Friss és inspiráló művek | 12. Kortárs Drámafesztivál

Posted on 2014. november 26. szerda Szerző:

0


e föld befogad... (Fotó: Kincses Gyula)

e föld befogad… (Fotó: Kincses Gyula)

2014. november 28. – december 7.

Tizenkettedik alkalommal rendezik meg Budapesten a Kortárs Drámafesztivált, amely eredeti célkitűzéséhez híven a legfrissebb és leginspirálóbb színházi előadásokat, projekteket mutatja be magyar szemleprogramjában, amelyeket több mint száz, az elmúlt évadban és az idei évad elején bemutatott, hazai és határon túli előadás közül választott ki egy héttagú zsűri. A fesztivált külföldi előadások, konferencia, workshop, felolvasószínház, illetve kerekasztal-beszélgetések és koncertek egészítik ki.

A november 28. és december 8. között zajló fesztivál idén kitüntetett figyelmet fordít és számos programot szentel a fiatal magyar (nyelvű) drámaírásnak. Első alkalommal fordul elő a fesztivál történetében, hogy egy kortárs magyar drámaíró művének az ősbemutatóját németországi vendégjátékként tekintheti meg a közönség. Ez Mikó Csaba, a magyar társadalom egyik kibeszéletlen kérdéséről, a múlt értelmezéséről szóló Apátlanok című drámája a regensburgi városi színház (Theater Regensburg) előadásában.

A másik magyar vonatkozású előadás a GroundFloor (RO) csapatáé. A szexuális identitásról szóló, Parallel című előadást ketten rendezték, Sinkó Ferenc a Kolozsvári Állami Magyar Színház színésze, Leta Popescu pedig rendezőként végzett a kolozsvári egyetemen, jelenleg Magyarországon a K2 Színházzal dolgozik, bemutatójuk 2014 decemberében várható.

Parallel (Fotó: Váczi Roland)

Parallel (Fotó: Váczi Roland)

Bemutatják a Marosvásárhelyen drámaíró szakon végzett Potoczky László Strodzsegon című darabját a Yorick Stúdió előadásában, Sebestyén Aba rendezésében.

Néhány szó a további előadásokról. A revizor Bodó Viktor rendezésében a korrupció természetéről szól mai magyar viszonyokra adaptálva az eredeti drámát. Kiss-Végh Emőke Bovary Emmája különleges környezetben, varrógépek között mesél a férjes asszony lélektanáról. A Színház- és Filmművészeti Egyetemről érkező Tajtékos napok szembe megy a magyar játszási hagyománnyal. A Mohácsi-testvérek előadása, az e föld befogad avagy SZÁMODRA HELY emlékezésre késztet. A Forte Társulat a másság tolerálására kérdez rá Irtás című előadásával. A csemegepultos naplója, Ötvös András fergeteges báb-monodrámája szeretetről, ridegségről, életről és halott húsról mesél. Pintér Béla új előadásában, a Bárkibármikorban az ÉLET nevű drogot ismerhetjük meg. Az Állampolgári ismeretek fiatal alkotói kíméletlenül szembesítik közönségüket kialakított értékrendjük visszásságaival. A Hungari című koncertszínház a kivándorlás témáját feszegeti Kárpáti Péter chat- és blogszövegein keresztül. Zsótér Sándor kecskeméti előadása, az Egy hosszú nap elutazik az éjszakába egy idillinek tűnő amerikai család széthullását mutatja be számunkra is ismerősen. A szlovák performer-rendező Sláva Daubnerová Untitled című előadását egy tragikus sorsú amerikai fotóművész képei inspirálták, témája a mulandóság.

Untitled (Fotó: Samo Trinka)

Untitled (Fotó: Samo Trinka)

A válogató zsűri Kulcsár Viktória (produkciós vezető), Lőkös Ildikó (dramaturg), Németh Ákos (drámaíró), Szűcs Katalin Ágnes (kritikus), Ugrai István (produkciós vezető), Urbán Balázs (kritikus), Varga Anikó (kritikus) volt. Választásuk azért éppen ezekre az előadásokra esett, mert ezek formai-tartalmi progresszivitást, vitaképességet, a valóságra adott reflexiót hordoznak magukban, vagyis kérdezésre késztetik a közönséget. Úgy magyarok, hogy közben univerzálisat fogalmaznak meg, vagyis érdemes őket külföldi színházi szakembereknek is bemutatni.

Parallel (Fotó: Váczi Roland)

Parallel (Fotó: Váczi Roland)

A fesztivál számos helyszínen zajlik: Jurányi Inkubátorház, SzFE Ódry Színpad, Örkény Színház, Vígszínház, Átrium Film-Színház, Szkéné Színház, Trafó, Kecskeméti Katona József Színház stb.

A teljes program megtalálható a fesztivál oldalán  vagy letölthető innen

(A címlapon Váczi Roland képe)