglalni a kis örökmozgót.

Berg Judit

Berg Judit

Berg Judit: Lengekalendárium.
Négy évszak a nádtengeren (DVD-vel)
Timkó Bíbor rajzaival
Central Médiacsoport, Budapest, 2014
60 oldal, teljes bolti ár 3500 Ft
ISBN 978 963 341 0974

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Különleges könyv a Lengekalendárium, mese és valóság fonódik össze lapjain. Bepillantást nyerünk a Nádtenger apró, zöldbőrű őrzőinek szokásaiba és ünnepeibe, miközben megismerjük a vízi élet egész éves körforgását is.

Hol telelnek a kecskebékák? Hány tojást raknak a récék? Élnek-e a tavakban húsevő növények? Hány év alatt bomlik le egy eldobott műanyag flakon? Mekkorák voltak 300 millió évvel ezelőtt a szitakötők? Melyik szúnyog nem csíp?

Mindezekre a kérdésekre fény derül a gazdagon illusztrált, gyönyörű kalendáriumból, amely részletesen, kicsik számára is érthetően mutatja be a vízpart élővilágának életét. Timkó Bíbor rajzai pontosan ábrázolják a Nádtenger lakóit, miközben a Lengemesékből ismert mesehangulatot idézik. A szöveg tördelése és a betűtípusok segítenek elkülöníteni a mesét a valóságtól, de kiemelik az érdekességeket és vicces tényeket is. A Lengekalendárium Berg Judit népszerű Lengemesék sorozatának kiegészítő kötete.