Fekete csábítás | Anette Moldvaer: Kávészenvedély

Posted on 2014. november 17. hétfő Szerző:

0


Moldvaer_Kávészenvedély-bor180Bodó Viktória Booklány |

A karácsonyi szezont ezennel hivatalosan is megnyitottnak nyilvánítom, azzal a kötettel, ami, lefogadom, ott lesz majd nem kevés kávérajongó karácsonyfája alatt. Lehet-e más a sorsa egy műnek, ami így kezdődik: »Egy remek kávé fölött üldögélni milliók számára az élet legjobb dolgai közé tartozik.«?

Kávészenvedély: akiben dúl, annak elég lenne összesen ennyit írnom, akiben pedig nem, annak úgyis hiába minden szó, de azért mégis teszek egy próbát, megkísérlem elmesélni, hogy miért szerette meg Booklány ezt a könyvet. Tehát, olyan valakiként, aki kizárólag meghatározott típusú kávét, bizonyos típusú kávéfőzőn lefőzve hajlandó meginni, aki soha nem feszült mazsolába torzult homlokkal hörpinti fel, mintegy mellékesen, kutyafuttában a napi adagját, elmondhatom, hogy figyeljetek a szavaimra, feleim. Meggyőződéssel hiszem, hogy az újramelegített, a kihűlt, az állott, a rossz alapanyagból kutyult, a rossz gépen főzött vagy egyszerűen csak ihatatlanra pancsolt „kávé” – merénylet az emberiség ellen. Soha nem értettem az olyan habitusú népeket, akik egy ihatatlanul rossz vackot erőltetnek le a torkukon, a szemükben megülő undorral, hiszen az élet nem habostorta, elvtársam.

Mindezen rossz berögződések ellen küzd, méghozzá bódító illatokkal és csodás képekkel Anette Moldvaer könyve. Nem egyszerűen receptes könyv, pedig száznál is több kávéital elkészítésének pontos leírását tartalmazza, ráadásul úgy, hogy a csatolt képekre öröm ránézni. Mindenben megfelel a mai elvárásoknak, az első laptól az utolsóig, nem esvén az – ilyen kiadványokat majdhogynem elkerülhetetlenül utolérő – megúszás, olcsó kivitel és kínos mosolyra késztető tipográfia csapdájába. Nem, még véletlenül sem. Inkább mesél, ábrázol és magyaráz, mindent, ami fontos lehet: a kávéfajtáktól a termesztő országokon át, a pörkölésig és a mutatós barista technikákig mindent. Végre értelmesen összefoglalta valaki, hogy miért fontos az őrlés finomsága és hogyan működnek a különféle kávégépek! Határozott lépésnek látom Moldvaer könyvét az értelmezhetetlen hőmérsékletű, ihatatlan, agyoncukrozott löttyök kiirtása felé vezető úton – és ettől boldog vagyok.

Viccet félretéve, ideje volt már rendet tenni a fejekben úgy, hogy a tartalomhoz passzoljon a forma. Úgy, hogy élvezet legyen forgatni a lapokat, hogy ne egye meg az egyszeri olvasót az unalom, és úgy, hogy kezdjen többre vágyni. Különleges kávék iránt ébreszt érdeklődést, a recept mellé csatolt minden egyes kép merénylet az ember ellen. Megyek is, főzök egy espressót. Vastag cremával, elvégre reggel van. Ugyebár.

A Booklány szereti… oldalon megjelent írás szerkesztett változata

Anette Moldvaer

Anette Moldvaer

Anette Moldvaer: Kávészenvedély
Fordító: Izing Róbert, Tillinger Zsófi
HVG Kiadó, Budapest, 2014
224 oldal, teljes bolti ár 4000 Ft
ISBN 978 963 304 1918

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Mi, megszállott kávérajongók, mindent megteszünk egy tökéletes feketéért. E könyv segítségével otthon is készíthetünk kiváló kávékat. Lépésről lépésre megismerhetjük a helyes pörkölési technikákat, tájékozódhatunk a különféle kávékészítő eszközökről, és felfedezhetjük a latte art titkát, amit még a profi baristák is megirigyelnének.

Száznál is több recept a világ minden tájáról, amelyek bearanyozzák a napunkat: a flat white-tól a frappé mochán és az affogatón át a café au lait-ig.

Moldvaer_Kávészenvedély-illu

Ez a világot átfogó kalauz a legismertebb kávéfajtákat mutatja be, és segít eligazodni az Arabicák és Robusták, a Typicák és Bourbonok világában. A Kávészenvedélyben ott van minden, amire a tökéletes kávé megalkotásához szükségünk lehet.