Pusziológia | Vig Balázs: Puszirablók

Posted on 2014. október 16. csütörtök Szerző:

0


VigBalazs_Puszirablók-bor180Jeges-Varga Ferenc |

A halk cuppantás a kedvelt személy orcájára (gyerek­könyvről lévén szó, a többi csókképződménnyel most inkább ne foglalkozzunk) oly leheletfinom mozdulat, hogy elsőre talán fel sem fogjuk mennyi szeretet és mily sok pozitív energia szuszakolható bele. Sokan úgy vélik, a pusziosztás lányos dolog, azzal a fiúknak nem muszáj foglalkozniuk.

Egy bizonyos kor felett pedig egy legénynek már az is ciki, ha anya köszönésképpen csücsörítve az arca felé közelít (pláne közönség előtt). Apa számára pedig kifejezetten tilos az efféle. A legkisebb gyerekeknél szerencsére még uniszex divat a puszizás. Van, aki két kézzel szórja, a másik meg akkor sem ad belőle, ha könyörögnek neki, vagy a világ legcsúfabb dolgaival fenyegetik.

VigB-Puszi-ill01Panelpalota apró lakója, Szeretke királylány (inkább hercegnőnek szereti szólíttatni magát) azok közé tartozik, akik úgy gondolják, bizonyos puszók nekik automatikusan járnak. S abban igazat kell adnunk a pink hajú lánykának, hogy Öregkirálynak illett volna az esti meseolvasás után legalább egy jóéjtpuszit a homlokára nyomni, már csak a hagyománytisztelet okán is. De az öreg feledékenységből vagy nemtörődömségből nem tett eleget ez irányú kötelezettségének. „De aki szereti gyerekét, az puszit ad neki, ez ennyire egyszerű!” No, megállj csak, Öregkirály! Vig Balázs furcsa logikájú büntetést szab ki, s valóra válik a puszimulasztásba esett apa kicsit ijesztő, de azért nagyon szép esti meséje. De miről is volt szó legutóbb lefekvés előtt? A kalózok éppen egy hercegnőt raboltak el a kádból. Ennek a fele sem tréfa! Vagy mégis?

Hogyan tud keresztülpréselődni egy fenséges kalózhajó a kád szűk pótlefolyóján? Mit keres a hajón egy fecskenadrágos fiú meg egy kenguru, akinél mobiltelefon van? S egyáltalán: ki áll a hajó kormányánál, amikor a három foglyon kívül másnak híre sincs a fedélzeten?

VigB-Puszi-ill02

A Puszirablók kedves kalózhistóriájába beleolvasva mindenre választ kaphatunk, még arra is, amit eszünkbe sem jutott megkérdezni. Gondoltál volna arra, hogy hőseink a csávából egy mázsa puszi árán juthatnak ki? Bakfitty! Puszigyűjtésben világbajnokok vagyunk! De Szeretke és barátai a tanúim, nem is olyan egyszerű ennyiszer puszit lopni az ajkakról.

Vig Balázs puszinyelvre írt játékos meséje felnőtt szemmel nézve is rendkívül ötletes. Sok nyelvi humorral kezd bele a történetébe, de Szeretke pótlefolyón való becuppantásával mintha a vicces ötletek is fokozatosan elvesznének. Ami azonban a nagykorúakat kevésbé szórakoztatja, a célközönségénél minden bizonnyal eléri a kívánt hatást – sok nevetős gyermekkel ajándékozva meg a szülőket. A közüzemi csőrendszeren zajló road movie-ban ugyanis szabad a puszirablás, s ebből egészen bájos sztori bomlik ki az ártatlan csókok jelentőségéről és szükségességéről.

VigB-Puszi-ill03A gonoszkodó kalóz eszement váltságdíjigényének áldozatul esik egy bátortalan szerelmes fiú is, ez elég mókás, viszont a lurkók tanulhatnak valami fontosat. Például annak a kölöknek az esetéből, aki puszta heccből összetörte játszótársa távirányítós repülőjét. Ezért hálacsók nem jár, viszont jár „irgum-burgum”, meg „jössz te még az én utcámba”.

Radnóti Blanka rajzai színeiben, lágyságukban kifejezetten csajosak, de a fiúk is gyönyörködhetnek a Szeretkét elrabló szép kalózhajóban. A könyvborító kéksége pedig nemre való tekintet nélkül vállalható. Vagyis a fiúk is nyugodt szívvel kézbe vehetik a Puszirablókat, anélkül, hogy folyton a hátra kellene pislantaniuk, figyeli-e őket valamelyik haver. Mert ami cuki, az nem minden esetben ciki.

Vig Balázs

Vig Balázs

Egy ilyen szerethető történettől kifejezetten elvárható, hogy a legvégén – érdemei szerint – a főhősnő is kapjon egy szerelmesen arcpirosító kedvességet. S ez már valamivel több lesz egy ártatlan puszinál. Mert sosem lehet elég korán kezdeni lányok és fiúk legkedveltebb felnőttes társas játékát.

Vig Balázs: Puszirablók
Illusztrálta: Radnóti Blanka
Móra Kiadó, Budapest, 2014
82 oldal, teljes bolti ár 2490 Ft
ISBN 978 963 119 6900

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Szeretke királylány a Panelpalota fürdőtermében hosszúra nyúlt esti fürdőzését végzi, amikor a kád pótlefolyójából hatalmas kalózhajó csobban a vízbe. Aztán, ahogy jött, úgy tűnt el a pótlefolyón át Szeretkével a Panelpalota csőrendszerében, majd a nyílt tengerre veszi az irányt. Szeretke hamar rájön, hogy nincs egyedül a kalózhajó fedélzetén; Bújócskát, a fecskenadrágos kisfiút és kenguruját, Damilt elrabolta a titokzatos kalózkapitány.

Vajon hogyan jutnak haza? A kalózkapitány furcsa alkut ajánl: gyűjtsenek össze egy mázsa puszit a szabadulásukért. De vajon mekkora a súlya egy puszinak? És hogyan lehet begyűjteni ennyit?