Bolygóról bolygóra | A kis herceg a Karinthy Színházban

Posted on 2014. december 15. hétfő Szerző:

0


KISHERCEG_plakát240Várhegyi Andrea |

A budai színi direktor, Karinthy Márton szokásához híven délelőtt is benéz a színházába. Figyeli a próbákat, és jó előre latolgatja a sikert. Éppen két darab van előkészületben. Az egyik világhírű irodalmi alkotásból született. A kis herceg a címe és monológként hangzik el.

Karinthy Márton

Karinthy Márton

Miért fogadta be Botos Éva rendezését Szirtes Balázs előadásában?
Mert ifjúsági alapműnek tartom, akár a Micimackót. Minél idősebb az ember, annál jobban elmélyül ezekben a mesékben, mert gondolatserkentők. Mert irodalom, értékes alkotás, az élet misztériumáról szól, és nem utolsó sorban színre vitele szélesíti a közönséget. Bővíti a repertoárt. Valójában ősbemutató, és 9-től 99 éves korig szól a nézőknek. A fiataloknak meg kell ismerniük a szerző, Antoine de Saint-Exupéry életszemléletét, írásának remek metaforáit. És ha jól értelmezik, rádöbbennek a felelősségvállalás fontosságára. A színész számára pedig a produkció nagyszerű lehetőség a megmérettetésre.
A mesevilág a B-612-es kisbolygón tárul elénk. Itt él a címszereplő, innen indul látogatóba a szomszédos planéták lakóihoz. Megjelenik előtte néhány embertípus. A király, aki mindenkiben csak az alattvalót látja. Az iszákos, aki azért iszik, hogy elfeledje szégyenét, majd azért szégyenkezik, mert részeges.

* – * – *

Szirtes Balázs és a Kis herceg

Szirtes Balázs és a kis herceg (Fotó: Kolbe Gábor)

A próba helyszínén, az emeleti tágas szobában a széken pihen a szőke, sajátos jelmezbe bujtatott kis herceg bábuja. És a rendezővel közös aznapi munka után a történetet életre hívó színész, Szirtes Balázs is.

Mikor találkozott először ezzel a művel?
Még gyerekkoromban. Otthon a polcon emlékezetem szerint több példányban is megvolt. Fura csavar a sorstól, hogy felnőttként, Dublinban találtam rá. Nyelvtanulás okán voltam ott és angolul olvastam újra. Nagyon megfogott, már másként értékeltem a gondolatait és rájöttem, hogy a pilóta, azaz a szerző a saját gyerekkorát, akkori gondolatait közli az olvasóval, a lelkét tárja elé. Most vagyok 40 éves, a szerző kortársam volt, amikor ezt írta, időszerűnek érzem a szerepet. A kis herceg nem más, mint ő maga. Aztán elolvastam Rónay György fordításában ismét, magyarul, hangosan. Leültem a laptop elé, és csekély változtatással átírtam – angolul. Később magyarul is megtettem, a színpadi verzió már a saját szövegem. Az eredeti száz oldalból így terjedelemre 23 oldal lett. Ez játékidőben kétszer 45 perc.

Nem csekély dolog a színész számára, ha egy személyben adja át – fenntartva a néző figyelmét – ezt a közismert klasszikust. A rendezőn kívül számos közreműködő volt segítségére.
A színpadkép Iványi Árpád munkája, a vetített háttérkép Gévai Csilla meseillusztrátor műve. Így jutunk bolygóról bolygóra. A jelmezeket Tordai Hajnal tervei szerint varrták. Animátorunk Csutorás Bánk, a zeneszerző pedig Nyitrai László. Rendezőként kezdettől fogva Botos Éva jelent meg előttem. A főiskolán osztálytársak voltunk, Benedek Miklós tanítványai. Félszavakból is értjük egymást.

* – * – *

Botos Éva

Botos Éva

Botos Éva színésznő, az első „hivatalos” rendezése A kis herceg. Vagyis voltak korábbi, nem hivatalos munkái.
Az Új Színháznak a stúdiójában állítottam színpadra a tanítványok játékát. Akkoriban a Keleti István Szakközépiskola növendékeivel foglalkoztam. Valóban ez az első rendezésem, bár én magam inkább játékmesteri feladatnak tartom, amibe belecsöppentem. Az eredeti terv szerint a férjem, Horgas Ádám rendezte volna, de neki mostanában más munkája akadt, és időben nem tudta egyeztetni. Nagyon szívesen vállaltam, hiszen mint Balázs említette, jól ismerjük egymást, és ez sokat jelent A kis herceget illetően is. A művel elég későn, 17-18 éves koromban találkoztam először. Mást jelentett akkor, és mást most a történet. Minden egyes bolygó „meséje” kitekint a mára. Ez a kis tiszta lény elindul megérteni a világot. Keresi a bolygóit. Szemlélődése közben újraépíti az életét. Rájön arra – sok egyéb között –, milyen mérhetetlenül fontosak a szertartások az ember életében.

Részletek és előadások