Berg Judit: Lengekalendárium (részletek)

Posted on 2015. február 5. csütörtök Szerző:

0


Lengék a Nádtengerben

Lengék a Nádtengerben

Olvad a hó, forrás ered,
tavasz űzi már a telet.
Fészkét őrzi minden madár,
tavasz múltán izzad a nyár.
Pásztor terelgeti nyáját,
Ősz rángatja nyár szoknyáját.
Varjú hangját fújja a szél,
dermed az ősz, ha jön a tél.
Aztán újra hólé csordul:
az évkerék körbefordul.

Március

A téli álomból felébredt hüllők újra benépesítik a tavat. A békákon kívül sok más, kevésbé hangos állat is felébred. Ha nincs túl hideg, már ilyenkor előbújik a mocsári teknős és a vízisikló. A tarajos gőték is felébrednek szárazföldi rejtekhelyükön, és beköltöznek a vízbe.

Március 18, 19 és 21, vagyis Sándor, József és Benedek napja jeles napnak számít az emberek között. Úgy tartják, hogy ezeken a napokon végleg megérkezik a tavaszi enyhülés.

A tavaszi napéjegyenlőség március 21-re esik. Ezen a napon pont ugyanolyan hosszú ideig tart a világos és a sötét. Innentől kezdve, egészen nyárig, rövidülnek az éjszakák és hosszabbodnak a nappalok.

Berg_Lengekal-kérdésmadárSándor, József, Benedek,
zsákban hozzák a meleget.
Ugye te is hallottad már ezt a mondást?

Berg_Lengekal-02A lengék a tavaszi napéjegyenlőség napját hatalmas mulatsággal köszöntik. Ez a tavaszünnep.

Az őrzők egyik fele sárga, a másik fele fekete ruhát ölt magára, aztán kezdődhet a sötétség elűzése. A jelmezbe öltözött lengék idomított hátas madaraikon légi bemutatót tartanak, ahol a sárga ruhások összecsapnak a feketékkel, végül elkergetik őket. Így játsszák el, hogy a világosság elűzi a sötétséget. A bemutató után táncmulatság kezdődik, ahol nemcsak a Bambusz Banda lép fel, de énekelni szokott a híres nádtengeri békakórus is.

Az egyik legkorábban költő vízi madár a szürke gém. Márciusban már lerakja tojásait. De nem egyszerre! A fészekbe végül négy-öt tojás kerül, de először csak egy, néhány nap múlva a következő, aztán pár nap elteltével még egy, és így tovább. Így a fiókák sem egyszerre kelnek ki!

A nagyobb testvérek ezért mindig erősebbek. Ínségesebb időben elő fordul, hogy csak a nagyobb, erősebb fiókák tudnak teljesen kifejlődni.

A gémek több mint három hétig költik a tojásokat, aztán a szülők együtt táplálják a kicsiket legalább másfél hónapig.

Berg_Lengekal-kérdésmadárTudod, mit esznek a kisgémek?
A szüleik a begyükből öklendezik vissza
a táplálékot: kis halakat és rákokat.
Szerinted ez gusztustalan?
A gémek így szeretik!

Berg_Lengekal-03Pallasz, az öreg szürke gém, Nagyapó barátja évek óta nem nevel fiókákat. Párja elpusztult már, és ő magányosan éldegél a Nádtenger végében. Sokat tapasztalt, bölcs madár, de nem túl barátságos. Utál fecsegni és nála kisebb lényekkel barátkozni. Csak Nagyapóval, néhány vízisiklóval és Sulyom királlyal, a lengék uralkodójával tart barátságot.

A tóparton legkorábban a mocsári gólyahír nyílik. A szép, sárga virágok már márciusban virítanak, de a növény egészen májusig virágzik.

Berg_Lengekal-04A fehér gólyák nem a nádasban költenek, de a békákra, siklókra és rágcsálókra vadászó piros lábú, hosszú csőrű madarak gyakran megjelennek a tóparton is. A gólyák a telet Afrikában töltik, de általában március végén visszatérnek a költőhelyükre.

Berg Judit: Lengekalendárium. Négy évszak a nádtengeren (DVD-vel)
Timkó Bíbor rajzaival
Centrál Médiacsoport, Budapest, 2014