Filmek európa kulturális sokszínűségéről | Lux-Filmnapok / Uránia

Posted on 2014. november 25. kedd Szerző:

0


LUX-filmnapok-2014 grafi-torz2014. december 1—3.
Uránia Nemzeti Filmszínház

A Lux-díjra, az Európai Parlament filmművészeti díjára jelölt, döntős filmeket láthatja a közönség az Urániában december 1. és 3. között. A francia Céline Sciamma Csajok (Bande de filles), a lengyel Paweł Pawlikowski Ida és a szlovén Rok Biček Osztályellenség (Razredni sovražnik) című alkotását mutatják be.

Az Európai Parlament filmművészeti díját 2007 óta minden évben olyan filmeknek ítélik oda, melyek az európai kulturális sokszínűségről, az európaiak életéről és identitásáról, aktuális társadalmi kérdésekről szólnak. A három döntős alkotást nemzetközi zsűri választotta ki, ezeket a filmnapok keretében az Európai Unió mind a 28 tagállamában feliratozva láthatja a nagyközönség. A díj nyertesét december 17-én hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourg-ban.

A közönség idén is szavazhat kedvenc filmjére. Minden szavazó sorsoláson vesz részt, amelynek nyertese 2015 júliusában jelen lehet a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon. Ott hirdetik ki a közönségszavazás nyertesét, és bemutatják a következő évi Lux-díjra nevezett tíz filmet is.

A Lux-filmnapok határokon átívelő kulturális eseményként olyan európai közösségi teret hoz létre, amely lehetővé teszi a nézők számára, hogy megtapasztalják az európai filmművészet sokszínűségét, és megvitassák a díjért versengő filmekben felvetődő témákat és kérdéseket.

Rok Biček: Osztályellenség

Rok Biček: Osztályellenség

Nyereményjáték a jegyekért

A december 1-3. közötti vetítésekre a belépés díjtalan, jegyeket az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának Facebook-oldalán lehet nyerni egy rövid kvízjáték kitöltésével, november 28-ig.

A döntős filmek az Urániában

Az idén versenyben lévő három film különböző társadalmi problémákat ábrázol, de a fiatalság mint vezérmotívum összekapcsolja őket.

Paweł Pawlikowski Ida című filmjét, melyet eddig több mint 30 nemzetközi díjjal ismertek el, december 1-én 19 órakor vetítik. A lengyel filmiskola legnagyobb alkotásainak stílusában fogant, kiemelkedő képi világú drámában egy fiatal, identitásával váratlanul szembesülő árva apácanövendék megrendítő története finoman összefonódik a közép-európai történelemmel. A vetítés előtt Báron György filmesztéta, filmkritikus mond bevezetőt a Lux-díjról és a döntős filmekről.

December 2-án 19 órakor francia Céline Sciamma Csajok (Bande de filles) című filmdrámáját láthatja a közönség. A film a kamaszkor és az önállóság viszonyát járja körül, a bevándorlók sokrétű társadalmi problémáit egy 16 éves kamaszlány személyes történetével teszi átélhetővé, egy párizsi külvárosi lánybanda portréján keresztül. Az alkotás a miskolci Cinefesten elnyerte a Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díját.

A szlovén Rok Biček első filmje, az idei Cinefest-fődíjas Osztályellenség (Razredni sovražnik) december 3-án 19 órakor látható az Urániában. A valós eseményeken alapuló történet egy középiskolai osztály sajátos világát vizsgálja, ahová egy különösen szigorú, új tanár érkezik. Az életfelfogásukban mutatkozó hatalmas különbségek miatt a diákok és az új némettanár közötti viszony rendkívül feszültté válik, amit az egyik osztálytárs váratlan tragédiája tetéz.